Schimbarile climatice au un impact clar, in special asupra inflatiei, a declarat Christine Lagarde

Banca Centrală Europeană trebuie să ţină cont de schimbările climatice cînd ia decizii deoarece au un impact clar, în special asupra inflaţiei, a afirmat preşedintele BCE, Christine Lagarde, într-un interviu acordat Joi publicaţiei Madame Figaro, transmite Reuters, potrivit agerpres.

„În condiţiile în care se produc în lume din ce în ce mai multe dezastre climatice, secetă şi foamete, vor exista repercusiuni asupra preţurilor, asupra primelor de asigurare şi asupra sectorului financiar. Trebuie să ţinem cont de ele”, a declarat Lagarde.

Şeful BCE a adăugat că îşi poate imagina că va avea loc rapid o armonizare şi o înăsprire a standardelor diferite de mediu şi de guvernanţă.

În urmă cu un an, BCE şi-a prezentat aşteptările cu privire la riscurile climatice, însă, pînă acum, băncile le-au adaptat cu încetineală şi instituţia de la Frankfurt a făcut în mod repetat apeluri către acestea să urgenteze ritmul.

BCE face presiuni asupra companiilor şi băncilor să înţeleagă şi să gestioneze ameninţările climatice şi posibilitatea ca firmele poluatoare să fie eliminate de pe piaţă.

Banca Centrală Europeană a înfiinţat un centru de expertiză dedicat schimbărilor climatice, care va consilia BCE cum să încorporeze aspectele ce ţin de mediu în politica monetară şi supervizarea bancară. Aproximativ 12 persoane vor lucra în noul centru, care va colabora cu echipele existente în interiorul BCE.

„Am decis să înfiinţăm un nou centru dedicat schimbărilor climatice, pentru a aduce laolaltă mai eficient diferitele tipuri de expertiză cu privire la climă, care există în cadrul băncii. Schimbările climatice afectează toate domeniile politicii noastre”, a afirmat preşedintele BCE, Christine Lagarde.