Scandal politic in SUA: Omul lui Donald Trump recunoaste ca a oferit date spionilor rusi

Fostul director de campanie al lui Donald Trump în 2016, Paul Manafort, a recunoscut, într-un interviu acordat site-ului Business Insider, că a împărtăşit sondaje confidenţiale cu un presupus agent de informaţii rus, Konstantin Kilimnik, în timp ce Rusia se amesteca în alegerile prezidenţiale de atunci în favoarea miliardarului, relatează The Independent, potrivit Stiripesurse.ro.

Manafort – condamnat cu privire la evaziune fiscală şi graţiat de către Trump – recunoaşte, în acest interviu, că a împărtăşit ”informaţii sensibile privind sondaje şi strategia de campanie” cu Konstantin Kilimnik, cu speranţa de a cîştiga bani şi cu scopul ca Rusia să-l ajute pe Trump să o înfrîngă pe Hillary Clinton, informează News.ro.

”Datele pe care le-am împărtăşit cu el erau un amestec de informaţii publice şi lucruri vechi, din Primăvară”, declară Manafort, în contradicţie cu ceea ce-i spunea adjunctului său de atunci, Rick Gates, într-un e-mail confiscat de anchetatori federali, în cadrul anchetei Departamentului Justiţiei, cu privire la eventuale legături între campania lui Trump şi un amestec rus în alegeri în favoarea miliardarului.

În acest e-mai, confiscat de anchetatori în cadrul anchetei procurorului special Robert Mueller, un fost director FBI, Manafort i-a ordonat lui Gates – condamnat cu privire la infracţiuni federale descoperite în cadrul anchetei lui Mueller – să-i furnizeze lui Kilimnik date interne de doar două săptămîni înainte de o întîlnire cu presupusul agent rus.

Potrivit Comisiei Informaţiilor din Senat, Manafort şi Kilimnik s-au străduit atît de mult să-şi ţină relaţiile secrete, încît Comisia a avut un ”acces limitat la comunicările lui Kilimnik cu Manafort”, din cauza că au folosit ”practici sofisticate de siguranţa comunicărilor”.

Fostul consultant al Partidului Republican şi lobbyist a acordat acest interviu Insider înainte să-şi publice memoriile, în care îşi explică altfel relaţiile cu Kilimnik.

Potrivit Insider, Manafort scrie în carte că i-a oferit presupusului spion rus ”puncte de discuţie” despre sondaje publice şi nu date brute sensibile din sondaje interne pe care recunoaşte în interviu că i le-a oferit.

Departamentul Trezoreriei l-a sancţionat pe Kilimnik, în 2021, cu privire la faptul că a furnizat datele pe care i le-a oferit Manafort serviciilor ruse de informaţii, care au folosit aceste sondaje pentru a ţinti alegători americani în operaţiuni vizînd să-l susţină pe Trump şi să o denigreze pe Clinton.