Sase milioane de refugiati ucraineni in strainatate

Mai mult de 6 milioane de ucraineni au fugit din ţară de la începutul invaziei de către armata rusă, pe 24 Februarie, a indicat, Joi, Înaltul Comisariat pentru Refugiaţi (HCR) la Geneva, scrie AFP.

Începînd cu 11 Mai, 6.029.705 de ucraineni şi-au căutat refugiu mai întîi în ţările vecine, înainte de a-şi continua drumul, potrivit site-ului dedicat UNHCR.

Polonia găzduieşte de departe cel mai mare număr de refugiaţi (3.272.943 la 11 Mai). Femeile şi copiii reprezintă 90% dintre aceşti refugiaţi, bărbaţii cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani, care pot fi mobilizaţi neavînd permisiunea de a pleca. Fluxul zilnic de refugiaţi s-a redus considerabil de la izbucnirea ostilităţilor.

În Martie, aproape 3,4 milioane de ucraineni au fugit din ţara lor, adesea în grabă şi cu foarte puţine lucruri personale. În Aprilie, puţin peste 1,5 milioane au ales să fugă de lupte şi violenţe. De la începutul lunii Mai, aproape 493.000 de ucraineni au trecut graniţa pentru a găsi refugiu în altă parte. Potrivit estimărilor ONU publicate la sfîrşitul lunii Aprilie, aproximativ 8,3 milioane de oameni ar putea fugi în acest an.