SARS-CoV-2 si savantii moldoveni

Toate academiile din lume care se respectă, aproape cam toate Catedrele de Medicină ale universităților și instituțiile de cercetare medicală au drept prioritate studierea SARS-Co-2 și identificarea unui vaccin. De la apariția noului coronavirus în Republica Moldova și pînă în prezent, toate televiziunile și celelalte instituții mass-media sunt focusate exclusiv pe numărul celor contaminați și cel al deceselor, pe munca titanică a medicilor, într-o oarecare măsură, dar mai cu seamă pe declarațiile politice nesăbuite ale politicienilor din Opoziție, în raport cu felul în care guvernarea monitorizează criza.

Constatăm, cu neplăcută surprindere, că nimeni nu se întreabă sau nu întreabă ce fac Academia de Științe a Moldovei (AȘM) și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” (USMF). Nu sunt bani pentru cercetare? De acord! Dar idei și preocupări sunt? Acestea nu costă bani! Dacă ar exista preocupări și idei revoluționare care ar putea determina descoperirea vreunui vaccin, a vreunei inovații medicale, de natură să stopeze cît de cît proliferarea acestei pandemii, atunci suntem absolut siguri că bani s-ar găsi cu nemiluita, în Țară și în străinătate.

Ce fac însă toți savanții moldoveni? Ne dau aceleași sfaturi pe care oricum ni le oferă medicii curanți, fac evaluări contextuale neapărat politizate și critice la adresa guvernării și… cam atît! A auzit cineva vreun savant de la AȘM  ori de la USMF spunînd că e cufundat în cercetare, că e pe cale să descopere ceva care ar putea contracara noul coronavirus? Nu credem! Să ceară bani înainte, însă, se pricep de minune!

Corneliu Bradu