Sandu, PAS, ”oamenii buni” ca Albot si televiziunile politice subversive

Fapta comisă nu e importantă, iar dezvăluirea ei este ”condamnabilă”

Mihai CONȚIU

Zilele trecute, spațiul mediatic a fost inundat cu știrea că așa-zisa jurnalistă controversată Natalia (Nata) Albot a fost prinsă, prin anul 2016, cu o anumită cantitate de droguri (0,78 gr.), marijuana, pe aeroport. Veridicitatea faptei a fost confirmată și de către IGP. Această dezvăluire a  apărut și în contextul în care Albot era înscrisă pe Lista electorală a PAS, pe poziția 8. Problema nu constă în cine a făcut această dezvăluire, ci în faptul că infracțiunea este reală și că a fost comisă de către cineva care vrea să devină deputat în Parlament. Albot, mai ales că trăiește în Canada, știe că astfel de infracțiuni sunt imputabile tuturor politicienilor din absolut toate Țările democrate, chiar dacă au fost săvîrșite și în urmă cu 20-30 de ani.

În urma acestei dezvăluiri, televiziunile angajate politic de partea PAS și a Maiei Sandu au demonstrat încă o dată că nu dau doi bani pe profesionalism. Mă refer, cu precădere, la Tv 8, ProTv Chișinău și Jurnal Tv, fiind vorba despre știriști, moderatori și invitații acestora. Sandu și PAS au introdus-o în listă pe Albot pe un loc eligibil, avînd certitudinea că aceasta din urmă va fi ”un motor” al atragerii de voturi din diaspora. Dezvăluirea acestei infracțiuni, i-a lăsat pe Sandu și PAS cu chiloții căzuți. Ei, așa-zișii ”oameni buni”, s-au pomenit că erau pe cale să ”primenească” Parlamentul  cu cineva care ”știe ce-i aia marijuana”. Ca o paranteză, să reținem că pe Lista așa-zișilor ”oameni buni”, mai figurează  vreo doi aspiranți la moțăitul în Parlament despre care presa a scris că au probleme penale grave. Cu alte cuvinte, Sandu și PAS vor să înlocuiască penalii lui Candu și Filip cu cei ai lor. Dar să revenim la subiectul propriu-zis!

Nu doar Sandu și PAS au fost prinți cu chiloții căzuți după aflarea infracțiunii pomenite, ci și televiziunile mai sus nominalizate. În cazul dat, cel mult, această infracțiune putea fi redată ca o știre oarecare, dar gravă în ceea ce privește implicațiile ei, nicidecum justificată și cu tonuri acuzatoare că a fost dezvăluită. Politicienii din PAS, în frunte cu indigerabilul deputat Igor Grosu, în complicitate cu televiziunile, au calificat această infracțiune ca fiind ”un atac la adresa luptătoarei curajoase Albot”, ”manipulare”, ”dezinformare” și alte astfel de calificative grețoase în favoarea ”candidatei lor”.

Absolut toți, cei din PAS și televiziunile aservite, nu au plecat, în luările lor de poziție, de la realitatea că infracțiunea a existat, că a fost comisă de cineva care dorea să devină deputat, ci au preferat să-i condamne pe cei care au dezvăluit-o. Din start, pentru ei, infractoarea este virgină, iar cei care au spus adevărul sunt curvele satului. Debitează nesimțiri fără să clipească, fără nici o rușine! Aici nu-i vorba despre faptul că primul semnal cu privire la Albot l-a dat Gheorghe Cavcaliuc, al cărui loc e pușcăria, nu Parlamentul la care rîvnește, ci de aceea că, într-adevăr, Albot a fost prinsă cu droguri. Toți s-au solidarizat cu ea prin a o apăra doar pentru că o susține pe Sandu și PAS. Cît cinism și dispreț față de lege și oameni!

Bineînțeles că Președinta Sandu nu a scos măcar o vorbă despre această tărășenie mizerabilă, deși era cam obligată măcar să se desolidarizeze de fapta în sine! N-o face pentru că speră să o ajute, pe mai departe, cu votul din diaspora! După o întîrziere suspect de mare și, sigur, strategică, Albot și-a expus punctul de vedere într-o manieră în care nu aveam cum să n-o comparăm cu o boschetară obraznică, plină de sine și fără căpătîi.

Iată cum s-a justificat ”cu nevinovăție”!

„…aveam planificată o deplasare la București. Înainte de deplasare, urma să mă întîlnesc cu mai mulți oameni ca să organizez mai multe lucruri. ( Pe; n. aut.) …Unul dintre oamenii cu care trebuia sa ne întîlnim trebuia să-l iau de la <Propaganda> (fostul local al jurnalistei Natalia Morari).  Ajunsă acolo, oamenii care au avut acolo un eveniment tocmai plecau. La un moment dat, a rămas un pachet de țigări pe masă și cineva mi-a zis: ia-l tu că, iată, a rămas aici. Zic: eu nu fumez, iar prietenul cu care urma să mă văd fumează, mă gîndesc că i-l dau lui”. Așa, zice ea, ar fi ajuns la aeroport cu acel pachet de țigări în buzunar. 

„La un moment dat, polițistul începe să mă achipuie. Ia pachetul în mînă și parcă știa ce este acolo. Omul mă întreabă ce e asta. Zic nu am idee ce e asta. Vine un nene, m-am dus într-un cabinet și am scris explicație. Mi s-a zis: ok, puteți pleca. (…) Eu înțelegeam că acolo era atît de puțin că nu poate să-mi facă nimic pentru asta, dar nu am spus nimănui despre asta pentru că îmi era frică doar să nu-mi pună niște praf alb acolo”. Albot mai spune că nu a povestit cuiva de frică, pentru că „era Vladimir Plahotniuc la putere și era periculos să nu le închidă oxigenul”. În consecință, după ce nu mai prididește cu laude la adresa ei însăși, Albot a spus că renunță să mai candideze, pentru ”ca să nu facă mai mult rău echipei decît binele pe care preconiza să-l facă”.

Ce ne dezvăluie mesajul ei

Prin mesajul video rostit chiar de ea în direct, Natalia Albot ne spune clar, fără echivoc, următoarele:

În fostul local ”Propaganda” al Nataliei Morari, ”lumea bună” consuma droguri cu lejeritate, uitîndu-le chiar și pe mese, în pachetele de țigări.

Ajunsă la ”Propaganda”, după ce niște meseni consumatori și de droguri plecaseră, iar mesele nu fuseseră debarasate, ”cineva” a observat că unul își uitase pe masă un pachet de țigări neterminat și i-a propus Nataliei să-l ia. Spunînd că ea nu-i fumătoare, a luat acest rest de pachet rămas pe masă ca să i-l dea unuia cu care urma să se întîlnească și care-i fumător. Ce om educat strînge de pe o masă de restaurant resturile de țigări ca să i le dea cuiva pe care poate că ar trebui să-l respecte? Dar cine altcineva decît un cerșetor primește sau ia de pe mesele din localuri așa ceva? O fi scurs oare și băutura din paharele rămase nebăute pînă la fund pe masă și ce o mai fi rămas și în sticle, ca să i-o ofere celui cu care urma să se vadă? Dar ceva resturi de mîncare? Acesta, recunoașteți, e un gest de boschetar, de cerșetor, de om al străzii care strînge toate resturile!

Așa spune ea că a ajuns la aeroport cu pachetul acela de țigări în care se aflau drogurile. Vă dați seama: ea spune că dorea să-i ducă la București unui prieten un pachet de țigări început cules de pe o masă de cafenea!

Mai apoi, Albot bagă și ceva teorie a conspirației, spunînd că agentul care a controlat-o la aeroport parcă știa ce este acolo. Ca să vedeți ce vînată era! Tot ea mai spune că înțelegea că acolo era atît de puțin (droguri; n. aut.) că nu poate să-i facă nimic pentru astaDacă ”înțelegea asta”, logica ne spune că Albot se pricepe la evaluarea cantitativă a drogurilor. Mai mult decît curvește, ea declară că nu a spus nimănui despre acest incident ”pentru că îi era frică să nu-mi pună niște praf alb acolo”. Adică heroină? Așa, fără să plătească?

Păi de ce să-i pună cineva droguri suplimentare ca s-o acuze atîta timp cît ea poseda deja marijuana pentru care oricum trebuia inculpată. Gurile rele spun că ar fi dat la pace cu cei care au surprins-o, că le-a cumpărat tăcerea și în virtutea efemerei ei notorietăți de care se bucura. În consecință, fosta Poliție a lui Cavcaliuc ar trebui să ne spună de ce nu a inculpat-o pe Albot pentru posesie de droguri! Totodată, Cavcaliuc ar trebui interogat pentru că a tăinuit această infracțiune, a admis mușamalizarea ei și a păstrat informația în scop de șantaje viitoare, care acum sunt politice! Observați, așadar, că și infractoarea Albot e condamnabilă, dar și denunțătorul ei Cavcaliuc!

Cam cu oameni din aceștia vor Sandu și Pas să populeze Parlamentul și un eventual Guvern al lor!