SANATATEA PSIHICA DEPINDE DE CULORI

Aţi ştiut că există o legătură directă între culoarea biroului, bucătăriei, dormitorului etc şi… sănătatea dumneavoastră? Culoarea influenţează dispoziţia, sănătatea, pofta de mîncare şi chiar cantitatea relaţiilor amoroase de la serviciu! Înconjuraţi-vă cu tapete roşii şi timp de un an veţi deveni un om constant nervos, cu tensiunea înaltă şi sindromul oboselii permanente.

Astăzi e demonstrat ştiinţific că gama de culori care ne înconjoară ne influenţează direct. Un exemplu: dacă la temperatura +15 - +17 grade Celsius un om se află într-o încăpere cu pereţii oranj sau galbeni, el nu simte frigul, chiar dacă e cu mînecile scurte. La aceeaşi temperatură el va îngheţa dacă pereţii vor fi gri-azurii.

În pofida părerii răspîndite că nuanţele culorii albastre ajută la concentrare, linişte şi calmit, în timpul iernii aceste culori pot conduce la depresii. Nuanţele culorii albastre încetinesc bătăile inimii, respiraţia şi provoacă dorinţa de a intra în hibernarea de iarnă. Într-un oficiu albastru angajaţii beau mai multă cafea, pentru a lupta cu somnolenţa.

Şi mai apăsătoare este culoarea violetă. Aceasta trezeşte sentimentul de îngrijorare şi panică, împiedică gîndirea creativă.

Puţin probabil ca cineva să-şi vopsească pereţii în roşu, dar chiar şi mai multe obiecte roşii din preajmă pot influenţa negativ. Culoarea roşie îndeseşte bătăile inimii, măreşte tensiunea arterială, ceea ce conduce la dureri de cap şi irascibilitate.

Combinaţia de culori roşu-alb-negru încă din antichitate e percepută ca stimulent pentru manifestarea sexualităţii. În companiile în care această combinaţie e corporativă, au loc multe relaţii amoroase între angajaţi.

Cea mai potrivită culoare pentru oficiu este cea măslinie. E cea mai naturală nuanţă care sporeşte capacitatea de lucru şi în acelaşi timp menţine echilibrul sufletesc. Pentru apartament savanţii recomandă culoarea nisipului – este destul de caldă, dă senzaţia de confort şi, în acelaşi timp, nu distrage. Este bună şi varianta marină de azuriu-verde, conferă starea de calm, este reconfortantă.