SA NE PROTEJAM NONVALORILE “ROMANISMULUI” LIBERAL (2)

Mihai Teodorovici Ghimpu în vizită oficială

Motto: „Băsesc, deci exist!” (Anatol Şalaru)

Mihai Ghimpu, preşedintele noului partid de dreapta MAC (Marea Alianţă de Cartier), face o vizită pe o planetă recent descoperită: Moldania. Ia cuvîntul acolo la un meeting:

- Dacă ajung eu la conducerea acestei ţări, o să vă învăţ cum să vă ridicaţi nivelul de trai prin scrierea cu “î” din „a”! Du-te la bătaie,/Pentru “î” din „a” să mori/Şi-ţi va fi mormîntul/Presărat cu flori! Mulţimea adunată în păr aclamă cu mare entuziasm:

- Abalulu!

- O să vă fac fericiţi prin introducerea în şcoli şi instituţii de învăţămînt superior a „Istoriei Românilor”!

Mulţimea adunată ciopor acolo aclamă cu şi mai mult entuziasm, ceea ce se vede şi din evoluţia grafică, în crescendo, a cuvîntului de adeziune „abalulu”:

- Abaluluu!

- O să vă deschid orizonturi de nebănuit în tainele termodinamicii prin obligativitatea obiectului „Fizica Românilor”!:

- Abaluluuu!

- O să vă ridic nivelul ştiinţific prin studierea aprofundată a „Chimiei Românilor!”.

Mulţimea adunată acolo cade literalmente într-un extaz general, mulţi oameni bălăngănind din mîini şi picioare culcaţi unul peste altul, ca nişte apucaţi:

- Abaluluuuu!

Se termină mitingul şi Ghimpu, ştergîndu-se pe frunte de sudoare şi mit, îl întreabă pe un localnic:

- Frate mu-dac liber, unde este pe aici un WC, că mă aflu într-o groaznică dificultate veziculară:

- Nici o problemă. Du-te free după un tufiş, scoate „abalulu” şi uşurează-te sănătos, frate mu-dac dublu la pătrat!

Reportaj realizat of cause de Dinu MIHAIL

Post-scriptum: Pînă la instituirea ordinului de onoare “Şpaga Republicii Moldova” în grad de Badea Mior şi Lelea Cîrlana, am o propunere constructivă. Propun ca localitatea Ciutuleşti (Floreşti), satul de baştină al preşedintelui în exerciţiu Nicolae Timofti, “pe care ni l-a dat Dumnezeu” (Misha Ghimpu, martie 2012), să se numească, de la 30 octombrie 2016, Raţa Mută. Adică poporănii locului nu se vor mai numi ciutuleşteni ca în prezent, ci raţo-muteni. Pe viitor, această denumire s-ar putea extinde, la o adică, asupra întregului teritoriu pruto-nistrean. Vorba de pe timpuri a lui Iurie Roşca: “Aşa să ne ajute Dumnezeu şi Sfînta Parascheva, ocrotitoarea românilor de pretutindeni!”.

D. M.