S-au incheiat discutiile Consiliului NATO-Rusia Stoltenberg: „Diferentele dintre noi nu vor fi usor de rezolvat”

S-a încheiat reuniunea Consiliului NATO-Rusia, desfășurată la sediul Alianței din Bruxelles. Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a deschis conferința de presă post-summit, subliniind că suntem în fața unui „moment definitoriu pentru securitatea europeană”. 

 „Nu a fost o discuție ușoară, dar tocmai de aceea această întîlnire a fost atît de importantă”, a spus Stoltenberg. Acesta a adăugat că Rusia a folosit întîlnirea cu mize mari de Miercuri pentru a revizui o grămadă de nemulțumiri vechi împotriva Alianței occidentale, inclusiv unele legate de războiul din Iugoslavia și Libia. 

„Diferențele dintre noi nu vor fi ușor de rezolvat”, a adăugat Stoltenberg, subliniind însă că a fost bine că NATO și Rusia au putut să se întîlnească și să discute pentru prima dată după doi ani. De asemenea, Secretarul general al NATO a precizat că este gata ca cele două părți să se întîlnească din nou. Acesta a propus Rusiei să se organizeze o serie de întîlniri pe tema securității, dar delegația Rusiei nu și-a exprimat acordul față de o nouă întîlnire, însă nici nu a exclus această posibilitate, ci mai degrabă a cerut mai mult timp.

Stoltenberg a mai spus că aliații occidentali au cerut Rusiei să „detensioneze situația” și să retragă forțele de la granița cu Ucraina. La rîndul său, Rusia a îndemnat NATO să refuze admiterea Ucrainei în NATO, dar Alianța a spus că refuză să facă compromisuri privind extinderea. 

Jens Stoltenberg a mai spus că „Ucraina este o națiune suverană”. „Ucraina are dreptul la autoapărare. Ucraina nu este o amenințare pentru Rusia. Rusia este cea mai mare putere terestră din Europa și tot Rusia a fost cea care a folosit forța militară împotriva Ucrainei în trecut. Rusia este agresorul”, a precizat Secretarul general al NATO.

Totodată, Stoltenberg a spus că aliații NATO din fosta Iugoslavie au respins direct afirmațiile Rusiei conform cărora NATO a contribuit la destrămarea Iugoslaviei. În același timp, Jens Stoltenberg a punctat că rolul NATO în Libia a fost sub mandatul ONU, răspunzînd astfel acuzațiilor părții ruse, care a precizat la întîlnire că „NATO a depășit acest mandat”.

Stoltenberg a mai subliniat că acumularea de trupe ruse la granița cu Ucraina l-a determinat pe Președintele Finlandei să sublinieze dreptul oricărei țări de a decide dacă dorește să adere la NATO. „Amenințarea Moscovei va crește probabil puterea Alianței și nu o va micșora”, a spus Stoltenberg. 

În ceea ce privește faptul că misiunea diplomatică a Federației Ruse pe lîngă NATO a fost închisă, Stoltenberg a spus că regretă acest lucru. „Nu există o condiție prealabilă pentru ca Rusia să își redeschidă misiunea diplomatică la sediul NATO din Bruxelles. Rusia a ordonat închiderea biroului NATO de la Moscova”, a punctat Stoltenberg.