S-A STINS DIN VIATA POETUL ION VIERU
Poetul, traducătorul și redactorul de carte Ion Vieru, deținător al titlului onorific ”Maestru al Literaturii”, s-a stins astăzi din viață, la vîrsta de 80 de ani, informează Moldpres.
Solicitată de agenție, fiica regretatului scriitor, Liliana Vieru a afirmat că tatăl său a decedat astăzi dimineață, la ora 4.50. Potrivit sursei citate, corpul neînsuflețit al poetului va fi depus mîine, începînd cu ora 18.00, la Centrul de servicii funerare ”Ritus”. Ion Vieru va fi înmormîntat la Cimitirul ”Sfîntul Lazăr” de pe str. Doina din capitală, alături de mama sa.
”Prin dispariția lui Ion Vieru, am pierdut un scriitor talentat și un coleg de breaslă de mare cultură și sensibilitate umană. Dumnezeu să-l odihnească în pacea Sa luminată”, se menționează în necrologul semnat de către Uniunea Scriitorilor din Moldova.
Ion Vieru s-a născut la 7 decembrie 1941, la Pelinia, județul Bălți (în prezent raionul Drochia). În 1965 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. A activat în calitate de redactor literar la Radiodifuziunea Națională (1966-1972); redactor literar la Editurile „Lumina” și „Literatura Artistică” (1972-1983); redactor, șef de sector la Comitetul de Stat pentru edituri, poligrafie și comerțul cu cărți (1984-1996); redactor la Biroul de propagare a literaturii de pe lîngă Uniunea Scriitorilor (1986-1992); șef de secție, apoi consilier la Uniunea Scriitorilor din Moldova (din 1992).
A debutat editorial în 1969 cu placheta de versuri „O palmă de cer”, urmată de alte volume de poezii: „Dincolo de ferestre”, „Autografe în cîmp”, „Întreaga iubire”, „Cer și pămînt”, „Aici pe pămînt”, „Prin valuri”, „O palmă de cer”, „Ploile dorului”, „Rostul țărînii”, ”La părinți”, ”Adevăr Comun” ș.a. A scris și pentru copii: „Pomul”, „Cîntă-mi, ciocîrlie”, „Soneria” etc.
Ion Vieru a fost membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova (din 1972) și membru al Uniunii Scriitorilor din România (1996). În 1996 și 2005 Ion Vieru a fost distins cu premiul săptămînalului ”Literatura și Arta”, în 1998 - cu premiul Ligii Culturale a Românilor de Pretutindeni pentru volumul de versuri „Aici pe pămînt” și în 1999 - cu titlul onorific ”Maestru al Literaturii”.
Sursa: Moldpres