S-a-ntors Ghimpu la partid

Două motive plauzibile

Mihai CONȚIU

Mihai Ghimpu este un cadavru politic. Toți o știu, inclusiv cei din preajma lui care cred că mai pot profita de ceva. E nu știe. El, toată viața lui, a fost un… ”conjunctural”. A profitat de numele fratelui său Gheorghe Ghimpu spre a se lansa în politică. Scriam încă de acum vreo 15 ani despre familia Ghimpu care ”luptau pentru unirea cu România”, dar ei nu erau capabili să se unească între ei, Gheorghe avea partidul lui, Mihai pe al său, nepotul Viorel la fel… Celălalt frate al lor, Simion, pe care l-am cunoscut bine, dorea să-și înființeze și el un fel de asociație unionistă. Mi-a cerut părerea la un pahar de vin la barul Uniunii Scriitorilor.

Am mai scris despre asta. I-am spus: Simioane, voi aveți ghinionul să fiți internați în saloane diferite, în același spital și cu aceeași boală! Cum să vă uniți cu România dacă voi, frații, nu vă puteți uni între voi?

Acum, după ce se retrăsese într-un fel de președinție de onoare a PL, s-a-ntors Ghimpu la partid. De ce, chiar dacă știe că nu va mai avea parte de un nepot ca Dorin Chirtoacă pentru a-l călări politic și a-și spori averile?

Primul motiv deductibil: Oricît de mic este partidul pe care-l poate caza într-o rulotă, important e că este înscris oficial în documente, iar posesia ștampilei le provoacă reale orgasme unora ca Ghimpu. Ca președinte al PL, își mai aduce lumea aminte de el deoarece posturile de televiziune, în lipsă de imaginație și profesionalism, îl vor mai invita să-și debiteze tîmpeniile. În plus, ”nu-și poate permite rușinea” de a fi întrebat de neamurile lui de ce nu îl mai văd la televizor.

Al doilea motiv poate să fie ancorat în bănuita lui avere mare și ciudată dobîndită de cînd a ajuns Chirtoacă primar, iar el a devenit ”complicele politic” de guvernare al lui Plahotniuc. Presa a tot scris despre niște dosare care i-au fost intentate și au fost puse la murat. Gîndindu-se, poate, că ar putea fi înghesuit într-un ”gang penal”, Ghimpu s-a-ntors la partid, după ce îi întorsese fundul, ca să spună că este persecutat politic prin intentarea unor dosare penale!

Ghimpu are doar o șiretenie țărănească care cam prinde la moldoveni. Știe să facă bani, ca intelectual este un zero absolut, dar nu poți să-i spui că este prost, ci doar că are ghinion atunci cînd gîndește! Conjunctural fiind, așa cum spuneam, norocul lui a fost că nepotul său, Chirtoacă, a acceptat să fie făcut primar după ce a fost convins că ”atunci cînd iubești nu mai contează sexul”!