RUSINEA DE A FI RUS: FARA BANI, FARA FOTBAL, FARA FEMEI

Cum a reușit Putin să transforme Rusia în cea mai detestată țară din lume

Spaima lui Vladimir Putin a devenit realitate: Rusia a devenit o țară „înconjurată” de sancțiuni economice severe și este, în acest moment, un stat cvasiizolat și detestat pe scena internațională, după invazia brutală a Ucrainei. Uniunea Europeană a anunțat că intenționează să înceapă furnizarea de arme către Ucraina - o premieră în întreaga istorie a Uniunii. O altă decizie istorică a venit luni din partea Elveției, care a decis să blocheze banii rușilor implicați în invadarea Ucrainei. În plus, scoaterea Federației Ruse din sistemul de plăți bancare SWIFT reprezintă o veritabilă „lovitură nucleară financiară” aplicată Băncii Centrale a Moscovei, după cum a declarat fostul director adjunct al băncii naționale rusești.

„A început războiul, dar banii s-au terminat înainte ca războiul să se termine”, a declarat Serghei Aleksașenko, fostul director al Băncii Centrale a Moscovei.

Rusia se bazează pe sistemul SWIFT pentru exporturile de petrol și gaze. Scoaterea Moscovei din acest sistem împiedică băncile să facă operațiuni în străinătate și blochează exporturile și importurile rusești, conform șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

De asemenea, SUA și UE, alături de Marea Britanie și Canada, vor impune restricții care să împiedice Banca Centrală Rusă - estimate la 630 de miliarde de dolari - să-și folosească rezervele internaționale pentru a diminua impactul sancțiunilor.

Practic, o mare parte din rezervele Băncii Centrale a Moscovei - cele în valută (dolari, euro etc.) - este în acest moment indisponibilă. Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, preciza duminică faptul că nu toate rezervele Băncii Centrale ruse pot fi blocate, întrucît nu toate se află în state occidentale, UE neputînd bloca, de exemplu, rezervele din China.

Consecințele: exporturile rusești de bunuri precum petrolul, metalele și de cereale vor fi extrem de afectate în urma sancțiunilor occidentale, se arată într-o analiză Reuters.

 

Neutra Elveție se aliniază sancțiunilor. Turcia închide Marea Neagră. Cozi la bancomate în Rusia

Dacă o mare parte din rezerva de 630 de miliarde de dolari e blocată, în schimb, banca națională a Rusiei dispune totuși de o rezervă în aur estimată la 130 de miliarde de dolari.

„Cui am putea vinde aurul?”, s-a întrebat Aleksașenko.

Elveției, de pildă, un stat neutru recunoscut ca fiind centru comercial și financiar major al lumii. Doar că aurul rusesc e imposibil „de adus” aici fizic, din cauza faptului că UE a închis tot spațiul aerian pentru Rusia, inclusiv în cazul zborurilor private folosite de către oligarhii de la Moscova.Iar Elveția e, practic, „o enclavă” în interiorul UE, nu se poate ajunge pe calea aerului aici altfel decît trecînd prin spațiul aerian al Uniunii.

De altfel, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a anulat luni deplasarea la sediul ONU din Geneva întrucît avionul său nu avea autorizaţie să survoleze spaţiul aerian pe care Uniunea Europeană l-a închis aviaţiei ruse.

Dar asta nu e tot: Elveția a anunțat că urmează exemplul Uniunii Europene și va adopta sancțiuni împotriva rușilor implicați în invazia Ucrainei de către armata lui Vladimir Putin.

Banca centrală a Rusiei a făcut un apel la calm, de teamă că oamenii s-ar putea grăbi să-și retragă banii din bănci. De altfel, în mai multe orașe rusești au fost cozi uriașe la bancomate.

Rubla rusească a scăzut cu 30% în raport cu dolarul american, după ce țările occidentale. Noul minim istoric pentru moneda rusească a fost înregistrat după excluderea băncilor rusești din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Nu în ultimul rînd, Turcia a anunțat va implementa Convenția de la Montreux, un pact internaţional privind circulaţia navală către Marea Neagră care îi permite Ankarei, în anumite condiții, să limiteze accesul prin stîmtorile Bosfor și Dardanele a vaselor de război. Care pot fi nave militare rusești, în acest caz. Luni seara, Ankara a anunţat că navele de război nu mai au voie să treacă prin strîmtori.

 

Arme pentru Ucraina, sancțiuni pentru Rusia

Comisia Europeană va propune statelor membre să folosească linia de finanţare de urgenţă a UE pentru a furniza forţelor ucrainene „arme letale, carburant, echipamente de protecţie şi articole medicale”. Decizia, anunțată luni, în a cincea zi de la începutul invaziei trupelor ruse în Ucraina, a pus, în esență, capăt „tabuului potrivit căruia Uniunea Europeană nu furnizează arme beligeranţilor”, după cum a spus șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

„Pentru prima dată, UE va finanța achiziția și livrarea de arme și echipamente către o țară atacată”, a adăugat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a precizat că decizia marchează „un moment de cotitură”.

În plus, UE a anunțat impunerea de sancțiuni „pe persoană fizică” în cazul președintelui rus Vladimir Putin și a ministrului său de externe, Serghei Lavrov.

Izolarea internațională a lui Putin este fără precedent. State europene care, pînă acum, aveau cel puțin o poziție ambiguă sau favorabilă față de Rusia, precum Germania sau Ungaria, s-au alăturat UE în privința adoptării de sancțiuni dure. De aemenea, acordul Ciprului în cazul decuplării băncilor rusești de la sistemul SWIFT, a fost și el important, această țară fiind o destinație importantă pentru investitorii ruși.

 

Furia Irlandei, mesajul Chinei, sancțiunile Japoniei

Ministrul de Externe al Irlandei a respins comentariile șefului diplomației de la Moscova, care a încercat să justifice invazia Rusiei în Ucraina comparînd minoritatea vorbitoare de limbă rusă din această țară cu istoria colonială a Irlandei sub Imperiul Britanic.

Serghei Lavrov declarase vineri, la o conferință de presă:, „Ce părere ar avea Marea Britanie dacă Irlanda ar interzice folosirea limbii engleze?”.

Comentariile sale au stîrnit reacția ministrului irlandez de Externe, Simon Coveney, care a dat o replică furioasă.

„Nu aduce Irlanda în discuție încercînd să justifici un război de nejustificat”

Pînă și China, un partener economic important al Moscovei, a făcut un apel la calm, după decizia lui Putin de a pune forțele nucleare în stare de alertă.

De asemenea, Japoniei a sancționat și ea Rusia. Mai întîi, prin interzicerea emiterii de obligațiuni emise de Rusia în Japonia și înghețarea conturilor unor ruși precum și restricționarea călătoriilor în Japonia. Apoi, a venit runda a doua de sancțiuni: măsurile vizează sectorul financiar şi exporturile de componente electronice.

În plus, Japonia a mai anunțat că negociază cu Uniunea Europeană redirecţionarea unui volum mai mare din importurile sale de gaz natural lichefiat (GNL) către Europa, în cazul în care ar exista posibilitatea ca Rusia să restrîngă exportul de gaze.

 

Fără Pornhub, fără Eurovision, fără finală Champions League la Sankt Petersburg

Site-ul pentru adulți Pornhub a decis blocarea accesului pentru utilizatorii din Rusia. Cei care intră pe acest site de pe o adresă IP din Rusia vor vedea, în loc de conținut porno, imagini cu steagul Ucrainei.

Paginile de internet ale mai multor publicații rusești au fost atacate duminică de hackeri, care au lăsat un mesaj pentru cetățenii ruși: „Vă îndemnăm să opriți această nebunie, să nu vă trimiteți fiii și soții la moarte sigură”

Mesajul a apărut simultan pe pagina publicațiilor TASS, Kommersant, Izvestia, Fontanka și alte publicații din Rusia.

Rusia a fost interzisă inclusiv la concursul de la Eurovision: organizatorii concursului au anunțat vineri că Rusiei nu i se va permite să concureze.

De asemenea, Sputnik și Russia Today, publicații apropiate regimului de la Kremlin, au fost interzise pe teritoriul Uniunii Europene. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen.

România s-a conformat și ea acestei decizii: Russia Today nu va mai difuzat în România, iar site-ul propagandei rusești Sputnik va fi blocat, a anunțat, luni, guvernul de la București.

Rușii vor rămîne și fără fotbal sau, cel puțin, fără bucuria organizării finalei Champions League. În a doua zi de la invazia Rusiei în Ucraina, forul fotbalistic european UEFA a decis ca orașul rusesc Sankt Petersburg să nu mai găzduiească finala Champions League. Finala, programată în 28 mai, se va juca în schimba la Paris, pe arena Stade de France din Saint-Denis.

Luni, mai multe federații europene de fotbal au anunțat că nu vor juca niciun fel de meci cu Rusia în contextul actual. Țara Galilor, Scoția, Irlanda, Danemarca, Norvegia, Elveția și Albania au urmat exemplul Angliei, Cehiei, Suediei și Poloniei, refuzînd să întîlnească Rusia în orice competiție de fotbal. La scurt timp, FIFA și UEFA au decis suspendarea echipelor și cluburilor naționale ale Rusiei de la participarea la toate competițiile.

Autor: Mihnea LAZĂR

Sursa: digi24.ro

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
01.11.24 - 13:40
02.11.24 - 13:26