Rusii se ratoiesc la americani, spunind ca prin desfasurarea unor arme mai moderne in Europa ”au coborit pragul nuclear”

Aleksandr Gruşko, adjunct al ministrului rus de Externe, a acuzat, Sîmbătă, Statele Unite de coborîrea „pragului nuclear”, prin desfăşurarea la bazele NATO din Europa a unor bombe atomice tactice B61 modificate, transmite Reuters, potrivit agerpres

„Nu putem ignora planurile de modernizare a armamentului nuclear, bombele cu cădere liberă aflate în Europa”, a declarat oficialul agenţiei de presă de stat ruse RIA.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a declanşat cea mai mare confruntare dintre cu Occidentul de la criza rachetelor din Cuba, din 1962, cînd omenirea s-a aflat în pragul unui război atomic, reaminteşte Reuters.

Rusia deţine circa 2.000 de arme nucleare tactice funcţionale, în timp ce Statele Unite deţin 200 de astfel de arme, dintre care jumătate sunt desfăşurate la baze militare din Italia, Germania, Turcia, Belgia şi Olanda.

Conform publicaţiei Politico, SUA au informat, la o reuniune cu uşile închise a NATO, că vor accelera desfăşurarea bombelor atomice model B61-12, mai modern, care vor ajunge la bazele din Europa în Decembrie, cu cîteva luni mai devreme decît era planificat.

Bombele de patru metri cu cădere liberă B61-12 au o încărcătură nucleară mai mică decît multe versiuni anterioare, dar sunt mai precise şi pot pătrunde în sol, arată cercetări ale Federaţiei Oamenilor de Ştiinţă Americani.

„Statele Unite le modernizează, crescîndu-le precizia şi reducînd puterea încărcăturii nucleare, adică transformă aceste arme în arme pentru cîmpul de luptă, coborînd astfel pragul nuclear”, a explicat Gruşko.