Rusii au finalizat ”evacuarea” civililor din Herson

Evacuarea de civili din regiunea Herson, în Sudul Ucrainei, ocupată de Rusia şi care este scena unei contraofensive ucrainene, a fost încheiată, a anunţat un responsabil prorus, informează Vineri AFP, potrivit agerpres.

„Munca pentru organizarea plecării locuitorilor de pe malul stîng al rîului Dnipro spre regiuni sigure din Rusia s-a încheiat”, a declarat, Joi seara, Serghei Aksionov, liderul prorus din Crimeea, peninsulă ce se învecinează cu Herson şi care a fost anexată în 2014 de Moscova.

Ucraina, care întreprinde o contraofensivă în regiune după ce a cauzat pierderi importante forţelor ruse pe alte fronturi, califică aceste transferuri de populaţie drept „deportări”.

„Sunt fericit că cei care doreau să părăsească rapid şi în deplină siguranţă teritoriul bombardat de forţele ucrainene au putut să o facă”, a declarat Aksionov pe Telegram, postînd o fotografie alături de şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Kirienko.

Miercuri, un responsabil al regimului de ocupaţie rus în Herson, Vladimir Saldo, a afirmat că cel puţin 70.000 de locuitori şi-au părăsit domiciliile din regiune în mai puţin de o săptămînă.

La rîndul său, comandamentul militar ucrainean a informat, în raportul său zilnic publicat Vineri, că „aşa-zisa evacuare a teritoriului ocupat temporar din regiunea Herson continuă”. Comandamentul a constatat o „întărire a grupării inamice pe partea dreaptă a rîului” în regiunea Herson.

Aksionov a mai informat că a vizitat cu Kirienko centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia şi vizată de mai multe ori de bombardamente periculoase de care Moscova şi Kievul se acuză reciproc. Cei doi „s-au întîlnit cu personalul şi au evaluat situaţia din zona centralei”, potrivit lui Aksionov.