Rusia vrea sa-si pastreze pozitia de cel mai mare exportator global de griu

Rusia intenţionează să-şi menţină poziţia de cel mai mare exportator global de grîu, a anunţat ministrului Agriculturii, Dmitry Patrushev, informează agenţia de presă rusă oficială TASS, scrie agerpres. „Rusia va continua în viitor să-şi majoreze comerţul cu produse alimentare, atît cu Arabia Saudită, cît şi cu alte pieţe prioritare, pentru a-şi păstra poziţia de cel mai mare exportator global de grîu”, a declarat Dmitry Patrushev.

La începutul lunii Aprilie, prima încărcătură de grîu rusesc a plecat spre Arabia Saudită, iar Patrushev a explicat că acest moment reprezintă un pas important în dezvoltarea relaţiilor comerciale dintre cele două ţări.

„Discuţiile de anul trecut, desfăşurate la nivelul şefilor agenţiilor de agricultură, au dus la progrese în această direcţie, permiţînd extinderea potenţialei cooperări. Am reuşit să deschidem piaţa unuia din cei mai mari consumatori de grîu din Orientul Mijlociu pentru exportatorii interni”, a afirmat ministrul rus al Agriculturii.

Departamentul Agriculturii din SUA a înrăutăţit estimările privind perspectivele privind exporturile de grîu rusesc în acest an agricol (perioada Iulie 2019 – Iunie 2020) la 33,5 milioane de tone, de la 35 milioane de tone. În schimb, Ministerului Agriculturii din Rusia previzionează exporturi de cereale de 45 milioane de tone, din care 36 milioane de tone de grîu.

Vineri, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că un cargo cu o încărcătură simbolică de 60.000 de tone de grîu rusesc navighează spre Arabia Saudită dintr-un port de la Marea Neagră, la şapte luni după ce au fost stabilite condiţiile care să permită acest comerţ. Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară şi Fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselkhoznadzor) a confirmat, într-un comunicat, plecarea vasului.

SAGO, entitatea responsabilă pentru achiziţiile strategice de grîu în numele statului arab, a anunţat în August relaxarea criteriilor privind pagubele provocate de insecte pentru următoarele licitaţii de importuri de grîu. Anterior, grîul din regiunea Mării Negre nu îndeplinea criteriile din Arabia Saudită privind un nivel zero al pagubelor provocate de insecte.

De mai mult timp, Rusia încearcă să obţină acces la piaţa grîului din Arabia Saudită, ca parte a încercărilor Moscovei de a-şi majora cota de piaţă în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, în detrimentul UE şi SUA. Dacă autorităţile de la Riad apreciază că grîul rusesc livrat este acceptabil, ar putea urma cantităţi mai mari.

Rugaţi de Reuters să comenteze informaţia, oficialii SAGO nu au răspuns.

„În aceste momente dificile, lanţul de furnizare de alimente trebuie să rămînă rezilient şi deschis, dincolo de ideologiile politice”, a declarat un trader din Orientul Mijlociu. Aceasta a explicat că grîul de la Marea Neagră, produs în Rusia, Ucraina sau România, este deseori mai ieftin pentru Arabia Saudită în ceea ce priveşte costul transportului, deoarece timpul petrecut pe mare este mai scurt. Totuşi, cantităţile furnizate ulterior vor depinde de controalele de calitate din Arabia Saudită.

„Cred că exportatorii de grîu rusesc sunt îngrijoraţi că cargourile ar putea fi respinse de Arabia Saudită dacă există divergenţe privind calitatea, aşa cum s-a întîmplat în trecut în Egipt”, a declarat un trader german. Astfel de respingeri provoacă pierderi financiare vînzătorului, a adăugat acesta.

Specialiştii ruşi au efectuat verificări preliminare şi au constat că grîul îndeplineşte cerinţele autorităţilor de la Riad, a informat Rosselkhoznadzor.

Analiştii se aşteaptă ca cererea din Arabia Saudită să rămînă solidă, pe fondul pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Pînă acum, UE era furnizorul tradiţional de grîu al Arabiei Saudite.

Deşi intrarea grîului rusesc în Arabia Saudită se bucură de o atenţie majoră, traderii au apreciat recent că ar putea creşte şi cantităţile de grîu exportate de Ucraina, România sau Bulgaria. Însă, succesul grîului de la Marea Neagră pe piaţa saudită depinde de calitatea sa, apreciază traderii.

Pînă în 2015, Rusia intenţionează să investească zece miliarde de dolari în sectorul grînelor şi vrea să-şi extindă exporturile în ţări ca Algeria şi Arabia Saudită, care sunt cruciale pentru exporturile UE.