RUSIA SI NATO, MUNTENEGRU VERSUS STATUL ISLAMIC

Miniştrii apărării din Occident au invitat Muntenegru să adere la NATO în calitate de cel de al 29-a stat al Alianţei. Pentru Moscova acest gest este o provocare care confirmă temerile privind tendinţele expansioniste ale Occidentului, inclusiv în Balcani. Washingtonul, însă, continuă să declare că nu este un act neprietenesc faţă de Rusia, „deoarece NATO este o alianţă de apărare, care există de 70 de ani”.

De ce însă anume acum NATO adoptă o decizie care va tensiona relaţiile cu Moscova? Oare pentru conducerea Alianţei Nord-Atlantice aderarea unei ţări mici balcanice este mai importantă decît relaţiile cu Moscova, relaţii necesare astăzi pentru lupta împotriva Statului Islamic pe care chiar şi Obama l-a numit „duşman comun” ? Muntenegru deja de zece ani stă pe lista de aşteptare, iar opinia publică în această ţară privind aderarea la NATO nu este univocă.

Declaraţia NATO a răsunat în momentul de tensionare maximă dintre Rusia şi Occident. Acum cîteva zile, doborîrea de către Turcia (ţară-membră NATO) a avionului rus putea să provoace o reacţie în lanţ, şi numai graţie responsabilităţii Kremlinului s-a putut evita o criză internaţională.

Vizita lui Holland la Moscova a însemnat şi recunoaşterea acelui rol, pe care îl joacă Rusia în lupta cu Statul Islamic. Acum, însă, decizia NATO pateu provoca o nouă sciziune. Se creează impresia că cineva din Occident depune toate eforturile pentru tensionarea relaţiilor cu Moscova.

Ar fi cazul să întrebăm: Rusia ameninţă Occidentul, sau invers? Imaginea NATO, care apără lumea de „ursul rus” coincide realităţii? Sau toate acestea sînt justificări pentru expansionismul Washingtonului?

De fapt, impresia e următoare: Occidentul încearcă să încercuiască Rusia, iar Moscova încearcă să-şi apere spaţiul vital. Criza ucraineană trebuie, de asemenea, privită din acest unghi. Această stare de încercuire o demonstrează şi cifrele: în anul 2014 cheltuielile NATO pentru apărare au depăşit 800 miliarde (!) dolari, iar ale Rusiei – 70 miliarde.

Toate acestea nu coincid nici cu interesele Europei, nici cu cele ale Rusiei. Dimpotrivă, Europa şi Rusia sînt interesate să edifice un spaţiu comun de securitate şi integrare. Mai multe probleme – terorismul, criza economică, resursele energetice, situaţia din Orientul apropiat sînt comune.

Cine dar vrea să îndepărteze Rusia de Europa? Probabil că Washingtonul ştie. Toată agresiunea şi expansiunea NATO e un produs al Washingtonului. Obama caută şi nu poate găsi cum să ciocnească Rusia cu UE. Şi atunci americanii şi-au amintit de Muntenegru.

După Il Giornale, Giampaolo Rossi