Rusia reacționează furibund față de aprobarea de către Camera Reprezentanților a SUA a sprijinului suplimentar pentru Ucraina de 60,84 miliarde dolari

Rusia a declarat, Duminică, că aprobarea de către Camera Reprezentanţilor a Congresului american a unui sprijin suplimentar pentru Ucraina de 60,84 miliarde de dolari a arătat că Washingtonul se scufundă mai adînc într-un război hibrid cu Rusia, război care se va sfîrşi printr-o umilinţă similară cu cele din Vietnam sau Afganistan, transmite Reuters.

Camera Reprezentanţilor SUA a adoptat, Sîmbătă, cu sprijin bipartizan larg, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari pentru furnizarea de asistenţă de securitate Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, în pofida obiecţiilor unor republicani.

Duminică, purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a spus că este clar că Statele Unite doresc ca Ucraina ”să lupte pînă la ultimul ucrainean”, inclusiv cu atacuri asupra teritoriului suveran al Rusiei şi asupra civililor.

”Scufundarea din ce în ce mai adîncă a Washingtonului în războiul hibrid împotriva Rusiei se va transforma pentru Statele Unite într-un fiasco la fel de răsunător şi de umilitor precum Vietnam şi Afganistan”, a spus Zaharova.

”Ucrainenii obişnuiţi sunt conduşi cu forţa la sacrificare drept carne de tun', dar Statele Unite nu mai mizează acum pe o victorie ucraineană împotriva Rusiei”, a mai susţinut purtătoarea de cuvînt.

Pachetul legislativ urmează să ajungă în Senatul SUA, unde se aşteaptă să fie aprobat, după care va fi promulgat de preşedintele Joe Biden.

Duminică, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Dmitri Polianski, a declarat că ”nu este nimic de sărbătorit şi că războiul va continua şi mai mulţi bani vor fi băgaţi în buzunare, mai multe arme furate şi zeci de mii de ucraineni vor intra în maşina de tocat carne”. Înfrîngerea Ucrainei este 'inevitabilă', a mai scris el, citat de DPA.

Între timp, prim-ministrul ucrainean, Denis Şmîhal, a scris, pe Facebook, că în jur de 50 miliarde de dolari în acest pachet vor fi cheltuite pentru apărarea Ucrainei. Aceasta înseamnă mai multe arme, inclusiv apărare antiaeriană şi proiectile cu rază lungă de acţiune.

Alte 7,8 miliarde sunt alocate pentru susţinerea bugetului naţional al Ucrainei, 1,58 miliarde sunt planificate pentru ajutor economic şi 400 milioane pentru protecţia frontierelor şi deminare, potrivit lui Şmîhal.

Banii vor fi folosiţi, de asemenea, pentru a finanţa refacerea unor infrastructuri importante, a mai precizat el, după ce instalaţiile energetice al ţării au fost frecvent atacate de rachete şi drone ruseşti.