Rusia plăteşte mult mai mulţi politicieni sau persoane cu influenţă din UE decît se ştia pînă acum

Vicepreşedinta Comisiei Europene Vera Jourova, se aşteaptă ca noi acuzaţii să apară în public cu privire la finanţări secrete din partea Rusiei către politicieni europeni, ca parte a unei campanii de dezinformare dusă de Moscova, relatează DPA.

Ziarul ceh Denik N a relatat că politicianul de extrema-dreaptă Petr Bystrom, care face parte din partidul Alternativa pentru Germania (AfD), deputat în Parlamentul german, este suspectat că a fi avut contacte cu platforma de internet pro-rusă Vocea Europei (Voice of Europe, VoE) şi este posibil să fi acceptat bani.

Guvernul de la Praga a inclus recent această platformă pe lista cu sancţiuni a Republicii Cehe. Bystron s-a născut în fosta Cehoslovacie, după care s-a mutat în Germania.
"Am convingerea că ceea ce ştim acum este doar vîrful aisbergului", a declarat Vineri Jourova pentru ziarul ceh Hospodarske noviny.

Jourova, care în afară de vicepreşedinte este şi comisar european pentru valori şi transparenţă, presupune că Rusia plăteşte mult mai mulţi politicieni sau persoane cu influenţă din Uniunea Europeană decît se ştia pînă acum.

"Desigur, noi (în calitate de politicieni) nu dispunem de instrumentele necesare pentru a stabili cine sunt ei, dar serviciile secrete sunt pregătite să dezvăluie informaţiile şi să le comunice publicului, iar acesta este un lucru bun", a remarcat ea.

Jourova, de origine cehă, a spus că diferitele niveluri de securitate naţională din statele membre ale UE complică situaţia.

"Dacă este vorba, într-adevăr, de un caz de corupţie, aceasta trebuie să fie decis desigur de anchetatori şi judecători", a adăugat comisarul pentru valori şi transparenţă.
Bystron a declarat, pentru DPA, că relatările din presă sunt "afirmaţii şi acuzaţii nedovedite".
Într-o declaraţie către conducerea partidului AfD, consultată de DPA, el susţine: "În nici un moment nu am primit bani sau criptomonede de la vreun angajat al VoE sau de la vreun rus".