Rusia isi intensifica bombardamentele

Ucraina a acuzat, Luni, Rusia de intensificarea bombardamentelor în Est, unde trupele ruse rezistă cu înverşunare şi, potrivit Moscovei, a lovit platforme de foraj în Marea Neagră de lîngă Crimeea anexată în 2014, scrie AFP.

În Estul Ucrainei, mai multe oraşe se pregătesc de o avansare a trupelor ruse. "Frontul s-a apropiat în ultimele cîteva săptămîni, pînă la 15-20 de kilometri", a explicat, pentru AFP, Vadim Liakh, primar în Sloviansk, în regiunea Doneţk, care speră ca "noile arme de care armata noastră are nevoie să sosească în curînd”.

În piaţa satului, zgomotul îndepărtat al artileriei se aude deja, potrivit jurnaliştilor AFP la faţa locului.

"Pînă acum, totul este bine aici, dar este foarte greu din punct de vedere psihologic cînd vezi la televizor ce se întîmplă în alte oraşe”, a adăugat Svitlana, 48 de ani, măcelar la piaţa din Kramatorsk, alt oraş care ar putea deveni în curînd un punct fierbinte de luptă, pe măsură ce trupele Moscovei înaintează dinspre Nord.

Preşedinţia ucraineană a indicat Luni că bombardamentele ruse s-au intensificat în regiunea Harkov, al doilea oraş ca mărime al ţării, care a rezistat la presiunea forţelor ruse de la debutul ofensivei pe 24 februarie.

În regiunea Doneţk, intensitatea bombardamentelor "creşte pe toată linia frontului", a adăugat Preşedinţia, raportînd un mort şi şapte răniţi, inclusiv un copil.

La Severodoneţk, "ruşii controlează mare parte din cartierele rezidenţiale", dar "mai mult de o treime din oraş rămîne controlată de forţele noastre armate”, a spus şeful administraţiei locale, Oleksandr Striuk. Luptele fac ravagii în această zonă-cheie pentru controlul întregului Donbas, bazin industrial din Estul ucrainean parţial controla din 2014 de separatiştii pro-ruşi susţinuţi de Moscova.