Rusia e gata sa continue dialogul cu SUA si incheie „o parte” din exercitiile militare

Rusia este gata să continue dialogul cu SUA şi NATO şi va încheia „o parte” din manevrele militare din regiune care au provocat temeri referitoare la o posibilă invazie a Ucrainei, i-au transmis lui Vladimir Putin ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, şi ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, conform The Moscow Times.

Declaraţiile înalţilor oficiali ruşi marchează o modificare a tonului folosit de Moscova într-un moment de creştere a îngrijorărilor referitoare la o invazie iminentă a Ucrainei de către Rusia, menţionează publicaţia citată.

Practic, Rusia a sugerat Luni că este gata să continue dialogul cu Vestul, în încercarea de a dezamorsa actuala criză de la graniţa cu Ucraina, informează Reuters

„Cred că posibilităţile pe care le avem sunt departe de a fi fost epuizate. În acest moment, aş sugera să continuăm pe această cale şi le dezvoltăm (posibilităţile)”, i-a transmis ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, Preşedintelui rus, Vladimir Putin, despre discuţiile cu Statele Unite pe această temă.

Astfel, Lavrov a sugerat „continuarea şi intensificarea dialogului” (cu SUA), dar a adăugat că „aceste convorbiri în mod clar nu pot continua la nesfîrşit”.

În urmă cu două zile, acelaşi Lavrov a acuzat Washingtonul că duce ”o campanie de propagandă” despre posibila agresiune rusă, în timpul unei convorbiri telefonice cu secretarul de stat al Statelor Unite Antony Blinken, a anunţat Sîmbătă Ministerul de Externe rus

În momentul în care Putin l-a întrebat pe Lavrov dacă Rusia şi SUA vor putea ajunge la anumite înţelegeri punctuale, Lavrov i-a răspuns liderului rus:

„Întotdeauna există o şansă”

Într-o întrevedere separată cu Putin, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a precizat că amplele manevre navale ruseşti – desfăşurate concomitent în mai multe regiuni şi care au implicat aproape întreaga flotă a Federaţiei Ruse –  se apropie de sfîrşit.

„Unele exerciţii se apropie de final, altele se vor încheia în viitorul apropiat”, i-a transmis Șoigu Președintelui Putin.

Şoigu nu a precizat dacă „exerciţiile” la care a făcut referire includ şi manevrele militare din Belarus.

Soldații ruși și bieloruși au început săptămîna trecută în Vestul Belarusului ample manevre militare comune care se vor desfășura pe durata a 10 zile. În jur de 30.000 de militari ruși participă la aceste jocuri de război, ceea ce reprezintă cea mai mare desfășurare de trupe ale Moscovei pe teritoriul Belarusului de la finalul Războiului Rece și pînă în prezent,

Conform Casei Albe, Rusia poate invada oricînd Ucraina, iar cel mai probabil scenariu e că invazia va începe cu un bombardament. Concomitent, Statele Unite au cerut cetățenilor americani aflați în Ucraina să părăsească țara înainte să fie prea tîrziu, mai precis în cel mult 48 de ore. Cu toate acestea, americanii spun că încă nu au renunțat la calea diplomatică de rezolvare a conflictului.