Rusia, cel mai mare exportator de griu din lume

Rusia va deveni cel mai mare exportator global de grîu, în pofida introducerii unei taxe la exporturile de grîu, precum şi a unei cote la exporturile de cereale, se arată într-o estimare realizată de Departamentul American al Agriculturii (USDA), informează site-ul rt.com, citat de Agerpres. În sezonul 2020 - 2021, care se încheie la 30 Iunie, Rusia va deveni principalul exportator de grîu, după ce în sezonul precedent UE a depăşit-o la vînzările de grîu peste hotare, arată datele USDA. Preţul la export pentru grîul rusesc a crescut după ce, la mijlocul lunii Decembrie, autorităţile de la Moscova au aprobat introducerea unei taxe la export. Conform USDA, introducerea taxei la export nu va împiedica Rusia să redevină cel mai mare exportator global de grîu.

Luni, preşedintele Uniunii Exportatorilor de Cereale din Rusia, Eduard Zernin, a declarat, pentru Reuters, că Moscova analizează o posibilă majorare a taxelor la exporturile de grîu, preconizate în prezent la 25 de euro pe tonă în perioada 15 Februarie - 30 Iunie.

Rusia, unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grîu, încearcă să stabilizeze preţurile la alimente pe piaţa internă prin introducerea unei taxe la exporturile de greu, precum şi a unei cote la exporturile de cereale şi alte măsuri, după ce Preşedintele Vladimir Putin a criticat majorarea preţurilor la alimente.

"Taxa la exporturile de grîu este destinată să stabilizeze preţurile la cereale pe piaţa internă. Cu toate acestea, preconizata taxă de 25 de euro a fost deja aproape absorbită de pieţele globale", a spus Zernin.

Luni, două surse din apropierea discuţiilor au declarat, pentru Reuters, că Guvernul rus analizează posibilitatea majorării taxei la exporturile de grîu pînă la 50 de euro pe tonă, adăugînd că există şanse mari ca noul nivel al taxei să fie aprobat. Una din surse a mai spus că majorarea ar putea intra în vigoare din 15 Februarie sau 15 Martie, dacă va fi aprobată de Guvern.

În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o ţară dependentă de importurile de grîu la una care este responsabilă pentru o cincime din vînzările mondiale.