RUSIA: BUSINESSUL PROFITA DE CRIZA

Joi, 18 iunie, la Sankt-Petersburg a fost inaugurat forumul economic, „Davos”-ul rusesc, iar investitorii străini nu se grăbesc să părăsească Rusia, în pofida numeroaselor sancţiuni. Mau mult ca atît, unii dintre ei consideră că anume acum sînt condiţii ideale pentru business.

„Este criză în Rusia? Da, dar în acelaşi timp este cel mai bun moment pentru demararea noilor proiecte”, consideră Cedrick Etlicher, bancher, membru al consiliului director al „Talimenka-bank”. „Spre exemplu, introducerea de către Kremlin a embargoului asupra importului unor mărfuri din occident a favorizat unele întreprinderi franceze să-şi mărească volumul producţiei în Rusia. Brînza de capră, iaurturi… În faza de dezvoltare sînt cel puţin patru direcţii de dezvoltare a businessului franco-rus în sfera lactatelor”, explică Etlicher. Şi precizează: cel care va rata posibilitatea acum, îşi va recăpăta poziţiile pe piaţă foarte greu.

„Acum e momentul, cînd trebuie de înotat împotriva curentului, mai ales în complexul agroalimentar. Pur şi simplu, trebuie de lucrat mult, de pregătit echipe şi logistica. În Rusia, ca întotdeauna, nu este simplu, dar merită de riscat”, susţine directorul general al „RZ Agro” Stephane Mac Farlan. În prezent, întreprinderea lui are 100 000 ha şi planuri expansioniste. „Odată cu venirea crizei, au căzut multe preţuri. Unii proprietari datornici au nevoie de lichidităţi – astfel apare posibilitatea de a cumpăra noi terenuri la preţuri mici”, exclamă Mac Farlan.

În orice caz, conducerea complexului agricol din Rusia e mulţumită. „Ne mişcăm înainte pe toate fronturile. Vînzările se lărgesc din punct de vedere geografic, veniturile cresc, statul oferă bani pentru dezvoltare. Ţinîd cont de embargou şi susţinerea autorităţilor ruse, criza a devenit un adevărat catalizator de dezvoltare a investiţiilor”, a spus Piotr Iliuhin, director general al „Prodo”.

Guvernele mai multor state înţeleg delicateţea momentului şi încearcă, în pofida sancţiunilor, să nu piardă legăturile seculare privilegiate cu Rusia. Şi nu doar în complexul agroalimentar. „Traversăm o perioadă dificilă, dar ca orice pereche, care a trăit mulţi ani împreună, vom putea depăşi problemele. Nu avem îndoieli: întreprinderile noastre rămîn în Rusia, iar unele dintre ele chiar măresc investiţiile financiare”, a declarat Jean-Maurice Ripert, ambasadorul Franţei în Rusia.

Sursa: "Les Echos", Franţa