Rusia a amendat TikTok si Twitch

Rusia a amendat, Marţi, TikTok pentru că nu a şters conţinut ce încalcă legile ruse privind „propaganda LGBT” şi serviciul de streaming Twitch pentru găzduirea unui interviu video cu o personalitate politică ucraineană despre care Moscova a spus că conţinea informaţii „fake”, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Nici una dintre companii nu a răspuns imediat unei cereri Reuters de comentariu. Interfax a relatat că un reprezentant TikTok în sala de judecată a insistat ca procedura să fie încheiată, fără a oferi detalii suplimentare.

Amenzile marchează cel mai recent pas în lunga dispută a Moscovei cu Big Tech, cu penalităţi pentru conţinut, cereri legate de stocarea datelor şi unele interdicţii absolute.

TikTok, deţinut de compania IT ByteDance din Beijing, a fost amendat cu 3 milioane de ruble (51.000 de dolari) de către Curtea districtului Taganski din Moscova.

Potrivit agenţiilor de presă ruse, cazul împotriva TikTok s-a bazat pe acuzaţii conform cărora compania „promova valori non-tradiţionale, LGBT, feminism şi o reprezentare distorsionată a valorilor sexuale tradiţionale” pe platforma sa.

Twitch, deţinut de Amazon, a fost amendat cu 4 milioane de ruble (68.000 de dolari), a declarat instanţa. Potrivit agenţiilor de presă, cazul se referă la găzduirea de către Twitch a unui interviu cu Oleksii Arestovici, consilier al Preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Twitch a fost amendat cu 3 milioane de ruble la începutul acestui an pentru găzduirea unui alt interviu cu Arestovici.

Rusia a adoptat o lege la începutul lunii Martie, la scurt timp după ce a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina, care interzice „discreditarea” forţelor armate, cu o pedeapsă de pînă la 15 ani de închisoare. Firmele străine de tehnologie au fost avertizate în legătură cu încălcarea acestei legi.

TASS a relatat, Marţi, că Twitch riscă două noi amenzi de pînă la 8 milioane de ruble pentru că nu a şters ceea ce Rusia consideră ca informaţii nesigure despre cursul „operaţiunii militare speciale” în Ucraina.

Rusia ia în considerare să-şi extindă legea existentă privind „propaganda gay”, adoptată în 2013 şi care interzice oricărei persoane sau entităţi să promoveze relaţiile homosexuale în rîndul copiilor. Parlamentarii au susţinut că legea ar trebui extinsă pentru a include şi adulţii, iar amenzile pentru expunerea minorilor la „propaganda LGBT” să fie mărite.

Autorităţile ruse spun că apără moralitatea în faţa a ceea ce ele susţin că sunt promovarea valorilor liberale non-ruse de către Occident, dar activiştii pentru drepturile omului afirmă că legea a fost aplicată pe scară largă pentru a intimida comunitatea LGBT din Rusia, aminteşte Reuters.

Separat, Fundaţia Wikimedia, care găzduieşte enciclopedia online Wikipedia, riscă, de asemenea, o amendă de 4 milioane de ruble pentru că nu a şters „fake-uri” despre armata rusă, a relatat agenţia RIA.