Rusia a acuzat SUA de ”comportament toxic”

Rusia a acuzat Marţi Statele Unite de „comportament toxic” anti-rus, despre care a spus că a determinat-o să se retragă din discuţiile privind controlul armelor nucleare cu oficiali americani, la Cairo, în această săptămînă, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Într-un comentariu dur, purtătoarea de cuvînt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a acuzat, de asemenea, Statele Unite că au încercat să manipuleze noul tratat nuclear START în avantajul lor, deşi ea a spus că Rusia este încă angajată în acest sens.

Ca ultim pact de arme supravieţuitor de acest gen între cele mai mari două puteri nucleare din lume, New START limitează numărul de focoase atomice pe care fiecare parte le poate desfăşura şi are semnificaţie simbolică şi practică.

Zaharova a scris, pe Telegram, că decizia Rusiei de a amîna discuţiile despre arme, care fuseseră programate să înceapă Marţi, a fost luată de starea „îngrozitoare” a relaţiilor dintre cele două ţări.

„În toate domeniile, observăm cel mai înalt nivel de toxicitate şi ostilitate din partea Washingtonului”, a spus ea. „Ca parte a totalului război hibrid dezlănţuit împotriva noastră, aproape fiecare pas al SUA către Rusia este supus unei dorinţe patologice de a face rău ţării noastre oricînd este posibil”, a notat ea.

Relaţiile dintre Rusia şi Statele Unite s-au prăbuşit la punctul cel mai conflictual din ultimii 60 de ani de cînd Rusia a invadat Ucraina, în Februarie, declanşînd valuri de sancţiuni americane împotriva Moscovei şi zeci de miliarde de dolari de ajutor economic şi militar din partea Washingtonului către Kiev, aminteşte Reuters.

Oficiali din cele două ţări urmau să se întîlnească în Egipt pentru a discuta probleme legate de New START, inclusiv potenţiala reluare a inspecţiilor reciproce ale arsenalelor nucleare, un proces suspendat din cauza pandemiei de COVID-19.

Zaharova a acuzat Marţi Washingtonul că încearcă să modifice echilibrul de forţe în virtutea tratatului în mod „total ilegitim” prin convertirea sau redenumirea armelor pentru a le scoate în afara domeniului de aplicare a acordului.

Ea nu a oferit exemple sau dovezi.

Cu toate acestea, Rusia continuă să considere New START ca un instrument important pentru asigurarea predictibilităţii şi evitarea unei curse a înarmărilor, a spus ea, adăugînd că speră că cele două părţi se vor putea întîlni pe această temă în 2023.

După ce Rusia s-a retras Luni din discuţii, Departamentul de Stat al SUA a declarat că este „gata să reprogrameze la o dată cît mai devreme posibilă, în timp ce reluarea inspecţiilor este o prioritate pentru susţinerea tratatului ca instrument de stabilitate”.

Nu se aştepta nici un progres major la discuţiile de la Cairo, dar programarea lor fusese interpretată ca un semn că ambele ţări s-au angajat să menţină cel puţin un anumit nivel de dialog, într-un moment de tensiune extremă, mai notează Reuters.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova ar putea folosi toate mijloacele, inclusiv armele nucleare, pentru a apăra ceea ce este considerat teritoriu al Rusiei. În Septembrie, el a proclamat unilateral patru regiuni ucrainene parţial ocupate ca parte din Rusia, într-o acţiune denunţată drept ilegală de Kiev, Statele Unite şi majoritatea ţărilor la Adunarea Generală a ONU.

Preşedintele american Joe Biden a spus că lumea este mai aproape decît oricînd de „Armaghedon” de la Criza Rachetelor din Cuba în 1962.