Rosatom va incepe constructia a doua noi reactoare nucleare in Ungaria

Gigantul rus Rosatom va începe, în următoarele săptămîni, construcția a două noi reactoare nucleare în Ungaria, a declarat ministrul de Externe ungar, citat de BBC, informează mediafax. Acordul, încheiat între Rusia și Ungaria, stat UE, în 2014, vizează extinderea centralei nucleare existente de la Paks.

Industria nucleară a Rusiei nu a fost supusă sancțiunilor UE din cauza invaziei din Ucraina. Măsurile de izolare și sancționare a exporturile de petrol și gaze nu au fost susținute necondiționat de Ungaria. În prezent, centrala de la Paks generează 40% din energia electrică a Ungariei.

„Să înceapă construcția!”, a declarat ministrul de Externe Peter Szijjarto, într-o postare pe Facebook.

Cu cele două reactoare suplimentare, centrala nucleară – formată în prezent din patru reactoare de construcție sovietică – își va vedea capacitatea mai mult decît dublată.

„Acesta este un pas mare, o etapă importantă”, a declarat Szijjarto, într-o postare pe Facebook, citată de agenția de presă AFP. „În acest mod, vom asigura securitatea energetică a Ungariei pe termen lung și îi vom proteja pe unguri de oscilațiile sălbatice ale prețurilor la energie”. El a adăugat că reactoarele nucleare ar putea fi gata de funcționare pînă în 2030.

Controversatul proiect de 12,5 miliarde de euro este finanțat în mare parte de Rusia. În urma războiului din Ucraina, multe state UE au încercat să își reducă dependența de livrările de energie din Rusia.