Romanul care a fost soferul lui Al Capone, iar mai apoi a devenit primar in Romania

Povestea lui Ieronim Budac, românul care a învățat de la gangsteri cum să fie șef

În mod evident, este absolut imposibil să nu fi auzit măcar din întîmplare de Al Capone, simbolul mafiei italiene din Statele Unite ale Americii. Despre el, presa anilor 1920 scria cîte-n lună și-n stele, ca mai apoi cinematografia să-i dedice nenumărate filme și seriale, iar scriitorii zeci, poate sute de cărți, scrie PAYTECH.RO.

Dacă de Al Capone, temutul lider mafiot, mai știi cîte ceva, s-ar putea să nu fi auzit pînă acum despre Ieronim Budac, românul care i-a fost acestuia alături o perioadă, devenind unul dintre cei mai importanți oameni din imediata apropiere a gangsterului iconic.

S-a dus în America pentru o viață mai bună. Rachiul de prune l-a ajutat să ajungă în atenția lui Al Capone

În anii 1920, românii încercau „marea cu degetul” și plecau pe capete în Statele Unite ale Americii, în căutarea unei vieți mai bune.

Acest lucru s-a întîmplat, de altfel, și cu Ieronim Budac, ardeleanul care și-a dorit să-și facă un rost dincolo de ocean.

La numai 20 de ani, Budac a plecat din Cîrțișoara, județul Sibiu, în speranța că va simți cum e să te afli pe tărîmul tuturor posibilităților.

Nu se știe exact cu ce intenții a plecat acesta în SUA, însă, odată ajuns pe pămînt american,”și-a vîndut sufletul mafiei”, devenind șoferul lui Al Capone.

Ajuns cu doi ani înainte de prohibiție în America, Budac a luat rapid legătura cu mafia italiană, iar imediat după ce a fost instaurată prohibiția, a început să ia parte la contrabanda cu alcool, ilegalitate pe care „familia” lui Capone o practica la „nivel înalt”. De altfel, între 1920-1930, nu exista sticlă de alcool vîndută pe sub mînă de care să nu știe Al Capone.

Se spune că Ieronim Budac i-ar fi atras atenția liderului mafiot cu rachiul de prune pe care-l făcea chiar el, rețetă unică în America acelor vremuri. Așa de mult i-a plăcut lui Capone această licoare românească încît l-ar fi luat pe bărbat sub aripa sa.

„Întors în ţară a povestit rudelor că, printre altele, în perioada prohibiţiei antialcoolice, a fost angajat de marele gangster Al Capone să-i transporte cu camionul masive cantităţi de whisky. Într-una din întîlnirile sale cu Poliţia Federală, în baza instrucţiunilor marelui boss, a intrat cu camionul plin de băuturi în fluvial Mississippi, salvîndu-se de două ori, o dată de la o moarte aproape sigură şi a doua oară din mîinile Poliţiei”, scrie Traian Cînduleţ şi Ilie Costache în Monografia Comunei Cîrţişoara.

Budac își întemeia inclusiv o familie în America, căsătorindu-se cu o fată de la el din sat venită, la rîndul ei, în SUA pentru un trai mai bun.

La subsolul magazinului socrului său, Ieronim Budac avea să amenajeze o distilerie unde își continua activitatea sub protecția lui Al Capone.

Nu dură mult și căsătoria sa se destrăma, iar bărbatul ajungea să nu se mai căsătorească niciodată, neavînd, astfel, urmași.

Sfîrșitul imperiului mafiot al lui Capone l-a împins să se întoarcă la Cîrțișoara

În total, Ieronim Budac a stat în Chicago 12 ani, timp în care i s-a dedicat aproape integral lui Capone, după cum menționam anterior.

Totuși, sfîrșitul prohibiției avea să schimbe datele problemei. Cum alcoolul nu mai era considerat marfă interzisă, fiind „pe toate drumurile”, afacerile nu mai mergeau chiar atît de bine ca pînă acum. În plus, șeful său începuse să fie „vînat” de FBI, așadar sfîrșitul visului american se anunța a fi destul de aproape.

În consecință, în 1930, Ieronim Budac se întoarce acasă la Cîrțișoara și, cu noile îndeletniciri la purtător, candida din partea liberalilor la Primărie. Deloc surprinzător, cîștiga.

El a fost edil al Cîrțișoarei timp de 14 ani, dar a fost înlocuit imediat ce au ajuns comuniștii la putere.

A murit în data de 23 Septembrie 1977. Este îngropat la Cîrțișoara, în cimitirul bisericii.