ROMANIA SPRIJINA PARCURSUL EUROPEAN AL REPUBLICII MOLDOVA

La București a fost semnată Foaia de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare a Republicii Moldova și României. Pe document, în prezența președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis, și-au pus semnăturile miniștrii afacerilor externe Nicu Popescu și Bogdan Aurescu, transmite IPN.

Cu acest prilej, președinții celor două țări au ținut un briefing de presă. Subliniind că România a fost și rămîne susținătoarea ferm al Republicii Moldova pe plan economic, politic, diplomatic, cultural, educațional, Maia Sandu a dat o înaltă apreciere sprijinului „resimțit de cetățenii noștri din toate regiunile – grădinițe și edificii culturale de nivel național, renovate sau construite din temelie; autobuze școlare donate de România; programe culturale, schimburi academice, ajutor pentru mass-media și pentru societatea civilă”.

Maia Sandu a salutat semnarea Acordului privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice; finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău, care deja și-a dovedit funcționalitatea în criza energetică din octombrie. Președinta a anunțat că foarte curînd va începe construcția liniei electrice Isaccea (RO) -Vulcănești (MD) - Chișinău (MD), despre care se vorbește de decenii și a manifestat interes pentru realizarea proiectului de interconexiune pentru liniile electrice Suceava (RO) - Bălţi (MD), importanța edificării podului rutier peste Prut la Ungheni.

„Contăm și de acum încolo pe sprijinul României în plan bilateral”, a spus Maia Sandu, „dar și pe vocea ei importantă în cadrul Uniunii Europene”. Integrarea europeană este un obiectiv major al Republicii Moldova, pe care îl putem atinge și cu susținerea prietenilor noștri de la București. Parteneriatul strategic pentru integrare europeană dintre Republica Moldova și România ne va ajuta să atingem mai rapid acest obiectiv, în interesul cetățenilor noștri, a mai spus șefa statului.

Președintele României, Klaus Iohannis a remarcat că între București și Chișinău are loc un dialog pe toate palierele care dă roade în diverse domenii. „În discuțiile cu doamna Sandu, am subliniat din nou că Republica Moldova se bucură de un sprijin covîrșitor, durabil și transpartinic la București. Sîntem dedicați consolidării parteneriatului strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și avansării proceselor de reformă”, a subliniat Klaus Iohannis, a adăugînd că țările sînt unite printr-o legătură extrem de trainică: comunitate de limbă, cultură și istorie.

Președintele României a mai spus că este firească dorința ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetățenilor săi. În aceste condiții, România va rămîne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova. „Am onorat mereu angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor și am depus eforturi consistente pentru ca Republica Moldova să rămînă o prioritate pe agenda Uniunii Europene, precum și pe agenda altor parteneri importanți, precum Statele Unite ale Americii”, a relevat președintele român.

Vorbind despre perspective, președintele Klaus Iohannis a remarcat „proiecte comune de impact, în special, în ceea ce privește interconectarea energetică și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării de acordare a asistenței nerambursabile printr-un nou acord dedicat”.

Sursa: IPN