Risc de foamete in Afganistan pentru 6 milioane de oameni

Şase milioane de afgani sunt expuşi riscului de foamete, în condiţiile în care Afganistanul se confruntă cu dificultăţi şi incertitudine extreme sub regimul taliban, a anunţat un oficial de rang înalt al Naţiunilor Unite, informează dpa.

Şeful pentru operaţiuni umanitare al ONU, Martin Griffiths, a făcut aceste declaraţii în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU asupra situaţiei umanitare din Afganistan.

Mai mult de jumătate din populaţia Afganistanului are nevoie de asistenţă umanitară, a subliniat Griffiths.

După ce talibanii au revenit la putere în Afganistan, în August 2021, situaţia din această ţară a continuat să se deterioreze. Şomajul şi sărăcia extremă au forţat zeci de mii de afgani să-şi părăsească ţara.

De asemenea, un cutremur şi inundaţii devastatoare au agravat şi mai mult situaţia.

Comunitatea internaţională pompează aproximativ 40 de milioane de dolari în fiecare săptămînă în economia Afganistanului, dar există plîngeri că talibanii alocă majoritatea banilor susţinătorilor lor.

„Sărăcia se adînceşte, populaţia este încă în creştere şi, de facto, autorităţile nu au nici un buget pentru a investi în viitorul lor”, a spus Griffiths.

Potrivit lui Martin Griffiths, ONU are nevoie urgentă de 600 milioane de dolari pentru a susţine pregătirile pentru Iarnă, precum îmbunătăţirea şi reparaţia adăposturilor, haine călduroase şi pături, şi alte 154 de milioane de dolari pentru hrană şi mijloace de trai.