REVIGORAREA PCRM DE CĂTRE AL. TĂNASE PRIN CC
Fanaticii nici acum nu pricep
Autor: Mihai CONŢIU
La un moment dat, PCRM-ul lui Vladimir Voronin o dăduse rău de tot în bară. Rămăsese efectiv fără obiectul muncii politice, propagandistice şi electorale după eşecul ruşinos al aşa-zisei revoluţii de catifea. Comuniştii erau disperaţi şi rămăseseră fără grai demagogic, indiferent de susţinerea de care se bucurau din partea separatiştilor de la Tiraspol şi a Moscovei. Semnarea celor două Acorduri la Summit-ul de la Vilnius anunţa un proces pan-european ireversibil. Astfel, comuniştii moldoveni aveau nevoie ca de aer de o temă bombă prin care să revină iarăşi în atenţia opiniei publice, să devină credibili şi să-şi întărească şi mai mult partidul lor anacronic.
Aici intervine „Marele Boss” de la Curtea Constituţională (CC), Alexandru Tănase, şi colegii lui rodaţi, educaţional şi juridic, îndelung în epoca sovietică demult apusă, dar încă simţită în trăire şi simţiri de către respectivii magistraţi! Au scos de la naftalină sesizările făcute CC de către ex-sovietica Ana Guţu şi trepăduşul lui Ghimpu şi Chirtoacă, deputatul Valeriu Munteanu.
Bucătărie constituţională
Din perspective logico-juridice, CC era argumentată să-şi decline competenţa în sesizarea acestor două demersuri, prin care se solicita unor magistraţi să se pronunţe cu privire la legalitatea juridică a denumirii corecte a limbii. Prin Hotărîrea emisă, CC s-a descalificat iremediabil, iar asta în contextul în care se decide că Declaraţia de Independenţă prevalează asupra Constituţiei. Sunt de acord cu politologul Bogdan Ţîrdea care, într-un articol de-al său din 6 Decembrie, constată şi el că „Declaraţia de Independenţă este mai degrabă un document politic, care declară suveranitatea statului, fără a conţine articole, norme de drept cu caracter imperativ şi punitiv.”
Afirmînd că CC s-a descalificat iremediabil, mă gîndesc şi la faptul că pînă şi un student începător la Drept ar constata ceea ce nota şi Ţîrdea: „Nu există norme, în afară de cele internaţionale la care RM a subscris, care pot fi superioare Constituţiei. Şi dacă Declaraţia de Independenţă ar fi fost gîndită ca un bloc comun cu Constituţia, de ce în art.7, numit Constituţia Lege Supremă, este declarat: “Constituţia Republicii Moldova este Legea ei supremă. Nici o lege şi nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituţiei nu are putere juridică”. De ce nu se menţionează în acest caz că Declaraţia de Independenţă este primară şi superioară Constituţiei? Astfel, se produce o lovitură periculoasă asupra principiilor statului de drept şi a constituţionalismului, fiind inversată ierarhia de drept. Mai mult decît atît, arătaţi-mi, vă rog, unde în Preambulul Constituţiei se face referinţă la Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova în calitate de document juridic şi politic?”
Comuniştii pe cai roşii, în galop
Nu numai magistraţii CC au dat dovadă de lipsă de consideraţie faţă de limba română, ci şi chiar iniţiatorii celor două sesizări. Au politizat pînă la vulgarizare acest concept, iar asta într-o societate ostilă majoritar, în faţa unui Tiraspol agresiv şi a unei Moscove satisfăcute de ceea ce se întîmplă.
După cum au decurs lucrurile pînă acum, nu exclud că anumite cercuri de la Bucureşti, în mod indirect şi direct, să fi cerut echipei lui Tănase de la CC să emită această Hotărîre. Dacă s-a întîmplat acest lucru, sunt absolut sigur că aceeaşi echipă a lui Tănase de la CC a raportat de urgenţă acest lucru şi unor structuri moscovite, care şi-au frecat mîinile de bucurie şi chiar i-au rugat pe moldoveni să emită Hotărîrea dorită de „fraţii români”.
În toată această „afacere”, echipa lui Traian Băsescu s-a gîndit doar la succesul electoral pe care-l va avea în R. Moldova prin această Hotărîre, grefată fiind pe unionismul preşedintelui român şi pe „proiectul lui pentru România – unirea cu R. Moldova”. Se vede de la o poştă că „inginerii români”, nici măcar acum, nu-i cunosc deloc pe moldoveni, pe ruşi...!
Acum societatea se scindează şi mai mult şi fiecare actor politic, în felul lui, vrea să-şi adjudece un capital electoral din această diversiune a CC. PCRM şi forţele pro-moscovite au cel mai mult de cîştigat. Liberalii lui Ghimpu şi cei din grupul Anei Guţu îşi trag cu dinţii merite din acest aşa-zis document istoric. PDM a ieşit la rampă cu ideea unui referendum naţional în privinţa denumirii corecte a limbii. Propunerea PDM, care-i de o demagogie bine gîndită, ascunde destule intenţii subversive.
În primul rînd, un popor care se respectă nu iniţiază referendumuri pe aşa ceva.
În al doilea rînd, se ştie că un astfel de referendum ar da cîştig glotonimului „limba moldovenească”.
În al treilea rînd, PDM, ştiind care va fi rezultatul referendumului, vrea să rupă electoral din partida moldovenească şi pro-rusească fidelă PCRM.
În al patrulea rînd, un referendum riscă să compromită semnarea Acordului de liberalizare a vizelor pentru moldoveni. Prin urmare, riscăm să transformăm succesul de la Vilnius într-un mare fîs, să spunem „PA, UE!” şi să ne împrietenim cu vameşii din Eurasia.
În al cincilea rînd şi ultimul din contextul acestor paragrafe, suntem penibili, dragii mei!
Faţă de situaţia dată, în context european, se pare că singura forţă politică naţională care mai poate păstra echilibrul firesc a rămas PLDM, practic unicul partid angajat şi rămas în construcţia arhitecturii integrării europene a R. Moldova.
Aşa-zişii luptători pentru drepturile limbii române în R. Moldova se dovedesc a fi nişte criminali sadici ai acesteia. Nu-i suficient că această limbă se studiază în şcoli? Nu-i suficient că nu există oprelişti pentru asta? O să înveţe moldoveanul mai bine limba română doar dacă este stipulată în Constituţie?
Învăţaţi-o, fraţilor, lăsaţi-o aşa cum este în Constituţie, căci doar vedeţi ce rău faceţi ţării prin politizarea acestei chestiuni!
Învăţaţi-o mereu, în ani, pînă cînd un legiuitor o va introduce în Constituţie fără ca cineva să mai observe sau să-i pese!
Chiar atît de săraci cu duhul sunteţi în mesaje electorale?
Chiar atît de mult depinde confortul vostru meschin şi cel politic de politizarea limbii române?
Chiar atît de mult urîţi rostul firesc al acestei limbi?
Chiar atît sunteţi de deznaţionalizaţi sau internaţionalizaţi în stil sovietic încît să puneţi şeile pe caii roşii ai comuniştilor şi să-i trimiteţi să galopeze pe limba română şi pe vectorul nostru european? Cine şi cum, de fapt, lucrează pentru comunişti în R. Moldova?