Reuniunea pentru pace în Ucraina din Elveția se axează pe găsirea unui larg consens pentru a determina Rusia să înceteze războiul

Puterile occidentale şi ţările din restul lumii vor folosi a doua zi a unui summit major din Elveţia pentru a ajunge la un consens privind condamnarea invadării Ucrainei de către Rusia şi pentru a sublinia preocupările cu privire la problemele umanitare ale războiului, transmite Reuters.

Un proiect al declaraţiei finale a summit-ului văzut de Reuters se referă la invazia Rusiei ca la un ”război” - o etichetă pe care Moscova o respinge - şi solicită restabilirea controlului Ucrainei asupra centralei nucleare Zaporijia şi a porturilor acesteia din Marea Azov.

Moscova prezintă ceea ce numeşte operaţiunea sa militară specială în Ucraina ca parte a unei lupte mai ample cu Occidentul, despre care spune că vrea să îngenuncheze Rusia.

Kievul şi Occidentul spun că Rusia poartă un război ilegal de cucerire.

Lideri mondiali, inclusiv vicepreşedintele SUA Kamala Harris, cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, s-au reunit în acest weekend într-o staţiune de munte din Elveţia în încercarea de a consolida sprijinul internaţional pentru încheierea războiului.

Mulţi lideri occidentali şi-au exprimat condamnarea fermă a invaziei, invocînd Carta ONU în apărarea integrităţii teritoriale ucrainene şi respingînd cererile preşedintelui rus Vladimir Putin pentru anumite părţi ale Ucrainei ca o condiţie pentru pace.

”Un lucru este clar în acest conflict: există un agresor, care este Putin, şi există o victimă, care este poporul ucrainean”, a spus premierul spaniol Pedro Sanchez.

Unii lideri sunt aşteptaţi să plece devreme, iar discuţiile de Duminică se vor îndrepta către urmărirea unei poziţii comune privind necesitatea securităţii nucleare şi alimentare şi întoarcerea prizonierilor de război şi a copiilor scoşi din Ucraina în timpul conflictului.

Consilierul pentru securitate naţională a Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că Qatar a contribuit la medierea întoarcerii din Rusia a 30 sau mai mulţi copii ucraineni la familiile lor.

”Va fi nevoie de presiune internaţională. Va fi nevoie de atenţia comunităţii internaţionale şi nu doar de vocile din Statele Unite sau din Europa, ci şi de la voci neobişnuite, pentru a spune că ceea ce a făcut Rusia aici este condamnabil din punct de vedere moral şi trebuie inversat”, a spus el.

Kievul spune că aproximativ 20.000 de copii au fost duşi în Rusia sau pe teritoriul ocupat de ruşi fără acordul familiei sau al tutorilor, de la începutul războiului. Moscova respinge acest lucru, spunînd că a protejat copiii vulnerabili din zona de război.

Proiectul de comunicat, din 13 Iunie, solicită returnarea tuturor copiilor deportaţi ilegal.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat participarea la summit a peste 90 de ţări în staţiunea Buergenstock, cu vedere la Lacul Lucerna, ca o dovadă de sprijin internaţional pentru Kiev, chiar dacă unii aliaţi europeni au spus că este nevoie de o intervenţie mai largă pentru a construi un plan de pace durabil.

O ambiţie centrală a organizatorilor elveţieni şi ucraineni este de a anunţa Duminică ţara gazdă pentru o conferinţă ulterioară, menită să construiască pe discuţiile din Elveţia.

Arabia Saudită este una dintre favorite, iar ministrul de Externe, prinţul Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat că Regatul este pregătit să asiste procesul de pace, dar a avertizat că o soluţie viabilă se va baza pe ”un compromis dificil”.

Găsirea unui echilibru în declaraţia finală a summit-ului, între condamnarea directă a invadării Ucrainei de către Rusia şi formularea care beneficiază de cel mai larg sprijin posibil a făcut parte din eforturile diplomatice de la eveniment, spun sursele.

Rămîne de văzut cîte ţări vor susţine o declaraţie comună finală, iar cancelarul austriac Karl Nehammer a încercat Sîmbătă să tempereze speranţe.

”Doar pentru a gestiona aşteptările, vă rog: concluzia crucială este că toţi am venit aici, că vorbim, că multe naţiuni şi continente diferite vorbesc între ele. Aceasta este esenţa acestei conferinţe. Procesele de pace şi pacea necesită timp, lucrînd milimetru cu milimetru " a spus el.