REPARATIA DRUMURILOR LOCALE VA INCEPE IN LUNA IULIE

În cadrul programului Drumuri 2020 urmează să fie reparate peste 900 de kilometri de drumuri locale și naționale. Licitațiile urmează să se încheie în luna iunie, iar în prima în săptămînă a lunii iulie, Ministerul Economiei și Infrastructurii planifică începerea lucrărilor pe șantier.

În cadrul unui briefing de presă, Anatol Usatîi, secretar de stat la MEI, a declarat că acest program este implementat pentru al treilea an consecutiv, după ce în ultimii 30 de ani, practic, drumurile nu au fost întreținute. Începînd cu anul 2017, au fost efectuate modificări în legislație, potrivit cărora 50% din taxa pentru utilizarea drumurilor ajung la primării. Astfel, anual în jur de 400 de milioane de lei sînt transferați administrațiilor publice locale. Suplimentar, Guvernul mai alocă finanțare pentru lucrările din intravilanul localităților. Anul acesta, bugetul total prevăzut este de 1,2 miliarde de lei.

Volumul alocațiilor se calculează în funcție de numărul populației în localitate. Drumurile care urmează a fi reabilitate sînt determinate de autoritățile locale, fiind eligibile cele care asigură conexiunea cu școlile, grădinițele, instituțiile medicale etc.

Autoritățile publice locale sînt cele care decid tipul de îmbrăcăminte rutieră. Din cele peste 900 de kilometri, 300 de kilometri sînt din asfalt, iar peste 600 vor fi bătătorite, în varianta albă. Anatol Usatîi spune că pentru administrațiile locale nu este ușor să decidă pentru ce tip de drum optează în condițiile în care resursele sînt limitate. Și atunci primăriile au de ales: să facă jumătate de kilometru de asfalt sau trei kilometri de drum în variantă albă.

În total, reparații se vor face în 1200 de localități. Programul este la etapa desfășurării achizițiilor. Prima deschidere a ofertelor este planificată pentru 22 iunie, iar ultima pentru 30 iunie.

Conform datelor MEI, rețeaua totală de drumuri publice din țară depășește zece mii de kilometri: șase mii de kilometri drumuri republicane și regionale sînt administrate de Minister, prin intermediul Administrației de Stat a Drumurilor, iar patru mii de kilometri sînt drumuri locale, întreținute de consiliile raionale.

Sursa: IPN