REFORMA INVATAMINTULUI INITIATA DE MAIA SANDU A AFECTAT TOATE RAIOANELE TARII SI A LASAT SOMERI SUTE DE CADRE DIDACTICE

În cei trei ani de mandat în funcția de ministru al Educației, deținută de Maia Sandu, în țară au fost lichidate 111 instituții de învățămînt preșcolare și școlare, închise 19 școli profesionale și 5 colegii, și reorganizate 213 școli.

Reforma învățămîntului inițiată de Maia Sandu a afectat toate raioanele țării și a lăsat sute de cadre didactice fără un loc de muncă.

Potrivit datelor oficiale, în perioada 24 iulie 2012 – 30 iulie 2015, cele mai multe școli au fost închise în Soroca – 12, Chișinău – 11, Ungheni -10, Orhei -9, Strășeni și Taraclia – cîte șase în fiecare raion.

Cîte cinci instituții de învățămînt au fost lichidate în raioanele Rezina, Sîngerei și Șoldănești. În raioanele Anenii Noi, Călărași, Ocnița și Telenești au fost închise cîte patru școli, în Cahul – trei, iar în raioanele Briceni, Cantemir, Cimișlia, Dondușeni, Ștefan Vodă, Edineț și Florești – cîte două. Cîte o instituție de învățămînt a fost lichidată și în Basarabeasca, Căușeni, Fălești, Glodeni, Hîncești, Ialoveni, Leova și Nisporeni. În perioada mandatului Maiei Sandu la Ministerul Educației, numărul școlilor profesional-tehnice s-a redus cu 31,3%.

Astfel, în această perioadă au fost închise 19 școli profesionale, iar din cele 47 de colegii din țară, după încheierea mandatului Maiei Sandu au mai rămas 42. Lichidarea celor 19 școli profesionale și 5 colegii a lăsat fără un loc de muncă peste 400 de cadre didactice, iar 6,5 mii de elevi au fost nevoiți să-și caute altă școală.

Sursa: a-tv.md