REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT(19 iunie 2020)

Purtarea măștii este obligatorie la trecerea frontierei de stat

Purtarea măștii este obligatorie la trecerea frontierei de stat pe întreaga perioadă a stării de urgență în sănătate publică. Potrivit Poliției de Frontieră, în punctele de trecere a graniței, persoanele sînt obligate să poarte măști sau ecrane de protecție, care să acopere gura și nasul. „La intrare, cît și pe perioada aflării în punctele de trecere, persoanele vor purta obligatoriu masca de protecție sau ecranul de protecție, în mod corespunzător. Acestea vor fi scoase doar la solicitarea polițistului de frontieră, în timpul efectuării controlului de frontieră”, se arată în comunicatul instituției.

 

Două tinere interprete din R. Moldova au obținut Marele Premiu și premiul I la un festival din Armenia

Două tinere cîntărețe din R. Moldova au devenit învingătoare la Concursul ”WORLD VISION-2020”, unul dintre cele mai mari concursuri internaționale ale vocaliștilor online din Armenia, care s-a desfășurat în patru etape în perioada mai-iunie în orașul Erevan. Astfel, Uliana Nisterovskaya din Bălți a luat Marele Premiu și Nadya Crajevschi din Chișinău – premiul I. Concursul a fost organizat de către Asociația Mondială a Artelor Interpretative AMAI (WAPA).

 

Municipalitatea Chișinău va coordona activitățile de reparație a drumurilor și trotuarelor

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a solicitat coordonarea intervențiilor pentru reparația străzilor și trotuarelor din capitală. Ion Ceban a convocat o ședință cu reprezentanții regiilor municipale în care și-a arătat nemulțumirea față de modul haotic în care se desfășoară lucrările de reparație a străzilor și trotuarelor din Chișinău. “Unul sapă, altul acoperă, unul descoperă țevile, altul dă din umeri și spune că nu cunoaște a cui este gaura. Iar cetățenii întreabă de ce durează atît de mult reparația unui drum”, a spus Ceban.

 

Poşta Moldovei anunță că traficul poştal internaţional a fost redeschis

Î.S. “Poşta Moldovei” anunţă că a început să colecteze trimiteri poştale spre 51 de destinaţii, inclusiv SUA. Expedierea tuturor categoriilor de trimiteri poştale este posibilă atît pe cale terestră cît şi pe cale aeriană, în funcție de orarul curselor şi capacitatea disponibilă de transportare. Totuşi, Poşta Moldova atenţionează că administraţiile poştale din lume nu pot garanta termenii de livrare, dar nici oferirea confirmărilor de livrare în ţările unde este instituită perioada stării de forţă majoră.

 

Peste 7000 de oameni au traversat frontiera țării timp de 24 de ore

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei, fluxul de persoane a constituit 7618 traversări. Pe sensul de intrare în țară s-au înregistrat 3061 de traversări persoane, dintre care 1790 au fost la frontiera moldo-română, 913 la cea cu Ucraina și 358 – treceri aeriene. În punctele de trecere a frontierei deschise traficului au fost supuse screeningului 7618 persoane și completate 3061 de fișe epidemiologice individuale. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale infecției de tip COVID-19.

 

Antrenarea mai largă a Misiunii OSCE în monitorizarea Zonei de Securitate pe agenda Comisiei Unificate de Control

La ședința Comisiei Unificate de Control Delegația R. Moldova a propus pe ordinea de zi mai multe subiecte actuale pentru a debloca mecanismele de pacificare și a restabili controlul eficient asupra Zonei de Securitate. În acest sens, a fost readus în atenție documentul semnat în decembrie 2004 care vizează Principiile de cooperare dintre Misiunea OSCE în Moldova și Comisia Unificată de Control, iar unul din acele principii stabilește că reprezentanții Misiunii au mandatul de a colecta și a prezenta informații privind Zona de Securitate, inclusiv privind situația militară, de a analiza cauzele și potențialele consecințe politice ale incidentelor.

 

Un avocat din Telenești a fost reținut de CNA după ce a extorcat 2000 de euro de la un șofer

Un avocat din Telenești a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA după ce acesta a extorcat de la un bărbat 2000 de euro pentru a-l ajuta să scape de răspundere penală pentru conducerea automobilului în stare de ebrietate. Potrivit CNA, apărătorul ar fi susținut că ar avea influență asupra unor angajați ai Inspectoratului de Poliție Telenești. Avocatul a fost reținut în flagrant, în momentul în care primea 2000 de euro. Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru trafic de influență și corupere pasivă.

 

Banca Mondială va susţine un proiect de asigurare cu energie termică la Chişinău

Consiliul directorilor executivi al Băncii Mondiale a aprobat o finanțare, în sumă de 92 milioane de euro, pentru al doilea proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică în R. Moldova. Acesta va susține investiții pentru creșterea eficienței serviciilor de alimentare centralizată cu energie termică în Chișinău. Proiectul va permite întreprinderii Termoelectrica să ofere servicii mai eficiente populației, prin instalarea echipamentelor noi de producere a energiei în regim de cogenerare.

 

Aproape 60 la sută din persoanele infectate cu COVID-19 au fost vindecate

În ţară sînt înregistrate astăzi 13106 cazuri de infectare cu COVID-19, dintre care aproape 60 la sută din persoanele infectate deja s-au vindecat. Anunțul a fost făcut vinery, 19 iunie, de conducerea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale /MSMPS/. Potrivit MSMPS, în ultima săptămînă, a crescut numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus. De asemenea, a crescut și numărul de decese cu peste 30 la sută. În prezent, în stare gravă sînt 455 de pacienți, iar 449 de persoane, printre care și 22 de lucrători medicali, au pierdut lupta cu virusul.

 

Programul DAR 1+3 a devenit o practică naţională

Modelul de atragere a diasporei în dezvoltarea locală este preluat de Guvernul R. Moldova la nivel național prin programul „Diaspora Acasă Reușește 1+3”. Desfășurat în anul 2020 de Cancelaria de Stat, prin intermediul Biroului relații cu diaspora (BRD), acesta este dedicat mobilizării potențialului uman și financiar al diasporei. Cele 12 proiecte susținute în cadrul programului național DAR 1+3 au un buget total de peste 7,9 milioane de lei. Suportul financiar oferit de PNUD și Elveția constituie 1,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă 16% din suma totală acordată de partenerii de dezvoltare pentru toate proiectele DAR 1+3.

 

În R. Moldova a fost lansată o hartă de acoperire a drumurilor cu semnalele 2G, 3G și 4G

Ministerul Economiei şi Infrastructurii (MEI) a lansat astăzi aplicația cartografică web – „Harta de acoperire a drumurilor cu semnal radio: parametri de calitate”, care reflectă acoperirea cu semnal mobil pentru toate tehnologiile disponibile pe piața din R. Moldova: 2G – 3G – 4G. Măsurările au fost efectuate de Serviciului Național de Management al Frecvențelor Radio (SNMFR) pe 183 de drumuri publice din 1499 de localități, pe o lungime totală de 13 600 km.

 

La Comrat a început construcția unui bloc nou de studii a Liceului „Mihai Eminescu”

La Comrat a început construcția unui bloc nou de studii a Liceului ”Mihai Eminescu”, singurul din municipiu cu predare în limba română. Proiectul este finanțat de Guvernul României și din sursele bugetului de stat. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, prim-ministrul Ion Chicu a vizitat astăzi șantierul împreună cu Irina Vlah, Guvernatorul UTA Găgăuzia și Daniel Ioniță, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova.

 

Primăria Chișinău va evalua gradul de avariere a instituțiilor de învățămînt din subordine

Direcţia generală Educaţie, Tineret şi Sport a Primăriei municipiului Chișinău va efectua evaluarea clădirilor instituțiilor de învățămînt subordonate. Viceprimarul Angela Cutasevici a declarat în cadrul ședinței de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău că, experții Direcției se află în proces de elaborare a unei hărți care va conține evaluarea stării de avariere a clădirilor în care funcționează instituțiile de învățămînt municipale.