REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (9 septembrie 2022)
Cîntărețul Ion Suruceanu își sărbătorește ziua de naștere
Interpretul de muzică ușoară Ion Suruceanu, Artist al Poporului, deținător al ”Ordinului Republicii”, a împlinit astăzi 73 de ani. S-a născut în 1949, în satul Suruceni, raionul Ialoveni. După absolvirea școlii din satul natal, în 1964-1967, a studiat pianul și fagotul la Colegiul de Muzică ”Ștefan Neaga”. Pentru meritele sale, Ion Suruceanu a fost distins cu titlurile onorifice ”Artist Emerit din R. Moldova” (1985) și ”Artist al Poporului” (1990). În 1993 a fost decorat cu medalia ”Meritul Civic”, iar în 2004 cu ”Ordinul Republicii”. În prezent liceul din satul său natal îi poartă numele.
Sheriff Tiraspol a învins Omonoia Nicosia cu 3-0
Campioana Moldovei, Sheriff Tiraspol a debutat perfect în Liga Europei. Formația Sheriff Tiraspol a învins gruparea Omonoia Nicosia cu 3-0. Scorul a fost deschis deja în minutul 2, de nigerianul Rasheed Akanbi, care a înscris din 9 metri, profitînd de degajarea excelentă a portarului ucrainean Maksym Koval. Fostul jucător al Omonoiei, nigerianul Iyayi Atiemwen a înscris pentru 2-0 dintr-un un penalty, acordat pentru un henț. Scorul final a fost stabilit în minutul 76, de senegalezul Mouhamed Diop. Jocul a fost întrerupt în minutul 55, deoarece asistentul arbitrului a fost lovit de un obiect aruncat din tribune și centralul Rade Obrenovici a trimis echipele la vestiare. Pauza a durat 11 minute. În cealaltă partidă din grupă, Manchester United – Real Sociedad 0-1.
Echipa R. Moldova a cucerit locul trei la concursul internațional de Aplicații Mobile din Coreea de Sud
Echipa Republicii Moldova „Green Energy” a obținut locul trei la concursul internațional „The 12th e-ICON World Contest”, organizat de Ministerul Educației din Republica Coreea. „The 12th e-ICON World Contest” este un concurs în care elevii din Coreea de Sud și alte țări formează o echipă globală pentru a dezvolta și partaja conținut de învățare online care poate fi folosit în educație. În acest an, la competiție au concurat aproximativ o sută de echipe din 20 de țări, inclusiv trei echipe din Moldova.
Bugetarii cu salariu brut sub 15 mii de lei vor primi un ajutor salarial unic de 3000 de lei
Din 1 octombrie, mai multe categorii de cetățeni vor primi ajutor financiar suplimentar, iar bugetarii cu salariu brut sub 15 mii de lei vor primi un ajutor salarial unic de 3000 de lei. După modificarea Legii bugetului de stat, toți pensionarii cu pensia sub 5000 de lei vor primi o plată unică de 1500 de lei, iar salariile bugetarilor se vor majora cu 5.5%. De asemenea, bugetarii cu salariu brut sub 15 mii de lei vor primi un ajutor salarial unic de 3000 de lei (în două tranșe a cîte 1500 de lei). Vor fi majorate cu 10% salariile în sectorul medical.
Procuratura Anticorupție a prezentat detalii despre perchezițiile de la un fost deputat PSRM
Procuratura Anticorupție a prezentat detalii despre perchezițiile de la un fost deputat al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova. Fostul legislator este vizat în cadrul cauzei penale de învinuire a ex-președintelui Republicii Moldova. Potrivit sursei citate, în rezultatul perchezițiilor au fost depistate și ridicate mai multe dispozitive informatice și înscrisuri de ciornă, care la fața locului s-a stabilit că au legătură cu circumstanțele cauzei penale și urmează a fi analizate în ansamblu cu alte probe administrate pe caz.
Va avea loc Festivalul Etniilor
După o pauză de doi ani din cauza pandemiei, în perioada 17-18 septembrie, în Republica Moldova se va desfășura cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Etniilor, cu genericul „Unitate prin diversitate”. Potrivit Verei Petuhov, director general adjunct al Agenției Relații Interetnice, Festivalul Etniilor are o misiune simplă și totodată foarte importantă: promovarea şi consolidarea păcii interetnice în Republica Moldova, în Europa, în întreaga lume.
Iuliana Cantaragiu şi-a anunţat demisia din funcţia de ministru al Mediului
Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, a anunţat că a acceptat demisia ministrului Mediului, Iuliana Cantaragiu. „Îi mulţumesc ministrei pentru munca și dedicația ei în acest an, în care a fost transformat modul în care e gestionat domeniul mediului în Republica Moldova. Un nou minister, agenții reformate și resetate, noi legi și noi arii protejate, inclusiv Parcul Național Nistrul de Jos, precum și proiecte țintite spre viața mai bună a cetățeanului”, a scris premierul.
Echipamente medicale în valoare de peste 1,2 milioane de euro au fost achiziționate cu suportul Cehiei
Trei proiecte în valoare de peste 1,2 milioane de euro au fost implementate în ultimii ani de Ministerul sănătății cu suportul Cehiei. Ieri a avut loc ceremonia de prezentare a proiectelor de dotare cu echipamente a Spitalului Clinic al Ministerului sănătății, implementate cu suportul Guvernului Cehiei, la care a fost prezent și ministrul sănătății, Ala Nemerenco. Oficialul a mulțumit partenerilor cehi pentru suport, inclusiv în lupta cu COVID, dar și în procesul de gestionare a refugiaților. Astfel, cu ajutorul Cehiei au fost livrate și instalate 21 de paturi de terapie intensivă cu echipamente aferente. Totodată, datorită asistenței financiare nerambursabile oferite de Guvernul Cehiei au fost procurate 340 de paturi.
Spectacolul ”Lacul Lebedelor” revine pe scena Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”
Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” va prezenta sîmbătă, 10 septembrie, spectacolul ”Lacul Lebedelor”, balet în patru acte de Piotr I. Ceaikovski, dirijor – Pitor Staniszevski (Polonia). Evenimentul va avea loc în cadrul celei de-a XXX-a ediții a Festivalului Internațional de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.
Serviciul Vamal a primit birouri mobile pentru controlul cu o singură oprire la frontiera cu UE
Ceremonia de transmitere a şase birouri mobile, donate Serviciului Vamal de către Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), s-a desfăşurat la postul vamal Leușeni. Birourile mobile sînt similare cu containerele intermodale standard cu dimensiuni de 6 x 2.4 m, ceea ce permite transportarea lor cu camioane marfare obișnuite. Acestea sînt izolate fonic și termic, au iluminat interior performant și sistem de electrificare care permit racordarea simplă la rețea.
Leul a slăbit față de dolar și de euro
Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cedat dolarului american aproape 2 bani, iar monedei unice europene – circa 24 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 9 septembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 19,4180 lei pentru un dolar (+1,7 bani) și 19,4423 lei pentru un euro (+23,72 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 19,4010 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,2051 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 9 septembrie, constituie: 0,5258 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 3,9892 lei pentru 1 leu românesc și 0,3194 lei pentru 1 rublă rusească.
Sistemul de asigurare cu apă din oraşul Glodeni va fi modernizat
Pînă la finele anului viitor, în orașul Glodeni urmează să fie efectuate lucrări de construcție-montaj a unei noi stații de epurare, de renovare a stației de pompare a apelor uzate și de montare a 3 km de rețele de canalizare. „Circa 19 mii de locuitori ai orașului Glodeni și satelor Hîjdieni, Danu și Dușmani vor beneficia de servicii de sanitație de calitate. Aceleași servicii vor fi oferite pentru 561 de agenți economici și 25 de instituții publice din localitățile menționate. Beneficiarii acestei investiții susțin că, în urma realizării proiectului, la Glodeni vor fi create 12 locuri noi de muncă”, indică Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Nord.
Compania Air Moldova a anunțat despre reluarea zborurilor spre Moscova
Compania Air Moldova va relua zborurile spre Moscova, începînd cu data de 1 octombrie curent. Potrivit Air Moldova, decizia a fost luată în urma mai multor solicitări venite din partea cetățenilor Republicii Moldova, care se află în Federația Rusă și vor să revină acasă. Zborurile spre Moscova au fost sistate în luna februarie curent.
Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică și-a anunțat demisia
Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin a depus cererea de demisie. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. „În perioada următoare vom lua mai multe decizii importante pentru acest domeniu”, a menționat vicepremierul. „Am semnat ordinul de încetare a raporturilor de serviciu prin demisie, din data de 30 septembrie, a dlui Alexandru Ciudin, director al Agenției pentru Eficiența Energetică”, a scris Spînu.
Nicolae Bulat, „străjerul Cetătii” Soroca, a decedat
Directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca, Nicolae Bulat s-a stins din viață. Istoricul, numit și „străjerul Cetății” Soroca, a fost diagnosticat cu o boală gravă și a fost operat de 6 ori. A fost muzeograf, istoric și scriitor, deținător al mai multor distincții, printre care și cavaler al Ordinului „Steaua României”. Mai mulți ani a fost directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Soroca. În 2021 a fost decorat de președintele României cu medalia aniversară "Centenarul Marii Uniri".