REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (5 august 2022)

Producătorii de mere au prognozat o recoltă de 485 mii tone în acest an

În anul 2022, producătorii moldoveni vor avea o recoltă de circa 485 mii tone de mere. Despre aceasta a declarat Iurie Fală, director executiv al Asociaţiei Moldova Fruct, care a prezentat prognoza și perspectivele pentru sectorul de mere din Moldova, la Conferința anuală Progrosfruit, organizată de Asociația Mondială a Producătorilor de Mere şi Pere (WAPA). „Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, recolta de mere din acest an va fi cu 180 mii tone mai mică, în comparație cu anul trecut. În topul soiurilor produse în Moldova, cu cea mai mare pondere rămîn a fi: Idared, Golden Delicious, Gala și Florina”, a precizat Fală.

 

Prețurile la produsele vegetale și animaliere au crescut cu circa 10%

În prima jumătate a anului curent, prețurile la produsele vegetale și animaliere au crescut cu circa 10%, față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit Biroului Național de Statistică, prețurile la produsele vegetale s-au majorat cu 3,6%, în special la pomușoarele de cultură - cu 41,5%, legume - 38,7% și cartofi 38,0%. Totodată, prețul la fructele sămînțoase s-a micșorat cu 30,9% și la porumbul boabe cu 5,9%. De asemenea, se atestă o majorare a costurilor la produsele animaliere cu 16,7%, în special la ouă - cu 26,0%, porcine - cu 24,2%, ovine şi caprine – cu 20,8%.

 

Documentul ce prevede instituirea Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost publicat în Monitorul Oficial

Decretul de promulgare și legea privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, fondul va avea drept obiectiv prevenirea și combaterea vulnerabilității energetice a populației. Astfel, pentru consumatorii vulnerabili urmează a fi instituită compensația lunară pentru achitarea facturilor la energie termică în sistemul centralizat, la consumul de energie electrică și de gaze naturale.

 

La bacalaureat a fost depistat un caz grav de fraudare a examenelor

Ministerul Educaţiei şi Cercetării (MEC) a anunţat despre un caz grav de fraudare a examenului naţional de bacalaureat. „După desfășurarea probelor de examen, din imaginile video se vede că candidatul nu a completat testul. Cu toate că testul predat de candidat în sala de examen nu conținea vreo însemnare, rezolvare sau răspunsuri, președintele Centrului de Bacalaureat a predat la Centrul Republican de Evaluare testul cu rezolvări”, indică MEC. Potrivit ministerului, o situație similară a fost atestată la toate cele patru probe de examen la care a participat candidatul eliminat din examen. O sesizare privind acest caz a fost expediată în adresa Centrului Național Anticorupție.

 

ANRE a ajustat prețurile reglementate la gazele naturale

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat noile prețuri reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A. „Moldovagaz”. Astfel, ANRE a aprobat următoarele prețuri reglementate la gazele naturale (fără TVA): de intrare în rețelele de transport al gazelor naturale – 18 819 lei/1000 m3; de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale – 19 066 lei/1000 m3; de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune – 19 317 lei/1000 m3; de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune – 19 654 lei/1000 m3; de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune – 21 296 lei/1000 m3.

 

Moldovenii își vor putea preschimba permisele de conducere în Bulgaria

Cetățenii Republicii Moldova își vor putea preschimba permisele de conducere în Bulgaria fără susținerea unui examen suplimentar. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, acest lucru este posibil datorită faptului că ambele state sînt părţi la Convenția privind circulația rutieră. „Autoritățile continuă să depună efort pentru a facilita preschimbarea permiselor de conducere eliberate în Republica Moldova în țările de reședință a diasporei”, se menționează într-un comunicat de presă al ministerului.

 

95 din cele 319 licee au rata de promovare a bacalaureatului de 100%

Ministerul educației și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare au prezentat clasamentul instituțiilor de învățămînt, alcătuit pe baza rezultatelor obținute de candidații înscriși în acest an la sesiunea de bacalaureat 2022. Potrivit MEC, la examenul de bacalaureat 2022 au participat 375 de instituții, dintre care 319 licee teoretice, 47 de colegii și centre de excelență și nouă universități. Conform rezultatelor finale, 95 de licee teoretice au rata de promovare a examenului de bacalaureat de 100%, 14 dintre aceste instituții obținînd media la examen mai mare sau egală cu 8.

 

La vama Leușeni a fost lansată campania de promovare a turismului

Campania „Hai La Mine Acasă” a fost lansată la postul vamal Leușeni. Inițiativa are ca scop promovarea R. Moldova drept destinație turistică și sporirea numărului de vizitatori străini. Potrivit Serviciului Vamal, vara, în special luna august, este perioada cînd diaspora se întoarce acasă, iar punctul de trecere Leușeni este cel mai solicitat și înregistrează cel mai mare număr de traversări ale frontierei. Astfel, în cadrul campaniei, funcționarii vamali vor distribui pliante informaționale care conțin detalii despre destinațiile turistice și locurile pitorești din Republica Moldova.

 

În România vor avea loc Zilele Culturii Tradiționale și Zilele Chișinăului la Botoșani

Primăria municipiului Chișinău în parteneriat cu Consiliul județean Botoșani și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani organizează, în perioada 5-7 august 2022, Zilele Chișinăului la Botoșani și Zilele Culturii Tradiționale. Astfel, vineri, 5 august, în sala „Mihai Eminescu” a Hotelului Rapsodia din Botoșani va fi deschiderea oficială. Sîmbătă, 6 august, va avea loc vernisajul de pictură – curator Florina Breazu, președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, la Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”. Duminică, 7 august, ora 20:00, Ansamblul Etnofolcloric „Romanița” din municipiul Chișinău va susține un recital muzical în cadrul Festivalului Internațional al Cîntecului, Jocului și Portului Popular „Vasile Andriescu”. Seara se va încheia cu recitalul Lupilor lui Calancea, formația artistică din Chișinău.

 

Europa Conference League: Fehérvár (Ungaria) - Petrocub 5-0

Petrocub a suferit prima înfrîngere în actuala ediție a Conference League. Formația din Hîncești a cedat categoric pe terenul lui Fehérvár Ungaria, scor 0-5. Manșa secundă este programată pe 11 august pe stadionul Zimbru din Chișinău, cu începere de la ora 20:00. Au marcat Pal Dárdai jr. (20), Kenan Kodro (23-pen.), Stopira (35), Ivan Petryak (67), Zivzivadze (88-pen.).

 

Maria Olărașu s-a calificat în finala CMde canoe

Sportivii care reprezintă Republica Moldova şi-au început evoluţiile la Campionatul Mondial de canoe sprint din Canada. Astfel, Canoista Maria Olărașu s-a calificat, joi, 4 august, în finală la proba 500 metri, informează Comitetul Național Olipmic și Sportiv. Maria Olărașu este originară din Mingir, raionul Hîncești. Aceeași sursă menționează că în aceeași zi Serghei Tarnovschi a acces în semifinale pe distanța de 1.000 metri. Campionatul Mondial de canoe sprint are loc la Halifax (Canada) şi se va încheia pe 7 august.

 

Parlamentul va fi convocat în ședință extraordinară la finalul lunii august

La finalul lunii august, Parlamentul se întrunește în ședință extraordinară pentru a aproba rectificarea bugetului de stat. Anunțul a fost făcut de președintele Legislativului, Igor Grosu, potrivit căruia vacanța deputaților va fi una scurtă, întrucît în luna septembrie începe sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă. Șeful partidului de guvernare mai spune că, deocamdată, nu este analizat scenariul unor eventuale remanieri guvernamentale. Grosu mai spune că prioritatea guvernării este acum depășirea crizei energetice cu care se confruntă Moldova, iar Parlamentul va vota toate proiectele Guvernului ce vin să sprijine cetățenii în perioada rece a anului.

 

CEC a aprobat programul de organizare a alegerilor locale noi

Programul calendaristic pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale noi din 16 octombrie 2022, a fost aprobat de Comisia Electorală Centrală. Documentul stabilește acțiunile ce urmează a fi întreprinse pentru organizarea alegerilor locale noi, termenele de realizare a acestora, precum și responsabilii de fiecare acțiune, pornind de la competențele principalilor subiecți implicați în procesul electoral. Astfel, perioada electorală pentru alegerile locale noi începe din 8 august 2022. La 16 octombrie 2022, vor avea loc alegeri locale noi în trei localități din țară: satul Sălcuța, raionul Căușeni; comuna Ialpujeni, raionul Cimișlia și comuna Braniște, raionul Rîșcani.

 

Șefa statului a discutat cu Ambasadorul Ucrainei la Chișinău

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întîlnit joi cu Ambasadorul Ucrainei în țara noastră, Marko Șevcenko, comunică Serviciul de presă al Președinției. Interlocutorii au discutat despre relațiile dintre cele două țări, despre războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei și despre provocările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova.

 

În anii 2017-2018, circa 300 de medici au fost disponibilizați

În anii 2017-2018, din serviciul de sănătate publică peste o mie de specialiști au fost disponibilizați, dintre care circa 300 erau medici. Anunțul a fost făcut de ministrul sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit sursei citate, angajații au fost disponibilizați în urma unei reforme demarate de autorități. „Atunci, o instituție mare, cu componentă de cercetare științifică și de susținere a tezelor, cu un sistem bine pus la punct de supraveghere de stat a sănătății publice și un potențial enorm, a fost transformată într-o agenție banală cu o mulțime de funcționari publici”, a spus Nemerenco.

 

Prețurile la benzină şi motorină vor scădea în următoarele zile

Pentru următoarele trei zile, 6-8 august, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard au fost stabilite de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) la nivelul de: 27,27 lei/litru - pentru benzina COR 95 (- 19 bani) şi 26,66 lei/litru - pentru motorina standard (- 8 bani). Perioada 1-7 august reprezintă cea de-a șaptea săptămînă consecutivă de scădere a prețurilor de comercializare cu amănuntul la benzină și cea de-a șasea pentru motorină.