REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (4 martie 2022)

În urma incendiului de la centrala din Zaporojie, nu se atestă creșteri ale nivelului radiației

Autoritățile R. Moldova au anunţat astăzi că, în contextul incendiului de la centrala atomică din Zaporojie (Ucraina), nu se atestă creșteri ale nivelului radiației și nu există pericol pentru populație. Pe fondul unor ciocniri armate în vecinătatea centralei nucleare de la Zaporojie, lîngă Energodar (circa 550 km sud-est de Kiev), a izbucnit un incendiu la una dintre clădirile complexului energetic. Incendiul, deși puternic, a fost stins rapid, în momentul de față fiind complet lichidat.

 

CFM lansează cursa specială pe ruta Căuşeni – Iași

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a anunţat că, începînd cu ziua de astăzi, 4 martie, se lansează cursa specială a trenului pe ruta Căușeni – Iași (Socola). Cursa va avea următorul grafic: 4 martie 02:30 plecare din Căușeni – 4 martie 09:20 sosirea la Iași. Timpul plecării și sosirii depinde de timpul aflării trenului în punctele de trecere a frontierei de stat a R. Moldova și a României. În același timp, CFM a anunţat că se sistează circulația trenului special pe cursa Moghilev Podolsk - Iași (Socola).

 

România va acorda tot sprijinul R. Moldova în aderarea la UE

Preşedintele Klaus Iohannis salută demersul omologului său de la Chişinău, Maia Sandu, privind semnarea cererii de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană şi subliniază că România va acorda tot sprijinul în acest demers. "Salut cu căldură demersul istoric al preşedintei Maia Sandu. România va continua să fie un susţinător sincer, constant şi activ al locului Republicii Moldova în familia Uniunii Europene. Vom acorda tot sprijinul nostru Republicii Moldova în acest demers", a scris şeful statului.

 

Ajutoarele umanitare pentru refugiați vor fi distribuite prin intermediul unui depozit gestionat de Guvern

Un depozit, unde vor fi stocate donațiile și ajutoarele umanitare pentru refugiații din Ucraina, va fi deschis în cadrul întreprinderii cooperatiste de comerț exterior Moldcoopimpex a Moldcoop. Gestiunea ajutoarelor umanitare se va face de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale. O decizie în acest sens a fost aprobată de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale. O altă decizie a CSE vizează Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), care va monitoriza în mod constant stocurile de medicamente, consumabile și dispozitive medicale disponibile în R. Moldova.

 

România permite transportarea mărfurilor din R. Moldova prin Portul Constanța

România permite transportarea containerelor moldovenești de mărfuri din portul Constanța, fără autorizații speciale, a anunțat astăzi vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale. „Ca urmare a situației din Ucraina, mai multe containere cu destinația R. Moldova, care urmau să ajungă în porturile ucrainene au fost redirecționate spre portul Constanța. Pentru a asigura livrarea acestor mărfuri către punctele de destinație, am solicitat Ministerului Transporturilor și Infrastructurii al României, să permită operatorilor de transport din Moldova să preia aceste containere”, indică oficialul.

 

Au fost deschise 78 de centre temporare de plasament pentru refugiați

În localitățile din țară activează 78 de centre temporare de plasament pentru refugiați, iar procesul de identificare și amenajare a spațiilor continuă, a anunțat Dumitru Udrea, șeful Centrului Unic de gestionare a crizei. Prin efortul centrului au fost identificate 25.000 de locuri de cazare, condițiile din aceste locații permit utilizarea lor imediată. Alte 25.000 de potențiale locuri de cazare ar putea fi utilizate, la necesitate, după o anumită adaptare.

 

Vila președintelui R. Moldova a devenit casă pentru refugiații ucraineni

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a transformat vila prezidențială de la Condrița în centru de cazare pentru refugiații ucraineni. Vila de la Condrița a devenit gazdă pentru 34 de refugiați ucraineni, a declarat șefa statului.

 

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați efectuează o vizită în R. Moldova

În perioada 4-5 martie, Filippo Grandi, Înaltul comisar al Națiunilor Unite pentru refugiați, întreprinde o vizită în R. Moldova. Aceasta este prima vizită în țara noastră a unui înalt comisar al ONU pentru refugiați. Oficialul ONU va avea întrevederi cu președintele Maia Sandu cu participarea vicepremierului Nicu Popescu, cu prim-ministra Natalia Gavrilița cu participarea ministrei Afacerilor Interne, Ana Revenco, și a ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

 

COVID-19: Au fost înregistrate 617 cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 5 948 de teste, fiind confirmate 617 cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 16 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă astăzi, în țară s-au înregistrat 504 307 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 14 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 697 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 69 în stare extrem de gravă și 11 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 1 277 de pacienți au fost vindecați. În total, 481 585 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Un flux mare de călători se atestă în mai multe puncte de trecere a frontierei

Poliția de Frontieră a anunțat că astăzi se atestă un flux majorat de călători în punctele de trecere a hotarului Palanca-Maiaki-Udobnoe, Tudora-Starokazacie, Basarabeasca-Serpniovo și Giurgiulești-Reni. Potrivit sursei citate, în ultimele 12 ore, polițiștii de frontieră au înregistrat 29 398 de traversări persoane, dintre care un număr de 15 877 pe sensul de ieșire din țară. Cele mai multe traversări au fost ale cetățenilor străini - 24 460. Cea mai solicitată frontieră a fost cu România - 18 514 din totalul de traversări, iar 10 868 de treceri au fost semnalate în punctele de trecere situate la granița moldo-ucraineană.

 

Primăria Chișinău a alocat 5 mln de lei pentru gestionarea valului de refugiați

Primăria Chișinău a alocat cinci milioane de lei din fondul de rezervă pentru cheltuielile necesare gestionării valului de refugiați din Ucraina. Resursele financiare accesate au fost repartizate instituțiilor și direcțiilor din subordinea autorității locale Chișinău. Astfel, fiecare pretură din capitală a primit cîte o sută de mii de lei, trei milioane de lei au ca destinație Direcția generală locativ comunală și amenajare, 857,5 mii lei sînt alocați Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului iar 642,5 mii lei vor merge către Direcția generală asistență medicală și socială.

 

Subzona Cahul a ZEL Bălţi va fi racordată la utilităţi

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Sud, Primăria municipiului Cahul şi conducerea Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți au semnat contractul de finanțare în cadrul proiectului „Racordarea la utilități a subzonei nr. 18 (Cahul) din cadrul ZEL". Contractul are o valoare totală de circa 13,31 milioane de lei, dintre care 11,96 mln de lei se planifică a fi alocați, în 2022, din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), iar 1,35 mln de lei vor constitui contribuția ZEL Bălți.

 

Maia Sandu promite sprijin cetățenilor ucraineni atît cît va fi necesar

Noi vom fi alături de refugiați atît cît va fi necesar. Discutăm cu mai multe state despre preluarea parțială a refugiaților, Moldova are prieteni și vom continua să ajutam oamenii cu ce putem. În vremuri grele sîntem solidari, alături de cei ce au nevoie. Declarația a fost făcută astăzi de șeful statului, Maia Sandu. Președintele a atenționat că este inacceptabil ca incidentele cu implicarea refugiaților să fie speculate de persoane în funcții publice. “Manipularea intenționată cu tensiunile dintre oameni, în condiții de război la hotarul țării, va fi penalizată. Acumularea de capital politic prin exploatarea fricilor oamenilor speriați de război este ilegitimă și josnică”, a conchis Sandu.

 

Autoritatea Aeronautică Civilă a autorizat trei zboruri spre R. Moldova

Autoritatea Aeronautică Civilă a autorizat pentru data de 4 martie trei zboruri spre R. Moldova. Potrivit sursei citate, două dintre zboruri sînt umanitare, în cadrul programului World Food Program al Organizației Națiunilor Unite. Un zbor cargo transportă poștă (DHL, UPS, TNT). Pe durata stării de urgență, spațiul aerian al R. Moldova rămîne închis, fiind admise doar o serie de zboruri exceptate.

02.01.25 - 14:03
01.01.25 - 16:43
02.01.25 - 14:11
01.01.25 - 16:45
02.01.25 - 14:10
04.01.25 - 16:00
03.01.25 - 13:35
01.01.25 - 16:46
04.01.25 - 15:48
06.01.25 - 12:13
02.01.25 - 14:07
02.01.25 - 14:05
04.01.25 - 15:53
05.01.25 - 12:25
03.01.25 - 13:31