REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (30 septembrie 2022)

Toți sportivii din R. Moldova au cîștigat medalii la Campionatul European de Para Powerlifting

Lotul naţional paralimpic al Republicii Moldova a înregistrat rezultate remarcabile la Campionatul European de Para Powerlifting, care s-a desfăşurat în perioada 24-29 septembrie la Tbilisi, Georgia. Ştefan Roşca a reuşit să cucerească două medalii de argint în categoria de pînă la 107 kg. Larisa Marinenkova a luat argintul și medalia de bronz în categoria de greutate de pînă la 73 kg. Egor Briculschi, fiind la prima sa participare la campionat, a reuşit să devină campion european printre juniori la categoria de greutate 80 kg. Iar Denis Raiul s-a clasat pe locul 3.

 

Din 1 octombrie, indemnizația de maternitate va fi acordată automat

Din 1 octombrie curent, indemnizația de maternitate va fi acordată automat, fără necesitatea de a depune o cerere la casele teritoriale de asigurări sociale. Decizia a fost luată de Guvern. Astfel, indemnizația de maternitate va fi stabilită de casele teritoriale de asigurări sociale în baza certificatului medical pentru maternitate, transmis de către prestatorii de servicii medicale prin intermediul Portalului certificatelor de concediu medical. Noua procedură de acordare a indemnizației de maternitate nu se va aplica retroactiv.

 

Rezervele de stat vor fi completate cu încă 15 milioane m3 de gaze naturale

15 milioane de m3 de gaze naturale vor fi procurate de SA „Energocom”, în două tranșe, și stocate în depozitele din Ucraina. O asemenea decizie a fost luată joi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale. Pentru prima tranșă, de 10 milioane m3, prețul de achiziție va constitui 1882,78 de dolari per 1000 m³. A doua tranșă de procurare a gazelor naturale, în volum de 5 milioane m3, va fi efectuată în luna octombrie, la un preț preliminar de 1.058,11 de dolari per 1000 m³.

 

Guvernul a aprobat unificarea salariului minim la nivel de țară

Cabinetul de miniștri a aprobat unificarea salariului minim la nivel de țară. Acesta va constitui 3500 de lei pentru un program complet de lucru de 169 de ore și va fi aplicat atît în sectorul bugetar, cît și în cel real. Prin această unificare, va fi asigurată echitatea salarizării în cele două sectoare de activitate, principiu prevăzut atît de Constituția Republicii Moldova, cît și de obligațiile internaționale asumate de țara noastră. Salariul minim pe țară a fost stabilit pentru ultima dată în anul 2014, în cuantum de 1000 de lei.

 

La Chișinău a început Forumul Moldova Tourism 2022

La Chișinău se desfășoară cea de-a doua ediție a Forumului Moldova Tourism, care este organizat de Ministerul Culturii împreună cu Agenția de Investiții „Invest Moldova”, cu suportul partenerului strategic Activitatea de susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului. Evenimentul constituie o platformă unică de promovare și recunoaștere a actorilor din industria turismului, care formează o sinergie potrivită obiectivului primar de dezvoltare sustenabilă a industriei turismului.

 

Cetățenii din localitățile unde se vor desfășura alegeri locale noi pot verifica listele electorale

Comisia Electorală Centrală (CEC) a îndemnat cetățenii cu drept de vot să verifice corectitudinea informațiilor din listele electorale pentru alegerile locale noi din 16 octombrie. Potrivit CEC, alegătorul poate accesa pagina web a Comisiei www.cec.md, după care va selecta butonul „Verifică-te în Registrul de Stat al Alegatorilor”. El va introduce IDNP-ul și va trece o verificare anti-robot. Astfel, persoana poate afla la ce secție de votare este arondată și care este numărul său de ordine în lista electorală.

 

Cetățenii vor fi ajutați să se înregistreze pe platforma www.compensatii.gov.md

Primii 180 de asistenți sociali și bibliotecari au început instruirea privind funcționarea platformei www.compensatii.gov.md pentru a ajuta cetățenii să se înregistreze online și să beneficieze de compensații la energie. La ajutorul cadrelor instruite vor putea apela persoanele care nu dispun de echipament, acces la internet sau care nu au abilitățile necesare pentru a se înregistra individual. De instruiri vor beneficia peste 2000 de registratori din întreaga țară – asistenții sociali comunitari și bibliotecarii.

 

Vom avea un nou Ambasador în Azerbaidjan

Guvernul a aprobat numirea lui Alexandr Esaulenco în funcția de Ambasador al Republicii Moldova în Republica Azerbaidjan. Alexandr Esaulenco este licențiat în drept și a activat peste 23 de ani în Serviciul de Informații și Securitate, în calitate de ofițer de securitate, șef de direcție, director adjunct și director al instituției. Pînă în prezent, Esaulenco a fost Ambasador cu misiuni speciale în Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

 

Pacificatorii moldoveni vor fi instruiți de militari din Garda Națională a Carolinei de Nord

O echipă de instructori medicali din Garda Naţională a Carolinei de Nord din SUA desfășoară, cu militarii în termen și pe contract din Batalionul 22 de menținere a păcii „Căști Albastre”, ședințe în domeniul acordării primului ajutor medical. Potrivit Ministerului Apărării, ședințele teoretice și practice sînt organizate în perioada 26 septembrie – 8 octombrie și au scopul de a familiariza pacificatorii cu noile practici și instrucțiuni în domeniu, procedurile de acordare a primului ajutor medical, evacuarea cu documentația de rigoare.

 

Fondul rutier a fost majorat

Guvernul a aprobat astăzi modificări la Programul privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2022. Acestea prevăd majorarea volumului mijloacelor financiare pentru fondul rutier cu 325,5 mln lei, în prezent, valoarea acestuia constituind 1,8 miliarde lei. Totodată, s-a aprobat redistribuirea mijloacelor fondului pe anumite lucrări de întreținere a drumurilor naționale,

 

Mai mulți artiști ai Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu” au primit titluri onorifice

Decretul privind conferirea de titluri onorifice unor artiști ai Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” a fost publicat vineri în Monitorul Oficial. Astfel, Oleg Constantinov și Svetlana Popov au fost distinși cu titlul onorific „Artist al Poporului”. Titlul onorific de „Maestru în Artă” a fost conferit Rodicăi Picireanu. Titlul onorific „Om Emerit” a fost conferit lui Victor Burla și Ion Luchian. Titlul onorific „Artist Emerit” a fost oferit lui Ștefan Donos, Irina Iastremscaia, Iurie Maimescu, Ana Racoviță și Viorel Zgardan.

 

Euro se apreciază ușor

După mai multe zile în care moneda unică europeană s-a ieftinit, la început de octombrie, aceasta se va aprecia în raport cu leul moldovenesc. Astfel, la sfîrșitul acestei săptămîni, euro se va scumpi cu18 bani și va costa 18 lei și 99 de bani. Dolarul va rămîne la cotația de 19 lei și 55 de bani. Aceeași tendință o va avea rubla rusească și hrivna ucraineană, care vor rămîne la nivelul de 33 de bani și respectiv 52 de bani. Leul românesc se va scumpi cu cinci bani, pînă la valoarea de 3 lei și 83 de bani.