REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (3 decembrie 2021)

Veaceslav Platon va fi cercetat într-un nou dosar

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că instrumentează o cauză penală pornită pe faptul abuzului de serviciu săvîrșit de către ex-factori de decizie ai Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule din Moldova (AO„BNAA”), conduși de Veaceslav Platon, pentru gestionarea frauduloasă a fondurile de garanție ale biroului. Potrivit sursei citate, în perioada anilor 2014-2015, grupul criminal organizat, condus de Veaceslav Platon, urmărind scopul însușirii în proporții deosebit de mari a bunurilor AO„BNAA”, s-au organizat în prealabil pentru a dobîndi prin escrocherie, cu folosirea documentelor false, a mijloacelor financiare aflate la conturile AO „BNAA”, deschise în instituțiile financiare BC ”Moldova-Agroindbank” SA și BC ”Moldindconbank” SA, astfel cauzînd biroului daune materiale în sumă totală de 19 556 095 lei.

 

Deputații se convoacă vineri și luni în ședință plenară

Deputații se convoacă în ședință plenară vineri, 3 decembrie, și luni, 6 decembrie. Biroul permanent al Parlamentului a aprobat ordinea de zi a acestor ședințe. Astăzi aleșii poporului urmează să examineze în lectura a doua mai multe inițiative, printre care proiectul de lege pentru modificarea Codului navigației maritime și proiectul de lege cu privire la investigarea accidentelor și incidentelor în transporturi. Ordinea de zi a fost completată și cu proiecte propuse de Comisiile permanente ale Parlamentului. Astfel, deputații vor examina mai multe proiecte de hotărîre privind numirea în funcție a doi viceguvernatori ai Băncii Naționale a Moldovei, a candidaților la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului și a directorului general al furnizorului public național de servicii media Compania ”Teleradio-Moldova”.

 

R. Moldova și Norvegia vor coopera în vederea sporirii rezilienței energetice

În cadrul reuniunii Consiliului ministerial al OSCE de la Stockholm, vicepremierul Nicu Popescu, a discutat cu ministrul Afacerilor Externe al Norvegiei, Anniken Huitfeldt, despre relațiile moldo-norvegiene și asistența pentru dezvoltare acordată R. Moldova. Oficialii au trecut în revistă principalele obiective ale cooperării bilaterale moldo-norvegiene, fiind evidențiată importanța consolidării dialogului politic și comercial-economic. „În mod particular ne-am referit la modalitățile de cooperare în vederea sporirii rezilienței energetice a țării noastre”, a spus ministrul Nicu Popescu.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 732 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 6 141 de teste, fiind confirmate 732 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, nouă sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 365 165 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, opt sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 540 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 220 în stare extrem de gravă. Alți 669 de pacienți au fost vindecați. În total, 348 945 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

Primăria Chișinău va oferi cadouri copiilor din grădinițe

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, peste 31 de mii de copii din grădinițele municipiului Chișinău vor primi cadouri. Primăria a anunțat că toții copiii care frecventează instituțiile municipale de educație timpurie vor primii, cu prilejul sărbătorilor de iarnă, cadouri. Acestea conțin dulciuri/biscuiți în asortiment și sînt însoțite de certificate de conformitate. Direcția generală educație, tineret și sport a Consiliului Municipal Chișinău a achiziționat 31 326 de cadouri.

 

Ambasada Letoniei a făcut o donație de carte Bibliotecii Naționale

Ambasada Letoniei la Chișinău a făcut o donație de carte Bibliotecii Naționale. Acțiunea a fost realizată cu sprijinul Ambasadorului Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Letonia în R. Moldova, Uldis Mikuts. În cadrul evenimentului, ambasadorul Uldis Mikuts a menționat că donația este alcătuită din 11 titluri de carte, care se referă la istoria, cultura și civilizația Letoniei. ”Veți găsi aici și informații despre țara noastră în Evul Mediu, dar și despre parcursul de dezvoltare al țării după declararea Independenței de la 1918”, a precizat diplomatul.

 

Un nou proiect investițional a fost lansat în Moldova

Compania Omni Steel, specializată în prelucrarea oțelului, și-a anunțat proiectul de investiție pentru Moldova, în valoare de 14 milioane de euro, care va genera 250 de locuri de muncă. Compania va opera cu materie primă (deșeuri de fier) achiziționată de la agenții economici locali și va folosi tehnologia de topire a metalului prin inducție, cu un impact redus asupra mediului. Compania Omni Steel are o capacitate de producere a oțelului beton de 100-150.000 tone anual și este amplasată în Pănășești (raionul Strășeni), subzona 8 a Zonei Economice Libere Bălți. Lansarea procesului de producție este preconizată pentru toamna anului 2022.

 

Un sector din municipiul Ceadîr-Lunga va fi asigurat cu apă cu ajutorul Guvernului Germaniei

Autorităţile municipiului Ceadîr-Lunga (UTA Gagauz-Yeri) au lansat un proiect de asigurare cu apă de calitate a unui sector din localitate, care va fi susţinut de Germania. Conform autorităţilor locale, este vorba de un proiect mult aşteptat de localnici care aveau nevoie de apă potabilă care să corespundă rigorilor sanitare. În prezent, sînt în derulare lucrările de săpare a sondei. După ce sonda va fi gata, vor începe lucrările de creare a surselor nemijlocite de apă. Proiectul este realizat de Primăria Ceadîr-Lunga, în comun cu Centrul medico-social “Gloria”, cu susţinerea Guvernului Germaniei.

 

Notarul lui Plahotniuc a cerut azil politic în Belgia

Olga Bondarciuc, notarul fostului lider democrat, Vladimir Plahotniuc, anunțată în căutare internațională și reținută la sfîrșitul lunii septembrie în Belgia, încă nu a fost extrădată autorităților R. Moldova. Procedura durează din motiv că Bondarciuc a solicitat azil politic de la organele competente belgiene. Potrivit informațiilor, Olga Bondarciuc a solicitat azil politic în Belgia, cerere ce se află în proces de examinare. După soluționarea procesului, autoritățile din Belgia urmează să se expună asupra extrădarii.

 

UE va acorda asistenţă financiară pentru consolidarea capacităţilor militare

Uniunea Europeană (UE) va acorda R. Moldova 7 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni pentru consolidarea capacităţilor militare şi de apărare. Decizia a fost luată joi, 2 decembrie, de către Consiliul European. Aceste măsuri urmăresc să consolideze capacităţile ţărilor beneficiare în chestiuni militare şi de apărare, cu scopul de a promova rezilienţa internă. Pentru Georgia, R. Moldova şi Ucraina, UE urmăreşte, de asemenea, să sporească capacitatea şi interoperabilitatea forţelor armate locale pentru a contribui la misiunile şi operaţiunile militare ale Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC).

 

Leul s-a mai depreciat puțin în raport cu dolarul

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a cedat dolarului american 0,2 bani, iar monedei unice europene – mai mult de 3 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 3 decembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,7371 lei pentru un dolar (+0,2 bani) și 20,1131 lei pentru un euro (+3,44 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,7351 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,0787 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 3 decembrie, constituie: 0,6510 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,0641 lei pentru 1 leu românesc și 0,2404 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Opera Națională va prezenta un spectacol de Giuseppe Verdi

Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu” va prezenta mîine, 4 decembrie, la ora 17.00, opera ”Traviata” de Giuseppe Verdi. Potrivit organizatorilor, libretul este semnat de Francesco Maria Piave, după romanul "Dama cu Camelii" de Alexandre Dumas – fiul. Conducerea muzicală: Alfred Gherșfeld. Premiera mondială a avut loc pe 6 martie 1853, la Teatrul ”La Venice” din Veneția.

 

Guvernul a operat remanieri de cadre în sistemul diplomatic al ţării

Membrii Cabinetului de miniștri, reuniți astăzi în ședință, au acceptat numirea ex-prim-ministrului interimar Aureliu Ciocoi în funcția de ambasador al R. Moldova în Germania şi prin cumul în Regatul Danemarcei. La fel, miniştrii au votat pentru rechemarea din această funcţie a lui Oleg Serebrean, în legătură cu expirarea mandatului. În ședința din 3 decembrie, Executivul a aprobat şi revocarea lui Eugen Revenco din funcţia de ambasador al ţării noastre în Franţa, cu numirea în acest post a Corinei Călugăru. De asemenea, Dmitri Croitor, ambasador al Republicii Moldova în Turcia, va conduce şi misiunea diplomatică a ţării noastre în Regatul Haşemit al Iordaniei, cu sediul la Ankara.

 

Familiile cu un venit lunar de pînă la 3100 lei vor primi ajutor pentru perioada rece a anului

Încă 86 000 de familii defavorizate vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului, în perioada noiembrie 2021-martie 2022. Guvernul a aprobat astăzi un proiect de hotărîre în scopul sporirii protecției sociale a familiilor, în contextul majorării tarifelor la energia electrică, gaze, lemne și cărbune. Dacă pînă acum ajutorul pentru perioada rece a anului se acorda familiilor cu venituri mici, pragul de trecere pe venit la acordarea dreptului fiind calculat reieșind din 2631 lei, acum acesta va fi calculat reieșind din 3109 lei. Proiectul prevede majorarea multiplicatorului utilizat la stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului de la 2,2 actual la 2,6.

 

25 de familii ale medicilor decedați de COVID-19 vor primi suport din partea statului

Rudele personalului medical decedat în lupta cu COVID-19 vor primi indemnizații unice din partea statului. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi alocarea a 2,5 milioane de lei din fondul de intervenție al Guvernului, bani de care vor beneficia 25 de familiiю Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, proiectul vine să susțină rudele angajaților din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice, care au activat în municipiul Chișinău, precum și în raioanele țării, în funcții de medici, asistente medicale, infirmiere, moașe. Fiecare familie va primi cîte 100 de mii de lei. Pînă acum, 45 de familii ale lucrătorilor medicali decedați de COVID-19 au primit indemnizații unice.

 

Moldovenii care muncesc în Grecia vor beneficia de pensii

Decretul de promulgare și Legea pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, cetățenii din R. Moldova, care sînt încadrați în cîmpul muncii sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul Greciei, vor putea beneficia de pensie din acest stat, la atingerea vîrstei de pensionare.