REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (29 iulie 2022)

Republica Moldova marchează Ziua Constituției

Republica Moldova marchează astăzi cea de-a 28-a aniversare a adoptării Constituţiei. Constituţia Republicii Moldova a fost adoptată la 29 iulie 1994 şi a intrat în vigoare la 27 august același an. Legea supremă prevede că Republica Moldova este un stat suveran, independent, unitar şi indivizibil. Constituția constă din opt titluri, fiecare fiind împărțit în capitole și secțiuni. În preambulul Constituţiei se menţionează aspiraţiile seculare ale poporului de a trăi într-o ţară suverană, năzuinţele spre satisfacerea intereselor cetăţenilor.

 

Starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită pentru 60 de zile

Starea de urgență pe teritoriul Republicii Moldova va fi prelungită pentru o perioadă de 60 de zile, începînd cu data de 8 august curent. Decizia a fost adoptată cu votul majorității deputaților, la solicitarea Executivului. În plenul Parlamentului, prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că în contextul regional actual și al provocărilor cu care se confruntă țara noastră, Guvernul are nevoie în continuare de pîrghii pentru gestionarea în regim prompt a crizelor care afectează calitatea vieții oamenilor din întreaga lume, inclusiv, a cetățenilor noștri.

 

CNESP recomandă cetățenilor purtarea măștilor și păstrarea distanței fizice în spații închise

O serie de măsuri și recomandări au fost aprobate în ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP), ca urmare a creșterii cazurilor de COVID-19 în rîndul populației, în ultimele săptămîni. Astfel, Planul național de pregătire și răspuns la infecția cu Coronavirus de tip nou va fi actualizat în conformitate cu evoluția situației epidemiologice și scenariile potențiale. Comisia a adoptat recomandări privind purtarea măștilor de protecție în instituțiile medico-sanitare publice și private, transportul public, centre comerciale, magazine alimentare și nonalimentare.

 

Proiectul noului Cod electoral a fost adoptat de Legislativ

Proiectul noului Cod electoral a fost adoptat de Parlament, în prima lectură. Documentul a fost susținut cu votul a 54 de deputați. Printre propunerile autorilor se numără posibilitatea ca, în situații excepționale, cum ar fi pandemie sau stare de urgență, în unele circumscripții electorale, alegerile să fie desfășurate pe parcursul a două zile - sîmbătă și duminică. Acest lucru urmează să fie stabilit prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale, cu cel puțin 25 de zile înainte de ziua alegerilor. De asemenea, documentul reglementează finanțarea activității grupurilor de inițiativă și a campaniilor electorale.

 

O expoziție despre distincțiile de stat a fost vernisată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția cu genericul ”Întru răsplata meritelor… Distincțiile de Stat ale Republicii Moldova la cea de-a 30-a aniversare”. Heraldistul de stat, Silviu Tabac, curatorul expoziției, a menționat că la 30 iulie 1992, Parlamentul a adoptat Legea cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova, prin care au fost introduse primele decorații proprii ale tînărului stat. Urmînd un concept minimalist, determinat și de urgența decorării eroilor luptelor de la Nistru, actul legislativ a prevăzut inițial doar două ordine („Ordinul Republicii” și „Ștefan cel Mare”), patru medalii („Meritul Militar”, „Pentru Vitejie”, „Meritul Civic”, „Mihai Eminescu”) și trei titluri onorifice („Meșter-Faur”, „Maestru al Literaturii”, „Maestru în Artă”).

 

Nicu Popescu a avut o întrevedere cu o delegație poloneză

Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a avut o întrevedere cu delegația poloneză, condusă de secretarul de stat pentru cooperare economică și dezvoltare al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone, Paweł Jabłoński și reprezentantul special al prim-ministrului Republicii Polone pentru susținerea reformelor în Republica Moldova, Adam Eberhardt. „M-am referit la importanța implementării priorităților de pe agenda bilaterală și dezvoltarea parteneriatului moldo-polonez în domeniile de interes comun, precum securitatea energetică, diplomația economică, sectorul de apărare”, a menționat Popescu.

 

Peste două sute de proiecte vor fi implementate în centrul ţării în cadrul Programului Satul European

Două sute unsprezece proiecte vor fi implementate în regiunea de centru a R. Moldova, în cadrul Programului Satul European, a anunţat vicepremierul Andrei Spînu. Potrivit oficialului, 67 de proiecte sînt pentru construcția, extinderea, reabilitarea, modernizarea sistemelor de alimentare cu apă, de epurare a apei și de canalizare în mai multe localități; 48 de proiecte pentru construcția, renovarea, reabilitarea clădirilor publice, dar și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice.

 

Petrocub a învins echipa Laçi din Albania

Petrocub a învins echipa Laçi din Albania cu scorul general 4-1 și s-a calificat în turul 3 preliminar al Europa Conference League. În runda a treia, echipa din Hîncești va întîlni Fehérvár (Ungaria). Partida tur va avea loc pe 4 august, în deplasare, iar returul este programat pentru 11 august, la stadionul Zimbru.

 

Moldovenii care se întorc din diasporă vor putea importa fără taxă o mașină

Executivul a aprobat astăzi avizul asupra amendamentului la proiectul de lege privind acordarea unor facilități fiscale și vamale pentru cetățenii R. Moldova care revin cu traiul în țară. Astfel, scutirea de taxa de import pentru un mijloc de transport se va aplica pentru mașinile cu termen de exploatare de pînă la 9 ani, și nu pînă la 7 ani, cum s-a aprobat anterior. Totodată, potrivit avizului, mijlocul de transport nu va putea fi comercializat, gajat, donat, dat în posesie sau folosință timp de 3 ani, și nu de 5 ani, cum s-a stabilit anterior.

 

Procurorii au percheziționat foști demnitari din cadrul MAI

Procurorii anticorupție au efectuat astăzi percheziții într-un dosar inițiat pentru abuz în serviciu. În acest caz sînt vizate persoane care au deținut funcții de demnitate publică în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și un fost șef al Agenției Rezerve Materiale din subordinea instituției. Potrivit Procuraturii Generale, persoanele ar fi favorizat un agent economic la eliberarea grîului alimentar din rezervele de stat, care a fost exportat în afara țării. În urma acțiunilor, foștii angajați ai MAI ar fi obținut un profit de peste 10 milioane de lei (circa 500 mii de euro).

 

Comisia Europeană a propus prelungirea a patru coridoare de transport TEN-T pînă în Ucraina și R. Moldova

Comisia Europeană a propus prelungirea a patru coridoare de transport TEN-T pînă în Ucraina şi Republica Moldova pentru a îmbunătății conectivitatea de transport dintre aceste două ţări şi Uniunea Europeană. Anunțul a fost făcut astăzi de europarlamentarul Siegfried Mureșan. Potrivit oficialului, cele patru coridoare vor fi extinse pentru a include puncte cheie precum: Lvov, Kiev, Chișinău și porturile Mariupol şi Odesa.

 

Un liceu din Străşeni a fost eficientizat energetic cu susținerea UE

La Strășeni a fost finalizat proiectul de sporire a eficienței energetice a liceului „Ion Vatamanu", realizat cu susţinerea financiară a Uniunii Europene. Ieri a fost convocată comisia de recepție la terminarea lucrărilor, care a constatat că acestea sînt în conformitate cu normele propuse. Valoarea totală a investițiilor se ridică la suma de 1,3 milioane de euro, dintre care 1,2 milioane de euro au fost acordați de UE, iar 102 mii de euro constituie contribuție locală. De noile condiții vor beneficia peste 650 de elevi, profesori și angajați auxiliari ai liceului.

 

O expoziție de carte despre combaterea traficului de persoane a fost deschisă la Biblioteca Națională

În contextul Zilei Mondiale împotriva Traficului de Persoane, marcată anual pe 30 iulie, Centrul de Informare ONU din cadrul Bibliotecii Naţionale a Republicii Moldova invită doritorii să viziteze, începînd de astăzi, expoziţia de carte cu genericul ”Traficul de persoane – obstacol major în calea democratizării societăţii”. Șefa secției lectură publică, Tatiana Gheiceanu, curatorul expoziției, a menționat că aceasta cuprinde circa 80 de publicaţii din colecţiile Bibliotecii Naţionale şi are drept scop creşterea gradului de conştientizare despre fenomenul traficului de personae.

 

Exporturile de medicamente din Ucraina au fost reluate în volum de 80%-90%

Exporturile de medicamente din Ucraina au fost reluate în volum de 80%-90%, iar pentru a facilita acest proces Moldova a acceptat ambalajele cu inscripții în limba ucraineană - pe perioada stării de urgență. Declarația a fost făcută de către directorul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM), Dragoș Guțu. Potrivit conducerii AMDM, Ucraina întotdeauna a fost un furnizor important de medicamente pentru piața moldovenească, avînd peste 100 de producători farmaceutici.