REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (21 ianuarie 2022)

CNESP a decis: instituțiile de învățămînt general vor activa în regim online

Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a decis să instituie, începînd cu 22 ianuarie, noi măsuri temporare pentru a opri răspîndirea COVID-19. Astfel, instituțiile de învățămînt general vor activa, în perioada 24 ianuarie - 4 februarie, în regim online. Cele de învățămînt profesional tehnic și superior vor activa online pînă la 20 februarie, cu excepția Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu" care va activa în regim mixt.

 

În spitalele din capitală vor fi redeschise mai multe secții Covid

În municipiul Chișinău vor fi activate luni, 24 ianuarie, un număr de 240 de paturi suplimentare pentru tratarea bolnavilor de COVID-19. Primăria a anunțat că cele 240 de spații medicale vor fi activate din cauza creșterii numărului de cazuri de Covid, provocată de transmiterea comunitară extinsă a tulpinii Omicron. Astfel, de luni, 24 ianuarie, vor fi activate: 60 de paturi (2 secții) pentru gravide, cu forme medii și grave la Spitalul Clinic Municipal “Gheorghe Paladi”; 30 de paturi (1 secție) pentru gravide (forme ușoare) la Spitalul Clinic Municipal “Sf. Treime”; 150 de paturi pentru adulți la Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie.

 

A fost desemnat președintele Consiliului de administrație al CNPF

Cornelia Cozlovschi a fost desemnată membru și președinte al Consiliului de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) pentru un mandat de cinci ani. Hotărîrea a fost adoptată, astăzi, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului, cu votul a 55 de deputați. Cornelia Cozlovschi a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de matematică aplicată, este master în economie şi management public.

 

La Chișinău va avea loc ședința comună a Guvernelor R. Moldova și României

Ședința comună a Guvernelor R. Moldova și României va avea loc la 11 februarie, la Chișinău. Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că „relațiile dintre România și R. Moldova devin mai strînse și că e firesc să fie așa”. Oficialul a anunțat că o nouă ședință comună a celor două Executive se va desfășura la data de 11 februarie.

 

COVID-19: Au fost înregistrate 3 907 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 15 188 de teste, fiind confirmate 3 907 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 44 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă în ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 400 585 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 252 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 823 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 170 în stare extrem de gravă și 26 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 766 de pacienți au fost vindecați. În total, 369 139 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Moldovagaz a transferat către Gazprom plata pentru prima jumătate a lunii ianuarie

SA „Moldovagaz” a anunțat în seara zilei de ieri că a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie 2022. Potrivit unui comunicat emis de întreprindere, valoarea transferului a constituit 34,375 milioane de dolari SUA, aceasta fiind tranșa finală din cele 63 milioane de dolari, care trebuiau să fie achitate pentru perioadă respectivă. “Acest fapt a fost posibil grație sprijinului Guvernului, inclusiv alocării a 469 milioane de lei ca avans pentru compensațiile pentru gaze naturale pentru populație, amînarea plăților TVA la bugetul de stat și transferurilor către compania „Energocom””, se mai spune în comunicat

 

O expoziție foto și video a fost inaugurată la un muzeu din capitală

La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată expoziția foto și video a artistului Ștefan Rusu cu genericul „Specii pe cale de dispariție: Pledoarie pentru Cartea Roșie a arhitecturii moderniste”. Directorul instituției, Tudor Zbîrnea a menționat că expoziția este rezultatul unei cercetări în cadrul proiectului „Modernități insulare” axată pe arhitectura socialistă din Asia Centrală și Europa de Est și include o serie de imagini cu plante endemice, juxtapuse cu arhitectura modernistă.

 

Organizarea evenimentelor private va fi sistată

Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică /CNESP/ a emis o nouă hotărîre în contextul majorării numărului cazurilor de infectări cu noua tulpina Omicron. În document, CNESP precizează că pentru următoarea perioadă vor fi sistate următoarele tipuri de activități: organizarea de nunţi, botezuri, mese de pomenire, mese festive. Potrivit deciziei CNESP, activitatea zonelor de agrement şi parcurilor de distracţie, activităţile din incinta cluburilor de noapte şi ringurilor de dans vor fi sistate.

 

MAI va mobiliza toți angajații pentru a preveni răspîndirea noii tulpini a COVID-19

Ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, a anunțat o serie de acțiuni pe care urmează să le implementeze subdiviziunile instituției în contextul noilor măsuri pentru prevenirea și stoparea noii tulpini a COVID-19. Oficialul a precizat că vor fi implicați toți angajații instituției. Conform sursei citate, a fost elaborat un plan de acțiuni ce vizează întreg teritoriul țării. Acțiunile MAI se vor baza atît pe informare și prevenire, cît și pe control. Șeful de la MAI a menționat că în următoarea perioadă vor fi verificate piețele, centrele comerciale, cafenelele, restaurantele, transportul public.

 

Leul s-a depreciat în raport cu dolarul și euro

Astfel, pe parcursul unei leul moldovenesc a cedat dolarului american circa 0,01 bani, iar monedei unice europene – aproape 0,4 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 21 ianuarie un curs oficial de schimb valutar egal cu 18,0517 lei pentru un dolar (+0,01 bani) și 20,4714 lei pentru un euro (+0,36 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 18,0516 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,4678 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 21 ianuarie, constituie: 0,6374 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1398 lei pentru 1 leu românesc și 0,2354 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Pe traseele din țară circulația se desfășoară în condiții de iarnă

În prezent, accesibilitatea infrastructurii rutiere este asigurată în condiții de iarnă pe toată rețeaua de drumuri naționale. Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, pe parcursul nopții de 21 ianuarie, lucrări de întreținere a drumurilor au avut loc în mai multe raioane. În zonele Nord și Centru s-au efectuat lucrări de patrulare și combatere a lunecușului. În procesul tehnologic au fost antrenate 45 de utilaje speciale și 81 de muncitori care au împrăștiat peste 460 de tone de material antiderapant.

 

Peste 200 de poduri din Moldova se află într-o stare nesatisfăcătoare

Î.S. „Administrația de Stat a Drumurilor” (ASD) anunță că la data de 21 ianuarie, peste 200 de poduri din țară se află într-o stare nesatisfăcătoare. Potrivit reprezentanților întreprinderii, din toate cele 870 de poduri pe care le are în gestiune, nesatisfăcătoare sînt 203 poduri, satisfăcătoare 326, în stare bună – 341 de poduri. Podurile care sînt clasate în stare nesatisfăcătoare urmează a fi prioritizate în programe de elaborare a expertizelor tehnice, ulterior– în programe de elaborare a soluțiilor de proiect privind reparația capitală.

 

Peste 600 de recruți au fost încorporați în Armata Națională

În Armata Naţională s-a desfășurat procesul de încorporare în serviciul militar în termen. Astfel, potrivit şefului Centrului Gestionare Resurse de Mobilizare și a efectivului Armatei Naționale, colonel Octavian Druţă, în perioada 17-21 ianuarie, curent, au fost încorporați peste 600 de recruţi pentru îndeplinirea serviciului militar în termen. Anterior, recruţii au trecut examenul medical preliminar şi expertiza medico-militară.