REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (2 septembrie 2022)

Noi percheziții la sediile Partidului Politic Șor

Procurorii Anticorupție au descins în dimineața zilei de 2 septembrie, cu percheziții la sediile Partidului Politic Șor. Informația a fost confirmată de către reprezentantul procuraturii Mariana Cherpec. Potrivit oamenilor legii, descinderile au loc în dosarul finanțării ilegale a Partidului Politic Șor. „Confirmam ca astăzi, 2 septembrie, Procuratura Anticorupție efectuează percheziții în cauza penala privind finanțarea PP Sor. După terminarea acțiunilor de urmărire penala vom reveni cu detalii”, a precizat Mariana Cherpec.

 

Rezervele de stat vor fi completate cu cărbune

Rezervele de stat vor fi completate cu o cantitate de 3.155 tone de cărbune, în contextul riscurilor existente în privinţa securităţii aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică şi gaze naturale. În acest scop, din fondul de rezervă al Guvernului, vor fi alocate circa 35,7 miliarde de lei. Suma necesară pentru completarea rezervelor de stat a fost calculată pornind de la prețul mediu pentru o tonă de cărbune, precum și de la cheltuielile pentru recepționarea și păstrarea pînă la finele anului curent. Procedurile de achiziții ale cărbunelui vor fi desfășurate de Agenția Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne care va realiza, totodată, recepționarea, stocarea și păstrarea acestuia în rezervele de stat, conform legislației.

 

De la începutul anului, Serviciul Fiscal a încasat 35,3 miliarde de lei

Încasările la Bugetul Public Național administrate de Serviciul Fiscal de Stat (SFS) au constituit 35,3 miliarde de lei (circa 1,8 mlrd de euro), în opt luni ale anului 2022, ceea ce denotă o creștere de 5370,0 milioane de lei sau cu 17,9% în raport cu perioada similară a anului precedent. Potrivit SFS, în anul 2022, la Bugetul de stat s-au încasat 15,4 miliarde de lei, ceea ce constituie cu 2844,4 milioane de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, sau o creștere de 22,7%. La Bugetele locale s-au înregistrat încasări în sumă de circa 3,8 miliarde de lei, ceea ce reprezintă cu 485,5 milioane de lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent.

 

La Chișinău va fi dezvelită o placă comemorativă ”Petre Teodorovici”

Pe fațada casei din capitală în care a locuit compozitorul Petre Teodorovici va fi instalată o placă comemorativă. O decizie în acest sens a fost aprobată de Guvern. Potrivit Ministerului Culturii, dezvelirea plăcii comemorative are scopul de a eterniza memoria lui Petre Teodorovici, compozitor și interpret de muzică ușoară, Maestru Emerit în Arte, deținător al ordinului „Gloria Muncii”.

 

Mai mulţi elevi au primit kituri educaţionale, donate cu sprijinul României

Peste 2800 de elevi din treizeci de școli au primit, la începutul anului școlar 2022-2023, cîte un kit educațional alcătuit din ghiozdan, rechizite și cărți. Elevii au beneficiat de aceste daruri grație proiectului „Cutia școlarului. Cărți și rechizite pentru copiii din Republica Moldova“, organizat de către Idea Papel, cu sprijinul Departamentului român pentru Relația cu R. Moldova. Proiectul s-a adresat elevilor din învățămîntul secundar general al școlilor din țara noastră, acele instituții de învățămînt cu elevi aflați în risc de abandon școlar și absenteism crescut.

 

Guvernul a operat noi remanieri de cadre

Membrii Cabinetului de miniștri au acceptat eliberarea lui Stelian Manic din funcţia de director general la Agenţia de Investiţii. De asemenea, Executivul a aprobat decizia cu privire la numirea în funcţia de şef al Agenţiei de Investiţii a lui Marin Ciobanu, administrator al Zonei Economice Libere Bălţi. Miniştrii au mai votat pentru eliberarea din funcţie a lui Tudor Mancaş, secretar de stat general la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

 

A fost lansat Registrul unităților de instruire a conducătorilor de vehicule

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în parteneriat cu Agenția de Guvernare Electronică a lansat sistemul informațional „Registrul unităților de instruire a conducătorilor de vehicule și al formabililor”, în baza Hotărîrii Guvernului cu privire la aprobarea conceptului și modalității de mentenanță a acestuia. Sistemul este o platformă unică de gestionare în format electronic a informației cu privire la unitățile de instruire și formabililor care oferă un mediu informațional accesibil și securizat pentru asigurarea managementului unităților de instruire.

 

Mai multe localități din Nisporeni şi Ungheni vor fi asigurate cu apă potabilă din Prut

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Consiliul raional Nisporeni și compania executoare au semnat contractul de antrepriză în cadrul proiectului de îmbunătățire a calității vieții populației rurale prin construcția apeductului de interconexiune a rîului Prut - satul Măcărești, ce va asigura cu apă potabilă 13 localități din raioanele Nisporeni și Ungheni. Acest proiect este planificat pentru implementare în decurs de 35 de luni și prevede construcția apeductului magistral cu lungimea de 29,8 km, cu conectare la punctul de traversare „Măcărești" a rîului Prut către 13 localități.

 

Întreprinderea pentru Silvicultură Chișinău va elibera populației lemn de foc

Întreprinderea pentru Silvicultură Chișinău va elibera populației cîte 3 m/st lemn de foc fiecărei gospodării. Decizia a fost aprobată de Comisia Situații Excepționale cu scopul de aprovizionare a cetățenilor cu lemn de foc pentru perioada rece a anului. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, doritorii de a beneficia de lemn de foc urmează să se adreseze la ocolul silvic din raza de activitate a acestuia.

 

În anul curent, angajații IGSU au salvat în urma situațiilor de urgență și excepționale 410 persoane

În anul curent, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/ au reușit să salveze în urma situațiilor de urgență și excepționale 410 persoane, dintre care 235 de copii. Anunțul a fost făcut astăzi în cadrul unei conferințe de presă susținută de șeful IGSU, Alexandru Oprea. Potrivit sursei citate, volumul misiunilor efectuate de angajații IGSU continuă să crească în ultimii 10 ani. Tendința este generată de creșterea treptată a capacității operaționale și extinderea spectrului de intervenții, precum și de schimbările climatice, în mod special arderile de vegetație uscată. „Anul acesta, pompierii au realizat deja 9613 misiuni la stingerea focarelor de vegetație uscată, care au nimicit 54580 ha de teren”, a spus Oprea.