REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (8 decembrie 2021)

Ofițerii SIS și procurorii au descins la Centrul Național Anticorupție

În dimineața curentă ofițerii Serviciului de Informații și Securitate și procurorii au descins la sediul Centrului Național Anticorupție. Informația a fost confirmată de către purtătorul de cuvînt al CNA, Angela Starinschi. „Confirm acțiunile de urmărire penală, desfășurate de procurorii anticorupție în biroul șefului Direcției generale urmărire penală”, a menționat Starinschi. Anterior, în presă au apărut mai multe materiale care îl vizau pe șeful direcției sus-numite.

 

Deputaţii de la Comrat din nou n-au reuşit să aleagă conducerea Adunării Populare

Deputaţii nou-aleşi ai Adunării Populare din UTA Gagauz-Yeri (APG) nu au reuşit nici în şedinţa de ieri să aleagă speakerul şi organele de conducere ale legislativului autonomiei şi au decis să revină asupra subiectului peste o săptămînă. Aceasta a fost a şaptea tentativă de a alege preşedintele APG care a eşuat. În şedinţa de ieri au fost înaintate două candidaturi, Dmitri Constantinov şi Victor Petrov, însă procedura de vot nu a putut fi derulată deoarece deputaţii nu s-au putut înţelege asupra locului de amplasare a cabinei de vot.

 

Asigurarea securității energetice a fost discutată de către Igor Grosu și Katarína Mathernová

Președintele Parlamentului Igor Grosu a avut o întrevedere cu Directorul general adjunct al Direcției generale vecinătate și negocieri privind extinderea (DGNEAR) a Comisiei Europene, Katarína Mathernová. Unul din principalele subiecte discutate în cursul întrevederii a fost asigurarea securității energetice a R. Moldova. Președintele forului legislativ a menționat în discuții că Parlamentul țării va susține efortul Guvernului în implementarea pachetului social, în acordarea măsurilor compensatorii, dar și ajustarea cadrului legal energetic.

 

347 de obiecte explozive au fost nimicite de geniști luna trecută

Pe parcursul lunii noiembrie, echipele de geniu ale Armatei Naționale au executat 17 misiuni de deminare, fiind solicitate în raioanele Ștefan Vodă, Ungheni și Orhei. Potrivit Ministerului Apărării, în urma cercetării solului, geniștii militari au depistat 347 obiecte explozive şi peste 13 900 cartuşe de diferit calibru, din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Marea majoritate a obiectelor explozive au fost depistate în satul Răscăieți din raionul Ștefan Vodă. Acolo în urma cercetării terenului, au fost descoperite 304 obiecte explozive de diferit calibru și peste 3 900 de cartușe. În aceeași localitate, o altă echipă de deminare a identificat 10 000 de cartușe și 17 obiecte explozive, printre care proiectile de artilerie și mine antipersonal. Toate munițiile au fost distruse în condiții de maximă securitate.

 

ÎM "Exdrupo" din capitală este pregătită pentru a face față unor ninsori abundente

ÎM Regia "Exdrupo" a achiziționat 2,3 mii tone de sare și o mie de tone de nisip. ÎM Regia "Exdrupo" a anunțat că este pregătită să facă față sezonului rutier de iarnă, în acest scop a achiziționat 2,3 mii de tone de sare și o mie de tone de nisip, la care se adaugă cele trei mii de tone de material antiderapant existente în stoc. În același timp, pentru a fi asigurată cu material antiderapant în cazul ninsori abundente, întreprinderea a demarat procedura de licitație pentru alte 10 mii tone de material antiderapant.

 

Japonia va susţine în continuare sectorul agroindustrial din Moldova

Progresul derulării Proiectului de modernizare a tehnicii și echipamentelor agricole, implementat de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii; relansarea activității Fabricii de peleți din comuna Porumbeni, raionul Criuleni, au fost subiectele principale discutate la întrevederea conducerii Ministerului agriculturii cu Yoshihiro Katayama, ambasadorul Japoniei în R. Moldova, și cu șeful Oficiului Agenţiei Internaţionale de Cooperare a Japoniei, Satoshi Sugimoto. Părțile au avut un schimb de opinii referitor la procesul de execuție a proiectelor, au stabilit următoarele activități pentru valorificarea resurselor financiare din cadrul proiectelor și au estimat necesarul de investiții.

 

La Chişinău va fi deschis un sediu al Comunităţii Energetice

Secretariatul Comunității Energetice își va deschide un sediu la Chișinău. Acest lucru a fost examinat astăzi de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, cu noul director al Comunității Energetice. În context, oficialul a mulțumit pentru suportul acordat de-a lungul timpului și pentru angajamentele de viitor în crearea în R. Moldova a unei piețe energetice, transparentă și corectă. Comunitatea Energetică este o asociație între statele Uniunii Europene și cele din Europa de Sud-Est, care are ca scop crearea unei piețe a electricității și gazului între UE și alte țări.

 

Un ex-polițist a fost reținut în dosarul Primăriei Trușeni

Mai multe percheziții au avut loc în această dimineață în dosarul Primăriei Trușeni din municipiul Chișinău. Ofițerii CNA și procurorii anticorupție au reținut un fost polițist și au desfășurat acțiuni de urmărire penală la o persoană bănuită de complicitate la tentativa de deposedare de proprietate a unei locuitoare din Trușeni. Potrivit CNA, ex-polițistul este reținut pentru 72 de ore și a fost plasat în izolatorul CNA. În cadrul acţiunilor de urmărire penală, a fost documentată tentativa de preluare abuzivă a unor proprietăţi, care aparţineau unei locuitoare, în vîrstă de 73 de ani, a comunei Truşeni.

 

Peste 8 500 moldoveni și-au administrat doza trei anti-Covid

Autoritățile din Sănătate anunță situația Covid din săptămîna precedentă. Potrivit datelor prezentate, în perioada 29 noiembrie – 05 decembrie, au fost înregistrate 3 824 cazuri de Covid-19, dintre care 1 830 de cazuri în regiunea transnistreană. Iar privitor la rata de vaccinare, 8 500 moldoveni au reușit să-și administreze deja doza 3 anti-Covid. Potrivit datelor, incidența a constituit 103 cazuri la 100 mii populație, înregistrînd o scădere cu peste 9% comparativ cu indicatorul respectiv din săptămîna precedentă și cu 53% comparativ cu luna precedentă. În perioada respectivă, a fost stabilit cod roșu în regiunea transnistreană, unde a fost atestată o incidență de 385 cazuri la 100 mii de locuitori

 

Curtea de Conturi va realiza în 2022 un audit în domeniul gazelor naturale

Legislativul va propune Curții de Conturi să realizeze un audit public extern în domeniul gazelor naturale. Comisia parlamentară de control al finanțelor publice a aprobat astăzi raportul la un proiect de lege în acest sens. Potrivit documentului, auditul ar urma să fie efectuat asupra activității societăților comerciale și entităților din domeniul gazelor naturale sub aspectul conformității activităților și tranzacțiilor financiare ale acestora cu normele legale. Misiunea de audit va fi efectuată cu derogare de la prevederile Legii privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi și Legii privind societățile pe acțiuni.

 

Natalia Gavriliță va efectua o vizită la București

Premierul Natalia Gavriliță va efectua mîine, 9 decembrie o vizită la București unde are programate mai multe întrevederi oficiale, scrie presa din România. Purtătoarea de cuvînt a Executivului de la Chișinău, Anastasia Taburceanu, a precizat că în capitala României, Natalia Gavriliță va avea o întrevedere cu omologul său român, Nicolae Ciucă, în cadrul căreia vor fi discutate mai multe subiecte de interes comun.

 

O schemă frauduloasă de introducere a pieselor auto în țară a fost deconspirată de oamenii legii

Ofițerii Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigații, timp de două luni au documentat activitatea ilegală a doi bărbați, care comercializau piese auto noi și uzate, introduse în țară prin regiunea transnistreană. Potrivit sursei citate, cei doi au creat un cont bancar pe numele unuia dintre ei, pe care erau transferate în avans mijloace financiare. Ulterior, piesele auto erau introduse pe teritoriul țării prin eludarea controlului vamal. Conform legislației în vigoare, dacă vor fi găsiți vinovați cei doi riscă amendă de la 7 500 la 10 mii de lei.