REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7 februarie 2022)
57 de incendii de vegetație au fost lichidate de pompieri
Conform datelor colectate din subdiviziunile teritoriale a IGSU, în ultimele 24 de ore focul a nimicit 136 ha de vegetație uscată în regiunile țării, fiind realizate 57 de intervenții a pompierilor la lichidarea focarelor de ardere. Astfel de intervenții au avut loc în raioanele Anenii Noi, Cantemir, Orhei, Cahul, Căușeni, Sîngerei. Conform IGSU, 2 ha de vegetație uscată au fost nimicite de flăcări în localitatea Biruința, raionul Sîngerei. Pentru stingerea focarului de ardere, cu pericolul de răspîndire spre sectorul locativ au fost îndreptate, 2 echipaje de pompieri, care au reușit lichidarea arderii către ora 17:11. De asemenea, pompierii IGSU au stins cîte 10 ha de iarbă uscată în raionul Orhei, satul Jora de Jos și la Cahul, localitaea Сotihana, 8 hala Gotești, raionul Cantemir și 5 hala Bravicea, raionul Călărași.
Peste 180 de infracțiuni au fost înregistrate în stînga Nistrului
Un număr de 181 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 133 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în ultima săptămînă s-au înregistrat 37 de cazuri de furt și patru infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute șase persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1 360 de procese-verbale, dintre care 17 pentru condus în stare de ebrietate.
COVID-19: Au fost înregistrate 1 511 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 7 053 de teste, fiind confirmate 1 511 cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, patru sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 468 782 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 34 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 2 428 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 101 în stare extrem de gravă și nouă de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alte 3 094 de persoane au fost vindecate. În total, 410 233 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.
Termoelectrica a îndemnat consumatorii să monitorizeze contoarele în funcție de necesități
Societatea pe acţiuni „Termoelectrica” a recomandat gestionarilor fondului locativ și responsabililor de contor să monitorizeze sistematic și să asigure reglarea la necesitate a temperaturii în blocurile locative, în funcție de necesități. „În cazul în care, pe parcursul zilei, temperaturile aerului exterior sînt ridicate, iar caloriferele sînt supraîncălzite, recomandăm locatarilor să solicite intervenția gestionarului fondului locativ sau, după caz, a angajaților Termoelectrica, pentru ajustarea consumului de energie termică”, indică instituția.
1133 de elevi din ţară sînt infectaţi cu COVID-19
Peste patru sute de elevi din treptele de învăţămînt primar, gimnazial şi liceal s-au infectat săptămîna trecută de COVID-19, numărul total constituind în prezent 1133. Datele au fost anunțate astăzi de către Ministerul educației. Conform situației epidemiologice la data de 4 februarie, în instituțiile de învățămînt din R. Moldova numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 constituia 1133 de persoane. De asemenea, s-au infectat cu noul coronavirus 203 cadre didactice și 74 de angajați auxiliari. În grădinițele din țară au fost înregistrate, în aceeași perioadă, 94 de cazuri de infectare în rîndul micuților, iar 186 de educatori și 101 angajați auxiliari au prezentat teste pozitive la COVID-19.
O ședință comună a Guvernelor R. Moldova și României va avea loc în această săptămînă
La sfîrșitul acestei săptămîni, la Chișinău va avea loc ședința comună a Guvernelor R. Moldova și României. Anunțul a fost făcut de șeful statului, Maia Sandu, pe pagina sa de pe o rețea de socializare. Potrivit sursei citate, în cadrul ședinței vor fi semnate o serie de acorduri și protocoale de colaborare pe mai multe domenii. Între acestea, acordul privind construirea unui nou pod peste Prut la Ungheni, programul de asistență financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro și eliminarea tarifelor de roaming.
CICDE a lansat un concurs de burse
Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral (CICDE) a lansat un concurs de burse pentru elaborarea proiectelor de cercetare individuală în domeniul electoral. Astfel, cinci tineri vor primi o bursă de 5000 lei pentru elaborarea proiectelor de cercetare. De asemenea, coordonatorii proiectelor de cercetare vor fi remunerați cu un onorariu de 5000 lei.
Directorul CNA a fost prezentat efectivului
Directorul Centrului Național Anticorupție, Iulian Rusu, a fost prezentat, în această dimineață, efectivului CNA. Noul conducător a intrat, de astăzi, în funcție pentru un mandat de 5 ani, după ce a fost votat de 57 de deputați ai Parlamentului.
În Chișinău situația epidemiologică se stabilizează
Situația epidemiologică din municipiul Chișinău se stabilizează, numărul de bolnavi de COVID-19 fiind în scădere. Șeful Direcției generale sănătate și asistență socială a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlcă, a declarat astăzi că numărul bolnavilor de COVID-19 este în scădere, iar situația epidemiologică se stabilizează. Astfel, începînd de astăzi, două secții de tratament anti-COVID-19, deschise la Spitalul de Copii Municipal din Chișinău "V. Ignatenco", au revenit la destinația lor inițială. „Numărul în scădere al cazurilor de COVID-19 face posibilă excluderea graduală a spitalelor municipale din circuitul COVID-19”, a menționat Gîlcă.
Încasările Serviciului Vamal s-au ridicat la peste 555 mln de lei
Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat s-au ridicat, în perioada 31 ianuarie - 6 februarie 2022, la peste 555 milioane de lei, mai mult cu 12,6% față de suma planificată pentru această perioadă. „Pe parcursul săptămînii trecute, numărul pasagerilor care au intrat în R. Moldova constituie peste 62 000. Dintre aceștia, 1 374 de persoane fizice au declarat diverse bunuri, achitînd plăți în cuantum de 3,6% din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă”, indică Serviciul Vamal.
Adunarea Populară din UTA Gagauz-Yeri şi-a ales conducerea
Adunarea Populară din UTA Gagauz-Yeri (APG) a reuşit din a 15-a încercare să-şi aleagă conducerea. Astfel, noul preşedinte al legislativului autonomiei este Dmitri Constantinov. Deputaţii regiunii au ales şi vicepreşedinţii APG – Gheorghi Leiciu, Nicolai Ormanji şi Alexandr Tarnavschi.
Peste 100 certificate de vaccinare anti-COVID-19 au fost eliberate fraudulos
Procurorii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au desfășurat percheziții în privința eliberării ilegale a certificatelor de vaccinare anti-COVID-19 de către angajați ai spitalului „Sfînta Treime” în decursul anului 2021. Peste 100 de certificate au ajuns deja în vizorul oamenilor legii. Potrivit PCCOCS, perchezițiile au loc la domiciliile și locurile de muncă a trei angajați ai spitalului – un vicedirector al spitalului și doi asistenți medicali. Conform informațiilor preliminare, aceștia ar fi eliberat fraudulos certificate pentru peste 100 de persoane care se aflau în afara țării, iar astfel au obținut un venit infracțional de peste 600.000 de lei.
În Moldova a fost lansată Săptămîna siguranței pe internet
Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) a lansat astăzi Săptămîna siguranței pe internet. Campania de informare se va desfășura pînă pe 11 februarie şi este organizată în contextul Zilei Siguranței pe Internet #SaferInternetDay, marcată anual în a doua zi de marți a lunii februarie. Evenimentul are scopul să sporească gradul de conștientizare privind vulnerabilitățile din mediul online, pe fundalul dezvoltării semnificative a activităților/serviciilor pe Internet, problemele online emergente și preocupările actuale.