REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (7 decembrie 2021)

Vlad Filat a pierdut dosarul de la CEDO

În hotărîrea Curții în cauza Filat versus Moldova, s-a votat în unanimitate că nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție. Cauza se referă la procedurile penale care, în 2016, s-au finalizat cu condamnarea lui Filat la 9 ani de închisoare pentru luare de mită și trafic de influență. Curtea a decis că nici declarațiile făcute de Procurorul General în ședința Parlamentului din 15 octombrie 2015, nici motivarea în demersul respectiv, care a fost citit în ședință de către spicherul Parlamentului nu au încălcat dreptul reclamantului de a fi prezumat nevinovat și astfel nu a avut loc violarea Articolului 6 § 2 din Convenție. Restul capetelor din cererea reclamantului au fost declarate ca inadmisibile.

 

În ţară a fost anunţat Cod Galben de precipitații puternice

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat astăzi Cod Galben de precipitaţii puternice. Potrivit SHS, avertizarea este valabilă și mîine, 8 decembrie, perioadă în care se prevăd precipitaţii puternice (15-30 l/m2), predominant sub formă de ploaie, la nord lapoviță. Maximele termice de mîine vor indica pînă la 6 grade Celsius, ziua, şi pînă la un grad de ger, noaptea. În contextul avertizărilor meteo, drumarii şi salvatorii au recomandat şoferilor să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi indicatoarele rutiere, iar în condiţii de vizibilitate redusă să se deplaseze cu viteză mică, cu posibilitate de manevrare a frînării.

 

Doi bărbați au fost reținuți după ce au încercat să organizeze trecerea ilegală a frontierei

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale /PCCOCS/, de comun cu Serviciul de Informații și Securitate au reținut doi bărbați bănuiți că au facilitat și organizat trecerea ilegală a frontierei de stat, prin postul vamal Leușeni, în schimbul sumei de 4000 euro. Potrivit PCCOCS, cei doi au pretins că au influență asupra persoanelor din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, astfel încît persoana solicitantă să intre în țară fără ca să fie înregistrată în baza de date. După audieri, cei doi și-au recunoscut vinovăția și colaborează cu organele de drept.

 

Peste 7 300 de locuințe au fost achiziționate prin Programul ”Prima Casă”

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 7 352 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 3,98 mlrd de lei, iar suma totală a garanțiilor constituie 1,94 mlrd de lei. Potrivit Ministerului finanțelor, din numărul total al beneficiarilor, 5 532 persoane beneficiază de compensații din bugetul de stat pentru acoperirea parțială a cheltuielilor pentru achitarea creditului ipotecar în cadrul Programului Prima Casă 1, dintre care 1294 de persoane în cadrul Programului Prima Casă 2, 3098 – în cadrul programului Prima Casă 3, 1128 – în cadrul programului Prima Casă 4 și 12 – în cadrul programului Prima Casă 5.

 

Crearea Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Bălţi este aproape de finalizare

Lucrările de construcție-montaj executate la viitorul Centru de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord, din Bălţi, sînt la etapa de finalizare. Centrul este creat în cadrul unui proiect finanțat din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și sprijinit de Proiectul de Competitivitate din Moldova. Cele două blocuri care vor găzdui Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic sînt conectate la electricitate, rețele de apă și canalizare, rețeaua Internet și alte. Sediul viitorului Centru, cu o suprafață de 6054 mp, se află pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.

 

Șeful Biroului politici de reintegrare a avut o întrevedere cu Ambasadorul Marii Britanii

O conversație pe diverse aspecte ce au tangență cu dosarul transnistrean și interacțiunea între cele două maluri ale Nistrului a avut loc între șeful Biroului politici de reintegrare Alin Gvidiani și Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău Steven Fisher. Șeful Biroului a remarcat dinamica în formatele de dialog dintre Chișinău și Tiraspol, realizarea obținută la reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE de la Stockholm prin aprobarea celei de-a 10-a declarații consecutive privind reglementarea transnistreană.

 

Un nou proiect UE pentru producerea semințelor eco va fi dezvoltat în R. Moldova

„EcoSeeds LuMo - De la sămînță la raft” este genericul unui proiect agricol, lansat în Moldova. Acesta are drept scop susținerea agricultorilor autohtoni în producerea materialului semincer certificat ecologic. Datorită susținerii Uniunii Europene, proiectul este dezvoltat de Institutul Institutul de Biologie și Agricultură din Luxemburg și Institutul Ştiinţifico-Practic de Horticultură şi Tehnologii Alimentare din Moldova, în cadrul programului EU4 Business.

 

Gimnaziul cu predare în limba rusă din satul Misovca va fi închis

Gimnaziul cu predare în limba rusă din satul Misovca, care face parte din comuna Gangura, raionul Ialoveni, va fi închis. Anunțul a fost făcut chiar de primarul de Gangura, Marcel Bobeica, pe rețelele de socializare. „Ieri am primit o înștiințare prin care sînt informat de demararea procesului de fuziune a gimnaziilor Gangura și Misovca”, a scris Bobeica. Primarul a atașat și decizia autorităților, în care este menționat că fuziunea celor două școli va avea loc la sfîrșitul anului de studii 2021-2022.

 

Pacienții cu dizabilități au avut acces redus la serviciile de sănătate din cauza pandemiei

Pacienții cu dizabilități, diabet, HIV pozitivi și aflați în îngrijiri paliative au avut acces redus la serviciile de sănătate, din cauza pandemiei de COVID-19, arată datele studiului „Accesul la sănătate a grupurilor vulnerabile în perioada pandemică", realizat de Keystone-Moldova. Studiul a fost realizat în perioada aprilie-iunie 2021, pe un eșantion de 1805 respondenți. Mai mult de două treimi dintre cei intervievați spun că nu au avut acces la medicul de familie și la medicii de specializare îngustă. Cele mai multe piedici au fost provocate de frica de a se infecta cu SARS-CoV-2, imposibilitatea de a se programa la medic din cauza numărului prea mare de pacienți, care au avut nevoie de servicii medicale în ambulatoriu sau în spital.