REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (6 decembrie 2021)
CEC a prezentat rezultatele pentru turul doi al alegerilor locale
Rezultatele preliminare arată că trei candidați independenți și doi reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate au cîștigat turul doi al alegerilor locale noi desfășurate ieri în cinci localități rurale. Astfel în satul Opaci, raionul Căușeni, candidatul independent Roman Pinteac a acumulat 544 de voturi și se află pe primul loc în fața concurentului său; în comuna Hîrtop, raionul Cimișlia, candidatul independent Vitalie Caraja a acumulat 399 de voturi și este pe primul loc; în orașul Cupcini, raionul Edineț, candidatul independent Ludmila Magu a acumulat 1 162 de voturi și se află pe primul loc; în satul Bălceana, raionul Hîncești, Aurelia Temciuc, candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, a acumulat 302 voturi și se află pe primul loc iar în comuna Cneazevca din raionul Leova candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Larisa Tomșa a acumulat 216 voturi și se află pe primul loc.
Teatrul ”Mihai Eminescu” va prezenta spectacolul ”Dosarele Siberiei”
Teatrul Național ”Mihai Eminescu” din Chișinău va juca pe 8 decembrie, pe scena mare a Teatrului Național din Ungaria, spectacolul ”Dosarele Siberiei” de regizorul Petru Hadîrcă, după memoriile Ecaterinei Chele, deportată în 1941, Margaretei Cemîrtan-Spînu, deportată în 1949, și ale lui Ion Moraru, condamnat politic în 1950 la 10 ani de GULAG. Potrivit organizatorilor, evenimentul este prilejuit de aniversarea a 30 de ani de la proclamarea independenței R. Moldova și a 100 de ani de la inaugurarea Teatrului Național din Chișinău (actualmente Teatrul Național „Mihai Eminescu”).
În Chișinău mai există elevi care învață de la distanță
Peste 1 700 de elevi din municipiul Chișinău continuă să învețe de la distanță. Șeful interimar al Direcției generale educație, tineret și sport, Adrian Pavaloi, a declarat la ședința on-line de astăzi a serviciilor municipale că în 20 de instituții municipale de învățămînt elevii învață de la distanță. „Sînt 1 728 de elevi din 130 de clase care continuă să învețe de la distanță. Motivul ține de numărul mare de elevi care sînt într-o clasă și de aplicarea măsurilor de protecție anti-COVID-19”, a menționat Pavaloi.
Secția terapie intensivă a Spitalului Clinic va fi dotată cu echipament nou
Secția de terapie intensivă a Spitalului Clinic al Ministerului sănătății va fi dotată cu 20 de paturi și alte dispozitive medicale necesare. Costul echipamentului, în valoare de peste 7.861.635 de lei, va fi achitat de Guvernul Republicii Cehe. În acest weekend conducerea Ministerului Sănătății a semnat un acord de grant cu Ambasada Republicii Cehe la Chișinău. La eveniment a fost prezent și ministrul Sănătății, Ala Nemerenco. Potrivit sursei citate, dotarea Secției de Terapie Intensivă va permite Spitalului Clinic al Ministerului sănătății să ofere asistență de înaltă calitate unui număr mai mare de pacienți.
ODIMM are un nou director interimar
Ministerul economiei l-a numit pe Dumitru Pîntea în funcția de director interimar al Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM). Şeful structurii a fost prezentat astăzi colectivului de ministrul de resort Sergiu Gaibu. Dumitru Pîntea a deținut pînă recent funcția de director al programului ”Mediul de afaceri și IMM” în cadrul Centrului Analitic Independent Expert-Grup. În perioada 2013-2015, a activat în calitate de consultant principal al Direcției politici comerciale a Ministerului economiei.
CNA lansează săptămîna anticorupție
Mai multe instituții publice din țară vor fi gazdele evenimentelor anticorupție, organizate de CNA în cadrul Săptămînii anticorupție, care va avea loc cu prilejul Zilei internaționale anticorupție, marcate pe 9 decembrie. Evenimentele vin să consolideze eforturile instituțiilor de a preveni și combate flagelul corupției în Moldova. Săptămîna anticorupție din acest an debutează cu lansarea Calendarului Integrității pentru 2022, iar mai multe activități cu genericul “O lecție de integritate în Școala mea” se vor desfășura în instituțiile de învățămînt din țară pe tot parcursul săptămînii.
Deputații participă la Sesiunea Adunării Parlamentare a RM și Poloniei
O delegație a Legislativului participă la cea de-a VII-a Sesiune a Adunării Parlamentare a R. Moldova și Poloniei. Evenimentul se desfășoară în perioada 5-8 decembrie, la Varșovia. Țara noastră este reprezentată de vicepreședintele Parlamentului, copreședinte al Adunării, Mihail Popșoi, Larisa Voloh, Radu Mudreac, Valentina Manic, Vitalie Jacot și Sergiu Lazarencu. Evenimentul va debuta cu un discurs din partea vicemareșalului Seimului Republicii Polone, copreședintele delegației polone la AP a Moldovei și Poloniei, Ryszard Terlecki.
SUA au oferit Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane un lot de tehnică
Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin intermediul Ambasadei la Chișinău, a oferit Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane un lot de tehnică de calcul în valoare de 23 mii de dolari. Prezent la eveniment, șeful Inspectoratului General al Poliției, Iurie Podarilov, a mulțumit SUA pentru donația oferită, menționînd că acest lot de tehnică de calcul este necesar pentru instituție și va fi repartizat polițiștilor în vederea îmbunătățirii condițiilor de activitate. Donația conține dulapuri metalice pentru depozitarea documentelor, computere, imprimante multifuncţionale şi dispozitive de stocare a informaţiei.
A fost lansată depunerea dosarelor pentru premiile în domeniul culturii
Ministerul culturii a anunțat astăzi lansarea depunerii dosarelor pentru premiile în domeniul culturii, care se acordă anual pentru produse de creaţie şi inovaţii artistice, care au un impact semnificativ asupra artelor profesioniste, patrimoniului cultural naţional şi internaţional, au obținut aprecierea societăţii şi au contribuit la promovarea culturii naţionale pe plan international.
Vama a raportat încasări de peste 25,5 miliarde lei
Încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat de la începutul anului curent s-au ridicat la peste 25,5 miliarde de lei, în creștere cu circa 27% față de încasările din intervalul respectiv al anului trecut și mai mult cu peste 11% față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. În noiembrie curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 2,7 miliarde lei, suma fiind în creștere cu peste 24% în raport cu aceeași lună a anului 2020 și cu circa 30% comparativ cu noiembrie 2019, indică instituţia. Totodată, în perioada 29 noiembrie - 05 decembrie 2021, veniturile colectate de SV la bugetul de stat se ridică la circa 593 milioane de lei, mai mult cu aproape 39% față de sarcina bugetară stabilită pentru această săptămînă.
Mai multe afaceri din Cahul se dezvoltă cu asistența UE
Paisprezece antreprenori din raionul Cahul au primit granturi în valoare de la 15 mii pînă la 30 de mii de euro fiecare, asistență oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea sectorului privat în cadrul celui de-al doilea apel de granturi lansat de Programul „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, care este implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). Totodată, au fost oferite certificate de grant în valoare de pînă la 20 de mii de euro fiecare pentru două organizații non-guvernamentale și suport în valoare de cîte 1620 euro pentru trei asociații obștești din regiune.
Peste 180 de infracțiuni au fost înregistrate în stînga Nistrului
Un număr de 186 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 154 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în ultima săptămînă s-au înregistrat 33 de cazuri de furt și trei infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute cinci persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1 259 de procese-verbale, dintre care 11 pentru condus în stare de ebrietate.