REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 mai 2020)

Troleibuzele și autobuzele din Chișinău vor circula cu maxim 35 de pasageri

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a cerut luni, 4 mai, ca transportul public în capitală să se desfășoare cu respectarea măsurilor de protecție împotriva infectării cu COVID-19. Ceban a solicitat să fie respectate restricționările de încărcare la maximă capacitate a troleibuzelor și autobuzelor – accesul doar a 35 de călători în autobuze și troleibuze, 50 de călători în troleibuzele articulate, și purtarea obligatorie a măștii medicinale în transportul public.

 

Municipiile Cahul şi Iaşi au încheiat un Acord de cooperare

Municipiul Cahul din R. Moldova şi municipiul Iaşi din România au încheiat un Acord de cooperare. O decizie în acest sens a fost luată de Consiliul municipal Iaşi. „Hotărîrea de a semna acest Acord de înfrăţire este rezultatul discuţiilor pe care le-am avut cu primarul Mihai Chirica. Acestea au fost despre obiectivele și interesul comun de cooperare la nivelul mai multor instituții și mă bucur că consilierii ieşeni au fost de acord în unanimitate să dezvoltăm aceste relații”, a declarat primarul municipiului Cahul, Nicolae Dandiş.

 

Mai multe localități suburbane au rămas fără transport către Chișinău

Șeful Direcției transport public al Primăriei municipiului Chișinău, Lilian Copaci, a declarat luni, 4 mai că, din lipsa unui număr suficient de autobuze ori troleibuze, mai multe comune suburbane ale capitalei nu sînt asigurate cu transport. Astfel, localitățile Budești, Tohatin, Dumbrava și Durlești au rămas fără transport către Chișinău.

 

Biblioteca Națională celebrează online Zilele Europei 2020

În contextul Zilelor Europei în Moldova, care se desfășoară anul acesta online, Biblioteca Națională a R. Moldova (BNRM) se alătură inițiativei de celebrare în perioada 4 - 9 mai a acestei sărbători și propune o incursiune virtuală cu genericul „Cunoaşte Europa în spaţiul virtual”, oferind o selecție de prezentări și conținuturi informaționale cu tematică europeană. Directorul instituției, Elena Pintilei, a menționat că în aceste zile vor fi prezentate o serie de video din arhiva secțiilor Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare Audiovideoteca, precum și Marketing și Comunicare Socioculturală.

 

Numărul persoanelor tratate de COVID-19 a ajuns la 1400

Pe parcursul zilei de ieri au fost externate 41 de persoane, dintre care 20 din regiunea transnistreană. În total 1423 de persoane au fost tratate de COVID-19. Datele au fost făcute publice luni, 4 mai, de Ministerul Sănătății. Potrivit sursei citate, pînă la ora actuală, în R. Moldova au fost înregistrate 4121 de cazuri de infectare cu noul Coronavirus, dintre care 489 de cazuri sînt din stînga Nistrului.

 

Activele oficiale de rezervă s-au majorat

Activele oficiale de rezervă au fost restabilite la nivelul de 3 118,53 milioane de dolari, după diminuarea cu cca 144,15 milioane de dolari în lunile martie și aprilie, potrivit datelor din 24 aprilie, transmite Banca Naţională a Moldovei (BNM). „Această evoluție a fost determinată, în principal, de acordarea de către Fondul Monetar Internațional în favoarea Ministerului Finanțelor al R. Moldova a creditului de urgență pentru gestionarea situației epidemiologice excepționale provocate de COVID-19.

 

Starea de urgență nu va fi prelungită după data de 15 mai

Autoritățile nu intenționează să prelungească starea de urgență care se încheie la 15 mai. Anunțul a fost făcut luni, 4 mai, de către premierul Ion Chicu, la finele ședinței săptămînale cu șeful statului Igor Dodon și speakerul Zinaida Greceanîi. Potrivit sursei citate, după data de 15 mai, toate instituțiile statului, inclusiv Guvernul și Parlamentul, vor reveni la regim obișnuit de lucru. „Nu intenționăm să extindem această stare. Dar, marea majoritate a statelor continuă să mențină condiții speciale. Pericolul nu a trecut. Este necesar să păstrăm prudența. O eventuală creștere a numărului de cazuri ne va impune să revenim la restricții”, a spus Chicu.

 

Activitatea Direcţiei arhitectură a Primăriei Chişinău va fi digitalizată

Viceprimarul capitalei, Victor Chironda, a declarat astăzi, la şedinţa on-line a serviciilor Primăriei Chişinău că, în scurt timp, activitatea Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare va fi digitalizată. Chironda a spus că, în paralel cu reformarea şi reorganizarea Direcţiei, activitatea acesteia va fi digitalizată. "În perioada 4-10 mai vom declanşa digitalizarea internă a activităţii Direcţiei arhitectură, pentru ca în săptămîna 11-17 mai să lansăm activitatea on-line a acesteia", a declarat Chironda.

 

Meteorologii au anunţat Cod Galben de instabilitate atmosferică

Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a anunţat pe parcursul zilei de luni, 4 mai, Cod Galben de instabilitate atmosferică. Conform meteorologilor, în perioada indicată se prevăd ploi de scurtă durată cu descărcări electrice, izolat averse puternice cu grindină și vijelie în rafale de pînă la 15-20 metri pe secundă. În următoarele zile, vremea se va răci, iar mercurul termometrelor va indica, pe parcursul săptămînii curente, în toată ţara, valori medii de pînă la 20 de grade Celsius, ziua, şi pînă la 12 grade - noaptea.

 

FAO si MADRM identifică soluţii pentru provocările COVID-19 în agricultură și alimentație

Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, şi reprezentantul Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) în R. Moldova, Raimund Jehle, au dezbătut luni, 4 mai, în cadrul unui dialog online, necesitățile actuale ale sectorului agricol și alimentar din ţara noastră pentru a depăși efectele negative ale pandemiei COVID-19. Principalul subiect abordat a ţinut de impactul social economic al secetei și crizei provocate de pandemia de COVID-19 asupra agriculturii, alimentației și nivelului de trai al populației din țara noastră, în special din mediul rural.

 

Un sfert din numărul total de bolnavi de COVID-19 sînt chișinăuieni

Șefa Direcției generale asistență socială și sănătate a capitalei, Tatiana Bucearschi, a declarat astăzi, în cadrul ședinței on-line a Primăriei municipiului Chișinău, că, din numărul total de cazuri de pacienți cu coronavirus depistați (4121 persoane), 1242 sînt locuitori ai municipiului Chișinău. Bucearschi a spus că sub supravegherea medicilor din cadrul Asistenței Medicale Primare s-au aflat un număr de 18 427 de persoane venite de peste hotare, 1033 dintre acestea fiind confirmate cu cononavirus. „În ultimele 14 zile, pe teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv suburbiile, au venit de peste hotare și se află în carantină un număr de 3410 de persoanele. Doar 21 dintre acestea au fost confirmate cu COVID-19”, a declarat Bucearschi.

 

De la începutul anului, Serviciul Vamal a încasat la buget peste 6,6 mlrd de lei

În primele patru luni ale acestui an, Serviciul Vamal al R. Moldova a încasat peste 6,6 miliarde de lei, cu 78 milioane de lei mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. În luna aprilie, în bugetul de stat au fost colectată suma de un miliard 285 milioane de lei. Potrivit Serviciului Vamal, pe parcursul lunii trecute au fost perfectate 33 045 de declarații vamale și constatate 127 de încălcări ale legislației vamale.