REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 august 2021)

Peste trei mii de hectare de culturi agricole au fost afectate în urma ploilor

Peste 3300 de hectare agricole au fost afectate în urma ploilor torențiale cu vînt puternic și grindină, care au avut loc pe data de 2 august. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, precipitațiile au distrus culturile agricole în localitățile din raioanele Fălești, Soroca, Criuleni, Telenești, Călărași, Glodeni, Rîșcani, Sîngerei, Ungheni, Dubăsari. În raionul Fălești în urma ploii torențiale însoțită de vînt puternic și grindină au fost afectate circa 403 ha de diverse culturi agricole, iar în localitatea Răuțel au fost afectate 500 ha de floarea soarelui.

 

Elevii au obținut patru medalii de bronz la Olimpiada Internațională de Chimie

Patru elevi de la liceele „Orizont”, „Aristotel” din capitală și liceul din Bălți „Mihai Eminescu”, au cîștigat medalii de bronz la cea de-a 53-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Chimie. La competiție au participat 312 elevi din 79 de țări. R. Moldova a fost reprezentată de patru elevi și doi profesori. Concursul, organizat de Japonia, s-a desfășurat online, din cauza pandemiei, în perioada 25 iulie – 02 august 2021.

 

Andrian Mardare s-a calificat în finala probei la aruncarea suliței din cadrul JO

Atletul moldovean Andrian Mardare s-a calificat în finala probei de aruncare a suliței care va avea loc pe data de 7 august pe Stadionul Olimpic din Tokyo. Sportivul moldovean a atins distanța de 82,70 de metri, înregistrînd cel de-al zecelea rezultat ca valoare din seriile preliminare. În același timp, Serghei Marghiev va concura astăzi în finala probei de aruncare a ciocanului. Marghiev s-a calificat luni, 2 august, în finală, înregistrînd rezultatul de 75,94 m obținut în seriile preliminare desfășurate pe Stadionul Olimpic din Tokyo.

 

Două femei au fost condamnate la opt ani de închisoare pentru escrocherie

Două pretinse clarvăzătoare din capitală au fost condamnate la cîte opt ani de detenție pentru escrocherie în proporții deosebit de mari. Potrivit Procuraturii Generale, respectivul proces penal a fost pornit în baza plîngerii depuse de o locuitoare a capitalei, care susținea că cele două ar fi deposedat-o de bunuri în valoare de circa 388 mii de lei /peste 18 mii de euro/. Mai mult decît atît, fiind presată psihologic de către învinuite de „înlăturare a aurei negative”, victima s-a împrumutat cu sume mari de bani de la bancă, dar şi de la rude.

 

Examenul național de Bacalaureat a fost susținut de circa 79% din candidați

La sesiunea suplimentară din anul curent s-au înscris 3139 de candidați. Circa 33% dintre tinerii care au participat la această sesiune au promovat examenul, prin urmare încă 1038 de candidați au obținut diplomele de Bacalaureat. Numărul absolvenților care au promovat examenul național de Bacalaureat în acest an este de 12880, conform rezultatelor finale publicate de Ministerul educaţiei. La sesiunea de Bacalaureat 2021 au fost admiși 16213 candidați, dintre care 10914 din licee, 4601 din colegii, 187 din universități, 342 de candidați care s-au înscris în regim extern și 169 de restanțieri din sesiunile anterioare.

 

Un bărbat beat a ținut ostatici doi copii, după care s-a sinucis

Un bărbat în vîrstă de 25 de ani, fiind în stare de ebrietate, a ținut ostatici doi copii, după care și-a pus capăt zilelor. Cazul a avut loc în seara zilei de ieri, 3 august, în satul Ilenuța, raionul Fălești. Aseară, în jurul orei 23:00, Poliția din Fălești a fost sesizată de o femeie care a comunicat că în satul Ilenuța, concubinul ei, de 25 de ani, este agresiv la domiciliu. Polițiștii s-au deplasat imediat la fața locului, unde au stabilit că bărbatul, fiind în stare de ebrietate, ținea ostatici doi copii. Cu toate că s-au dus tratative și încercări de a-l opri, bărbatul și-a înfipt cuțitul în piept.

 

Încasările Serviciului Vamal au crescut cu 25% față de anul trecut

Încasările Serviciului Vamal în primele şapte luni ale anului 2021 se ridică la circa 15 miliarde de lei /peste 700 mln de euro/, în creștere cu 25,5% față de încasările din aceeași perioadă a anului 2020. „Cifra încasărilor este în creștere cu peste 21% comparativ și cu anul 2019 (ianuarie-iulie), chiar dacă în acea perioadă activitatea agenților economici nu se desfășura în condițiile crizei provocate de pandemie. Totodată, în luna iulie a anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 2,3 miliarde de lei, cu cca 18% mai mult față de luna similară a anului 2020”, indică Serviciul Vamal.

 

Drumul care trece prin localitățile Vatra şi Strășeni a fost reparat în proporție de 85%

Reprezentanții Administrației de Stat a Drumurilor (ASD) au desfășurat o ședință cu antreprenorul pe marginea progresului lucrărilor de reabilitare a unui sector cu o lungime de 17,6 km a drumului național R1 Chișinău – Ungheni – Sculeni. Părțile au constatat că reparația tronsonului, care traversează localitățile Vatra și Strășeni, are un progres de execuție de circa 85%. În prezent, antreprenorul execută lucrări de construcție a stratului de fundație, așternere a stratului de asfalt, construcție a sistemului de drenaj și a trotuarelor. Proiectul de reabilitare a sectorului drumului R1 are o valoare de peste 23 milioane de euro.

 

Peste 66 la sută din personalul din instituțiile de învățămînt a fost vaccinat anti-COVID

Rata totală de acoperire vaccinală a personalului din instituțiile de învățămînt din țară a constituit 66,7% cu o doză și 41,94% cu ciclu complet de vaccin. Anunțul a fost făcut de către ministrul educației Lilia Pogolșa. Potrivit sursei citate, în învățămîntul preșcolar, din numărul total de personal – 28144, rata de acoperire vaccinală este de 60,42% (cu cel puțin o doză). În învățămîntul primar, gimnazial și liceal, din numărul total de personal – 44088, rata de acoperire vaccinală este de 70,3%. În învățămîntul superior, din numărul total de personal - 9399, rata de acoperire vaccinală este de 80,7% cu cel puțin o doză și 29,56% cu ciclu complet de vaccin.

 

În Capitală a început aplicarea marcajului rutier în preajma instituțiilor de învățămînt

Aplicarea marcajului rutier în preajma instituțiilor de învățămînt din capitală a început. Astfel, pînă la 1 septembrie, accesele spre toate instituțiile educative vor fi mai sigure, în vederea evitării situațiilor de accident. Potrivit primarului general Ion Ceban, lucrările sînt executate de Î.M. Regia „Exdrupo”, cu 3 echipe de lucru, care vor activa atît pe timp de zi cît și de noapte. Urmează a fi aplicat marcajul pe cca 3500 m.p. și vor fi utilizate aproximativ 3 tone de vopsea acrilică.

 

84 de candidați au fost înregistrați de Comisia Electorală din UTA Găgăuzia

Comisia Electorală din Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia a înregistrat pînă miercuri, 4 august, 84 de candidați la fotoliul de deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei. Au fost constituite, în total, 35 de circumscripții electorale. În unele s-au înregistrat cîte cinci pretendenți, iar în altele doar cîte unul. Alegerile pentru Adunarea Populară a Găgăuziei vor avea loc în data de 19 septembrie. Adunarea are în componență 35 de deputați aleși pentru un mandat de patru ani, în circumscripții teritoriale uninominale.

 

Polițiștii au destructurat un grup criminal specializat în vinderea drogurilor

Un grup infracțional, specializat în comercializarea drogurilor sintetice de tip mefedron prin intermediul magazinelor online, a fost destructurat de polițiști și procurori. Potrivit poliției, ieri au fost reținuți trei membri ai grupului și a fost ridicat circa 1 kg de mefedron. Valoarea drogurilor sechestrate se ridică la suma de aproximativ 600 000 de lei /peste 28 mii de euro/. Suspecții sînt arestați pentru 30 zile, iar dacă vor fi găsiți vinovați aceștia riscă închisoare de la 7 la 15 ani.