REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (4 aprilie 2022)
Ofițerii CNA au descins la Consiliul raional Cahul
Ofițerii Direcției generale teritoriale Sud a CNA și procurorii anticorupție desfășoară percheziții la mai multe persoane din cadrul Consiliului raional Cahul, dar si la unii agenți economici. Informația a fost confirmată de ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi. Potrivit sursei citate, funcționarii sînt vizați în cauze penale de corupție și abuz de serviciu. La acest moment, mai mulți funcționari sînt reținuți.
Guvernul sporește accesul producătorilor agricoli la subvențiile din bugetul de stat
Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de astăzi, modificări privind principiile de subvenționare, fiind inclus un set de înlesniri pentru agricultori. Noile prevederi au scopul de a îmbunătăți accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere şi migranţii reveniţi, care își doresc să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor pe teren protejat și înființarea plantațiilor multianuale. Astfel, resursele financiare disponibile în anul curent în Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural, constituie 1,75 miliarde de lei, comparativ cu 1,1 miliarde de lei în anul 2021. Mijloacele financiare vor fi distribuite pe categorii de producători - micro, mici, mijlocii și mari.
Peste 200 de infracțiuni au fost înregistrate în stînga Nistrului
Un număr de 203 infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 151 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în ultima săptămînă s-au înregistrat 46 de cazuri de furt și 10 infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute șase persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1 627 de procese-verbale, dintre care 13 pentru condus în stare de ebrietate.
COVID-19: Au fost înregistrate 23 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 1 034 de teste, fiind confirmate 23 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, șapte sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 514 222 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 277 de persoane confirmate cu COVID-19. În stare extrem de gravă sînt 36 de pacienți, dintre care trei – supuși ventilării mecanice. Alte 185 de persoane au fost vindecate. În total, 500 267 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.
Moldovași Lituania au încheiat un acord pentru eficientizarea luptei cu criminalitatea transfrontalieră
Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi semnarea Acordului între R. Moldova și Republica Lituania de cooperare în lupta împotriva criminalității. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Executivului, prevenirea și combaterea criminalității organizate este o direcție prioritară în activitatea Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova și ocupă un loc important în dialogul de cooperare polițienească internațională, precum și în dezvoltarea și consolidarea relațiilor de prietenie și conlucrare între cele două state. Astfel semnarea acestui acord bilateral va genera un schimb eficient de informații și bune practici între structurile de Poliție din ambele state.
Aproape 100 de elevi din ţară sînt infectați cu COVID-19
Aproape 100 de elevi din treptele de învățămînt primar, gimnazial şi liceal s-au infectat săptămîna trecută de COVID-19. Datele au fost anunțate astăzi de către Ministerul educației. Potrivit situației epidemiologice la data de 1 aprilie, în instituțiile de învățămînt din Moldova numărul elevilor testați pozitiv cu COVID-19 constituia 131 de persoane. De asemenea, s-au infectat cu noul coronavirus 12 cadre didactice și cinci angajați auxiliari. În prezent, în carantină se află 22 de clase şi patru grupe de grădiniţă.
ANI rămîne fără președinte
Consiliul de Integritate a acceptat astăzi cererea de demisie a Rodicăi Antoci din funcția de președinte a Autorității Naționale de Integritate (ANI). Astfel, membrii Consiliul de Integritate trebuie să organizeze un alt concurs public pentru numirea președintelui ANI și trebuie să elaboreze un regulament special.
„Centrul COVID-19 Chișinău" urmează să fie lichidat
Instituția Medico-Sanitară Publică „Centrul COVID-19 Chișinău", amplasată la Centrul Internațional de Expoziții „Moldexpo", va fi dizolvată. O decizie în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv. Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, decizia cu privire la încetarea activității IMSP „Centrul COVID-19 Chișinău" a fost luată în contextul în care actualmente situația epidemiologică privind COVID-19 este relativ stabilă, iar în ultimul val al pandemiei centrul a fost utilizat doar pentru trierea persoanelor infectate.
UE oferă 130 de mii de euro în calitate de suport comunităților care ajută refugiații
Uniunea Europeană a anunțat că oferă 130 de mii de euro, prin intermediul programului „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD, pentru susținerea răspunsului autorităților și comunităților-gazdă la necesitățile refugiaților din Ucraina care ajung în Republica Moldova. Astfel, cu sprijinul Platformei Sănătate, creată în cadrul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, 1500 de refugiați cazați temporar pe ambele maluri ale rîului Nistru vor beneficia de seturi sanitare.
Deputații au ținut un minut de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina
Aleșii poporului au ținut astăzi în debutul ședinței Legislativului un minut de reculegere în memoria victimelor războiului din Ucraina. Speakerul Igor Grosu a menționat în plen că țara noastră condamnă masacrul din orașul Bucea de lîngă Kiev. „Astăzi, în Republica Moldova a fost declarată zi de doliul național în memoria tuturor vieților nevinovate pierdute în ultimele 40 de zile în Ucraina. Imaginile care au apărut ieri din orașele Bucea, Irpin și Hostomel cu sute de civili uciși și lăsați pe străzi sînt groaznice. Moldova condamnă cu fermitate masacrul asupra civililor, iar cei responsabili trebuie trași la răspundere”, a spus Grosu.
Peste 637 milioane de lei au fost încasați de Serviciul Vamal
În perioada 28 martie – 3 aprilie, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 637 milioane de lei, mai mult cu 7,2% față de sarcina bugetară stabilită pentru acest interval. Potrivit instituției, de la începutul anului 2022, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 7,3 miliarde de lei, fiind atestată o creștere de 23,5% față de încasările din intervalul corespondent al anului 2021. Banii colectați de la contribuabili sînt vărsați direct în bugetul de stat.
Peste 6000 de străini au solicitat azil în R. Moldova
În perioada 24 februarie - 4 aprilie, de către Biroul migrație și azil au fost preluate 6.071 de cereri de azil. Potrivit MAI, în aceeași perioadă, în țara noastră pe segmentul MD-UA au intrat 359 407 cetățeni ucraineni, au ieșit – 265 343 de ucraineni și au rămas pe teritoriul țării – 90 087 de cetățeni ucraineni. În total, pe teritoriul R. Moldova sînt 93 836 de cetățeni străini, dintre care 46 857 sînt minori (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul MD-UA).
Ministerul Apărării a lansat o campanie de informare a populației privind pericolul munițiilor neexplodate
Ministerul Apărării a lansat astăzi Campania de informare și sensibilizare a populației privind pericolul munițiilor neexplodate în R. Moldova cu genericul „Un pas greșit te poate costa viața!”. Potrivit ministerului, acțiunea se desfășoară în contextul Zilei internaționale pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal și are drept scop informarea și sporirea gradului de conștientizare a riscurilor la care se expun cetățenii în cazul descoperirii obiectelor explozive în sol și manipulării necorespunzătoare a acestora.