REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (31 ianuarie 2022)
Serviciul Vamal raportează încasări de circa 539 milioane de lei
În perioada 24-30 ianuarie 2022, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la circa 539 milioane de lei, mai mult cu peste 39% față de suma planificată. Pe parcursul săptămînii trecute, numărul persoanelor care au intrat în R. Moldova constituie peste 62 000. Dintre acestea, circa 746 de persoane fizice au declarat diverse bunuri, achitînd plăți în cuantum de 3,7 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă. Banii colectați de la contribuabili sînt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale ș.a.
2.084 de elevi din ţară sînt infectaţi cu COVID-19
Peste o mie de elevi din treptele de învăţămînt primar, gimnazial şi liceal s-au infectat săptămîna trecută de COVID-19, numărul total constituind în prezent 2.084. Datele au fost prezentate astăzi de Ministerul Educației și Cercetării (MEC). De asemenea, s-au infectat cu noul coronavirus 423 de cadre didactice și 113 de angajați auxiliari. În grădinițele din țară au fost înregistrate, în aceeași perioadă, 84 de cazuri de infectare în rîndul micuților, iar 148 de educatori și 117 de angajați auxiliari au prezentat teste pozitive la COVID-19. A crescut și numărul studenților infectați cu noul coronavirus. Astfel, în perioada menționată, în instituțiile de învățămînt superior au fost înregistrate 65 de cazuri în rîndul studenților și 40 în rîndul lectorilor.
COVID-19: Au fost înregistrate 2 449 de cazuri noi
În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 8 760 de teste, fiind confirmate 2 449 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 16 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă în ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 440 698 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 116 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 2 862 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 158 în stare extrem de gravă și 25 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 1 315 pacienți au fost vindecați. În total, 382 698 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.
În spitalele pentru copii din capitală sînt internați mai mulți pacienți decît capacitatea de tratament
În cele 16 puncte de testare COVID-19 instalate în Chișinău s-au testat pînă în prezent 12 mii de personae. Șeful Direcției generale sănătate și asistență socială, Boris Gîlcă a declarat astăzi că într-o săptămînă de activitate a punctelor de testare COVID-19 din municipiu s-au testat peste 12 mii de persoane, dintre care circa 3000 au fost declarate pozitive. În același timp, sursa citată a menționat că în acest moment, în spitalele municipale specializate pentru tratamentul copiilor sînt internați de două ori mai mulți copii decît capacitatea instituțiilor. “Spitalul V. Ignatenco și cel de Boli Contagioase pentru copii au devenit cele mai mari instituții medicale pediatrice dedicate tratării COVID”, a subliniat Gîlcă.
Peste 80% din angajații Poliției de Frontieră au fost vaccinați
Peste 80% din numărul total de angajați ai Poliției de Frontieră și-au administrat vaccinul împotriva Covid-19. Potrivit datelor instituției, pînă astăzi 2 616 polițiști de frontieră s-au imunizat cu prima doză de vaccin, alți 2 444 de angajați sînt vaccinați cu ambele doze, iar 250 și-au făcut booster. De asemenea, în punctele medicale ale Poliției de Frontieră sînt imunizate și familiile polițiștilor de frontieră.
MAIA a semnat un Memorandum de colaborare cu FNGAL din România
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a semnat un Memorandum de colaborare cu Federația Națională a Grupurilor de Acțiune Locală (FNGAL) din România, cu privire la realizarea activităților în domeniul dezvoltării rurale prin implementarea abordării LEADER în R. Moldova. În baza documentului, părțile au convenit să planifice și să realizeze acțiuni comune în vederea pregătirii GAL-urilor din R. Moldova și România pentru implementarea unor proiecte de cooperare.
AIPA va colabora cu instituţia similară din Lituania
Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) a semnat un Acord de cooperare cu Agenția Națională de Plăți din Lituania (NMA). Documentul a fost semnat cu scopul de a reînnoi, a consolida și a extinde programul de cooperare care deja există între cele două ţări, prin dezvoltarea relațiilor de colaborare pe domenii de interes comun.
Mai mulți polițiști de frontieră implicați în traficul de țigări vor ajunge pe banca acuzaților
Dosarul capturii de 179 de cutii cu țigări „Ashima”, la Cahul, cu implicarea angajaților Poliției de Frontieră a fost trimis în judecată. Potrivit Procuraturii, țigările ridicate ar costa peste 1,6 milioane lei. În dosar sînt 14 inculpați, cu vîrste cuprinse între 30 și 50 de ani. Aceștia sînt din Cahul și Chișinău, iar trei din ei sînt polițiști de frontieră: un fost șef interimar al sectorului poliției de frontieră Cahul al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, un fost șef al Direcției regionale Sud a Inspectoratului, precum și un subofițer. Potrivit legislației, infracțiunea incriminată se pedepsește cu închisoare, pentru un termen de la 4 la 10 ani.
Peste 150 de infracțiuni au fost înregistrate în stînga Nistrului
Un număr de 153 de infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 116 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în ultima săptămînă s-au înregistrat 34 de cazuri de furt și patru infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute nouă persoane anunțate în căutare. În cursul săptămînii trecute, pe traseele din stînga Nistrului, agenții de patrulare au întocmit 1 198 de procese-verbale, dintre care 13 pentru condus în stare de ebrietate.
A fost lansat Apelul de granturi în cadrul Programului „DAR 1+3"-2022
Biroul relații cu diaspora din cadrul Cancelariei de Stat a dat curs Apelului de Granturi în cadrul Programului Diaspora Acasă Reușește „DAR 1+3”. Pentru a beneficia de susținere financiară nerambursabilă în cadrul Programului „DAR 1+3”, sînt invitate să aplice la Program autoritățile publice locale de nivelul I în comun cu asociațiile/membrii diasporei, asociațiile de băștinași, grupurile de inițiativă ale cetățenilor stabiliți în străinătate sau reveniți, partenerii de dezvoltare/donatorii.
Irina Vlah a avut o întîlnire cu șefii instituțiilor medicale ale autonomiei
Irina Vlah, Guvernatorul Găgăuziei, a avut o întîlnire cu șefii instituțiilor medicale ale autonomiei. Medicii au informat despre evoluția situației epidemiologice și evoluția campaniei de vaccinare în Găgăuzia. În Găgăuzia se înregistrează o creștere accentuată a incidenței coronavirusului. În ultima săptămînă, infecția cu COVID-19 a fost identificată la 645 de rezidenți. De la începutul anului, s-au îmbolnăvit 102 copii, 90 de lucrători medico-sanitari, 64 de profesori. Rata de vaccinare în Găgăuzia este de 19,7%. 8,7% din populație a fost vaccinată cu doza de rapel (booster) a vaccinului.