REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 noiembrie 2021)

Aproape 14 mii de pacienți au solicitat ambulanța în ultima săptămînă

În ultima săptămînă a lunii noiembrie, echipele de asistență medicală urgentă au acordat primul ajutor medical pentru 14 544 de personae. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, cel mai des au solicitat ambulanța cetățenii cu urgențe respiratorii – 3 220 solicitări, urmate de urgențele cardiovasculare – 2959 solicitări și urgențele neurologice – 1 956 solicitări. În perioada menționată, 1 117 cetățeni cu diverse traumatisme au primit ajutor medical la etapa de prespital. La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au mai apelat 83 persoane cu maladii infecțioase, 39 cu urgențe toxice și 18 cu combustii.

 

Municipiul Chișinău se pregătește pentru venirea iernii

Primăria Chișinău a achiziționat încă zece autovehicole pentru deszăpezirea drumurilor. Șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov, a anunțat astăzi că licitația pentru achiziționarea a zece mașini de tip Hako a fost finalizată iar autovehicolele vor fi livrate în această săptămînă către direcția pe care o conduce. Este cea de a treia licitație pentru procurarea echipamentului de deszăpezire a drumurilor pe care a desfășurat-o Direcția locativ-comunală și amenajare în anul curent. În 2021 această subdiviziune a mai procurat cinci furgonete basculante pentru evacuarea zăpezii și tractoare dotate cu remorcă, lame și perii.

 

Condițiile de stabilire și acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului au fost modificate

Decretul de promulgare și Legea cu privire la modificarea condiției de stabilire și acordare a ajutorului pentru perioada rece a anului au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare. Potrivit modificărilor operate în legislație, venitul minim lunar, în baza căruia familiile defavorizate vor putea solicita ajutorul pentru perioada rece a anului, va fi majorat cu 478,4 lei. Documentul prevede majorarea multiplicatorului pentru venitul mediu lunar garantat, de la indicele 2,2 la 2,6, care este utilizat pentru stabilirea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului.

 

Încă un judecător va fi suspendat din funcție și anchetat

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a admis astăzi solicitarea Procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind suspendarea din funcție a unui judecător. „Plenul Consiliului Superior al Magistraturii hotărăște: se admite sesizarea Procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind suspendarea din funcție a unui judecător”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață. Numele magistratului nu a fost făcut public.

 

R. Moldova și Adunarea Parlamentară EURONEST vor intensifica relațiile de cooperare

În cadrul vizitei la Bruxelles, Președintele Parlamentului Igor Grosu a discutat cu Eurodeputatul Andrius Kubilius, Președintele Adunării Parlamentare EURONEST, despre prioritățile actualului Legislativ, în special reforma sistemului judiciar, fortificarea instituțiilor statului prin eradicarea corupției, dar și securitatea regională. Demnitarii au convenit să intensifice cooperarea pentru valorificarea tuturor oportunităților și potențialului oferit de prevederile Acordului de Asociere. Igor Grosu și-a exprimat recunoștința pentru efortul depus în promovarea priorităților Republicii Moldova în cadrul Parteneriatului Estic.

 

Legea ce prevede acordarea compensațiilor pentru consumul de gaze a fost publicată în Monitorul Oficial

Decretul de promulgare și Legea privind compensarea diferenței de preț pentru consumul gazelor naturale/energiei termice în perioada rece a anului au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial și au intrat în vigoare. Potrivit documentului, consumatorii casnici vor beneficia de compensarea cheltuielilor pentru consumul de gaz natural și energie termică, drept rezultat al majorării tarifelor pentru aceste utilități. Astfel, vor fi oferite compensații în proporție de 67%, pentru primii 50 m3 de gaz natural consumați, iar pentru următorii 100 m3 - compensarea cu 50% din cuantumul diferenței dintre prețul din luna de facturare și prețul din octombrie 2021.

 

17 medici și paramedici care au acordat ajutor sistemului medical român, decernați cu distincția „Crucea pentru Merit”

Astăzi 17 medicii și paramedicii SMURD din R. Moldova, care au fost delegați din țara noastră pentru a acorda suport sistemului medical român în lupta cu COVID-19, au fost decernați pentru dedicație și professionalism cu distincția MAI Crucea pentru Merit clasa II în cadrul unei ceremonii oficiale. Ceremonia de decernare a avut loc în incinta Inspectoratului General pentru Situații de Urgență сu participarea conducerii instituției, prezentată de general-maior Mihail Harabagiu.

 

Un tînăr a devenit primul absolvent din Moldova a celebrei Academii Regale a Forțelor Aerienie Cranwell

Alexandr Prodan este primul moldovean care a absolvit celebra Academie Regale a Forțelor Aeriene Cranwell (RAF) din Marea Britanie. Tînărul a încheiat studiile, iar evenimentul a fost marcat cu o paradă militară la care au participat și reprezentanți ai Ambasadei Moldovei de la Londra, dar și reprezentanți ai misiunii diplomatice britanice de la Chișinău. Evenimentul face parte din cadrul unui proiect de cooperare în domeniul apărării dintre R. Moldova și Marea Britanie.

 

Vlad Ţurcanu, propus pentru funcţia de director general al Companiei „Teleradio-Moldova”

Jurnalistul Vlad Ţurcanu va fi propus Parlamentului pentru funcţia de director general al IP Compania „Teleradio-Moldova” (TRM). Pentru candidatura lui au votat şase din cei şapte membri ai Consiliului de Supraveghere şi Dezvoltare (CSD) al TRM, reuniţi în prima şedinţă. Informaţia a fost confirmată de către Sergiu Stanciu, secretar al CSD. Potrivit lui Stanciu, candidatura lui Vlad Ţurcanu a fost propusă de către Arcadie Gherasim, preşedintele CSD.

 

Angajați ai MAI au fost reținuți pentru contrabandă cu mărfuri de 1,5 mln lei

Angajați ai MAI au fost reținuți pentru contrabandă cu mărfuri de 1,5 milioane lei, de la piața „KM7”. Aceștia vor fi cercetați penal și pentru contrabandă cu droguri. Potrivit Serviciului Vamal, ca urmare a expertizării mărfurilor introduse în țară ilegal au fost depistate și droguri în valoare de 200 mii de lei. Astfel, oamenii legii vor fi cercetați și pentru contrabandă cu droguri, cauza fiind conexată la dosarul penal de bază.

 

S-au scumpit călătoriile cu transportul public din Comrat și Cahul

Persoanele care vor utiliza transportul public din Comrat vor plăti o taxă mai mare. Prețul unei călătorii a crescut cu 1 leu. Decizia a fost luată de consiliul municipal Comrat și va intra în vigoare de la 1 decembrie. Astfel, prețul pentru călătoria cu microbuzul pentru pasagerii cu vîrsta mai mare de 12 ani va fi 4 lei. Copiii cu vîrsta cuprinsă între 7-12 ani vor călători cu taxa de 2 lei, iar cei care au pînă la 7 ani – gratuit. O decizie asemănătoare a fost luată și la Cahul. Din 1 noiembrie curent, prețul unei călătorii în municipiu a crescut de la 3 la 5 lei.