REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 mai 2022)

Șeful SIS și-a dat demisia

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a primit cererea de demisie a șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandr Esaulenco. ”În temeiul art. 13 alin. (1) din Legea nr. 753/1999 privind Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova, art. 22 alin. (3) din Legea nr. 164/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, solicit eliberarea din funcția de director al SIS, în baza cererii personale, în legătură cu trecerea la alt loc de muncă”, se arată în cerere.

 

Peste 1100 de copii se vor odihni în taberele cu sejur de zi din capitală

Peste 1100 de copii se vor odihni în taberele cu sejur de zi din capitală, în vara acestui an. Anunțul a fost făcut astăzi de către viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici. Potrivit sursei citate, în anul curent a fost pus accentul pe tabere tematice. În acest sezon vor fi organizate 13 tabere cu sejur de zi, unde se vor putea odihni 1111 copii. Acestea vor activa între orele 8:00 și 17:00, cu excepția zilelor de weekend. Ppentru organizarea odihnei elevilor din bugetul municipal au fost prevăzuți 2,15 milioane de lei (circa 108 mii de euro). Prețul biletului în taberele cu sejur de zi pentru 15 zile este de 2250 de lei, iar plata părinților va constitui 450 de lei sau 20% din costul biletului.

 

Elevii din Briceni au fost informați despre importanța apei

Elevii clasei a VIII-a de la Liceul teoretic din satul Trebisăuți, raionul Briceni, au încheiat anul de studii cu o activitate extracurriculară cu genericul „Apa – miracolul vieții”. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Planificare SMART în domeniul managementului apelor”, implementat de Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, prin intermediul Fondului de Inovare pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din Moldova și susținut de Guvernul Germaniei. La luna martie curent, șase instituții de învățămînt din raionul Briceni, printre care și Liceul teoretic Trebisăuți, au primit în cadrul proiectului echipamente de filtrare a apei și încălzitoarelor de apă electrice instant.

 

Achitarea impozitului pentru imobile se va efectua pînă la 30 iunie

Contribuabilii din municipiul Chişinău au fost atenţionaţi despre necesitatea achitării impozitului pe bunurile imobiliare pentru perioada fiscală 2022. Direcția de colectare a impozitelor și taxelor locale a expediat deja avizele de plată, prin intermediul serviciilor poștale, iar achitarea se va face pînă la 30 iunie. “Deținătorii semnăturii electronice și/sau mobile pot accesa portalul https://sfs.md/ro/servicii/persoane_fizice și selecta opțiunea vizualizarea impozitului, în baza fișei imobilului și respectiv pot genera de sine stătător avizul de plată, vizualiza suma impozitului și imprima avizul pe suport de hîrtie”, indică administraţia municipiului Chişinău.

 

Peste 7600 de străini au solicitat azil

În perioada 24 februarie - 29 mai, în oficiile Biroului Migrație și Azil au solicitat azil 7.673 de cetățeni. Potrivit MAI, de la începutul războiului în Ucraina, pe teritoriul țării noastre au intrat 438.589 de cetățeni ucraineni, circa 346.292 au ieșit, iar 79.259 au rămas. În prezent, pe teritoriul Republicii Moldova sînt 82.947 de cetățeni străini (cetățeni ucraineni și de alte naționalități).

 

O hapterofilă a urcat pe podiumul CE de la Tirana

Halterofila Teodora Luminița Hîncu a cucerit medalia de argint în proba smuls la Campionatul European de la Tirana, anunță Comitetul Național Olimpic și Sportiv. Sportiva din Moldova a ocupat locul patru la aruncat și locul patru la general. Tot în categoria de greutate 45 kg, Ecaterina Grabucea s-a clasat pe locul cinci la total.

 

Primăria Chișinău va organiza mai multe evenimente de Ziua Copilului

Miercuri, 1 iunie, de Ziua Internațională a Copiilor, Primăria Chișinău organizează mai multe evenimente dedicate celor mici. Astfel, conform responsabililor, activitățile se vor desfășura în diverse locații ale Capitalei, iar intrarea la Grădina Zoologică va fi gratuită pentru copiii pînă la 16 ani. De menționat că și călătoriile cu troleibuzul turistic vor fi gratuite.

 

Rata cumulativă de vaccinare anti-COVID a atins cifra de 70% în Chișinău

În capitală, rata cumulativă de vaccinare anti-COVID a atins cifra de 70%. Anunțul a fost făcut astăzi la ședința operativă a serviciilor primăriei de șeful Direcției generale asistență medicală și socială a municipiului Chișinău, Boris Gîlca. Potrivit sursei citate, săptămîna trecută în capitală au fost înregistrate 85 de cazuri de îmbolnăviri cu Covid. „În premieră, în instituțiile medicale municipale sînt internați doar doi pacienți cu COVID. Astăzi, rata cumulativă de vaccinare anti-COVID (cei vaccinați în R. Moldova și cu cei vaccinați peste hotare) în municipiul Chișinău este de circa 70%. Doar capitala a atins, pentru moment, indicatorul recomandat de Organizația Mondiala a Sănătății pentru imunitatea colectivă”, a spus Gîlca.

 

Directorul Spitalului din Comrat va ajunge pe banca acuzaților

Directorul Spitalului raional Comrat și specialistul Serviciului resurse umane din cadrul aceleiași instituții medicale vor ajunge pe banca acuzaților pentru neglijență în serviciu, abuz de serviciu și fals în acte publice. Procuratura Anticorupție a anunțat că a expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a directorului Spitalului raional Comrat, pentru săvîrșirea infracțiunii de neglijență în serviciu și a specialistului Serviciului resurse umane din cadrul aceleiași instituții medicale, învinuit de comiterea infracțiunilor de abuz de serviciu, săvîrșit din interes material și fals în acte publice.

 

În orașul Ocnița va fi realizat un proiect de revitalizare urbană

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, Primăria orașului Ocnița și o întreprindere desemnată au semnat un contract de antrepriză în cadrul proiectului de infrastructură „Păstrăm trecutul pentru viitor – Reabilitarea patrimoniului istoric al orașului Ocnița pentru generațiile viitoare”, finanțat din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL). Conform contractului, în decurs de șase luni, începînd din luna mai 2022, antreprenorul s-a angajat să execute lucrări de amenajare a teritoriului și reparația zonei istorico-arhitecturale a orașului Ocnița, precum și a trei străzi din localitate.

 

Prețul la benzină și motorină va crește

Pentru ziua de marți, 31 mai, au fost stabilite următoarele prețuri maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: benzina COR 95 – 31,31 lei/litru (+0,16 lei); motorină – 27,42 lei/litru (+0,13 lei), anunță Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). ANRE a explicat în acest context că, în ultima perioadă, continuă creșterile cotațiilor Platts care influențează determinant nivelul prețurilor pentru carburanți la pompă.